”Tosi usein saa lukea ja kuulla valituksia siitä, kuinka perheelliset viettävät aikaa keskenään eikä sinkkukavereita edes enää pyydetä mukaan.

Itse olen kolmevuotiaan lapsen äiti, ja tähän asti ihmetellyt sinkkukavereiden sivuuttamista. Mutta viime aikoina olen alkanut ymmärtämään, että kyllä siihen taitaa olla ihan kunnon syitäkin.

Minulla on edelleen paljon sinkkukavereita ja naimisissa olevia, mutta lapseettomia kavereita. Myös yli 40-vuotiaita, kuten minäkin olen. Lapsen synnyttyä olen pitänyt kavereihin yhteyttä ihan yhtä paljon kuin ennenkin ja ollaan nähty usein, vaikkakin mukana on ollut nyt se vauva.

Ainoastaan yksi ystävä on selvästi lakannut olemasta ystäväni, koska hän ei voi tulla raskaaksi ja häntä omien sanojensa mukaan inhottaa raskautta ja vauvoja hehkuttavat naiset. Lapsettomuus on selvästi niin kova pala, että se menee ystävyyssuhteen edelle. Muut lapsettomat kaverini ovat pääasiassa lapsettomia omasta tahdostaan, joten vauvan tulo ei ole juuri mitään muuttanut.

Paitsi nyt kun lapsella on jo ikää, monikin asia on alkanut muuttua. Ensinnäkin nyt ovat tulleet kuvaan lastenkasvatusneuvot, jotka kuuluvat näin: ”Meidän ’Minna’ on ainakin aina pukenut lapsensa sukkahousuihin, meidän Minna on aina pakottanut syömään lautasen loppuun, jne.” ”Te teette tietysti niinkuin itse haluatte, mutta ainakin meidän Minna on käskenyt laittaa älylaitteesta äänet pois.”

Kun ei kavereilla ole niitä omia lapsia, mutta he ovat joskus auttaneet siskon perheessä lastenhoidossa, niin sen pohjalta ollaan nyt sitä mieltä, että se oma sisko on kasvatusalan ammattilainen ja vain hänen tapansa ovat ainoat ja oikeat.

Kasvatusneuvojen lisäksi nykyään aivan kaikkea vähätellään. Kun innostut taaperon oppimista asioista kuten uudesta lauseesta, kenkien jalkaan laittamisesta, tanssimisesta tai mmuusta, alkaa vertailu Minnan lapsiin kuinka ne osasivat kaikkea paljon enemmän. Kun naurat lapsesi tekemiselle, siihen sanotaan, että kaikki tuon ikäiset ovat tuollaisia. Kun hermostut uhmakohtaukseen, aletaan pelotella kuinka kamalammaksi se vielä muuttuu.

Onko todella tarpeen aina vastata noin?

Sitten nämä 40-vuotiaat sinkut ja lapsettomat ovat hyvin tarkkoja omasta hyvinvoinnistaan ja mukavuudestaan. Kylään tullaan useammaksi päiväksi ja koko ajan tuodaan selkeästi esille omat tarpeet, vaikka isäntäperheellä on se taaperokin siinä hoidettavana. On todella raskasta yrittää yli viikon ajan kehittää ruokaa joka kelpaisi myös vieraalle, joka on monta kertaa nirsompi kuin oma kolmevuotias.

Sipsejä ja viiniä
Ylin kuva Scott Warman.

Kotitöissä ei juuri auteta, mutta siihen annetaan ihan selityskin. Se on se, että eihän yksin asuvaakaan kukaan kotona auta!

Nelikymppiset sinkut ja lapsettomat haluavat nykyään aina ulos syömään ”eihän siellä maksa kuin 20 euroa annos”. Eivätkö oikeasti nämä sinkut ja lapsettomat tajua, että lapsiperheen budjetti on tosi tiukka? Sitä paitsi kolmen hengen perhe tuskin ottaa vain yhtä annosta…

Lapsiperheet ja lapseettomat perheet sekä sinkut elävät ihan eri maailmoissa. Mutta kun kuitenkin on kysymys omista ystävistä, sitä toivoisi että sanomattakin he ymmärtäisivät, että tämän katon alla asuu kaksi keski-ikäistä työssä käyvää aikuista, jotka eivät ole nukkuneet kahteen vuoteen.

Viimeaikaisten kokemusten jälkeen mieluummin otan kylään lapsiperheitä kuin sinkkuja. Lapsiperheet sotkevat enemmän, mutta kotiruoka kelpaa, lastenkasvatusohjeet puuttuvat ja niissä ylimääräisissä tiskeissä autetaan. En todellakaan odota, että sinkkukaverin pitää ryhtyä hoitamaan minun hommaamaani lasta, ei missään tapauksessa.

En tarvitse lastenhoitajaa enkä kotiapulaista, mutta en voi ottaa yhtään ylimääräistä ihmistä kotiini aamupalapöytään passattavaksi. Työn ja lastenhoidon yhteensovittamisessa on ihan tarpeeksi.”

Nimim. Väsynyt sinkkukavereihin

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Olen niin väsynyt sinkkukavereihini!”

 • Kummitäti sanoo:

  Nelikymppinen sinkku täällä, moikka. Uusperheen äiti jakoi tämän someseinällään otsikolla ”Tilanne, jota en tunnista tippaakaan. Tunnistaako joku?” Ei kyllä kukaan muukaan noin 30 kommentoijasta tunnistanut. Autuaita me kuplassamme lienemme.

  Meitä ihmisiä on moneen junaan. Nyksään surffaan sujuvasti kaikenlaisten ihmisten bileissä – sinkut, dinkut ja erilaiset perheet. Frendejä kaikki tyyni. Porukasta ovat karsiutuneet iän myötä myrkkytyypit. Ystävät💕

  Vielä 15 vuotta sitten jätin kaikki perheellisten bileet väliin (paitsi kummitytön, jolloin kävin yleensä kesken oksentamassa). Perhebileissä kuulin olevani aina vääränlainen, viallinen ja itsekäs. Naimaton ja lapseton nainen on arvoton, julisti entinen koulukaverini. En ole tyyppien kanssa tekemisissä ja kieltäydyn kohteliaasti kutsuista.

  Ehkäpä perhekuplassakin kannattaa muistaa, että se sinkkukaveri yrittää osallistua Minnoillaan perheellisen maailmaan – eikä retostele vaim ryyppyreissullaan tai uusilla kengillään.

  Kaikki vastakkainasettelu on hanurista. Läpällä tehtynä sen pitää olla aika hyvin tehty…

 • Hinsii sanoo:

  Miehen kaveri jolla lapsi oli hauska tapaus. Kerran pyydettiin syömään no ehkä vähän puhui ettei ollut syönyt. No otti ison annoksen. (No meillä vaan 3 pientä muksua silloin) niuhotti ruoasta melkein heti ja jätti yli puolet kesken koska sipulia. Onneksi ei lapset oppineet hänen tapojaan vaan söivät hyvin.. Olin todella ylpeä lapsistani jotka eivät käyttäytyneet yhtä huonosti.. Muutenkin tän herran syömistottumukset oli että puolet omenasta roskiin.. Joka päivä ulos syömään ja sit maristaan facebookissa että ei oo kun 10e ja sillä pitäs viikko pärjätä.. Tää on siis vielä opiskellut ruoanlaitto alaa. Mun siskokaan oo näin paha tapaus koska ei tosiaan lasten kuullen hauku raaka-aineita koska ei satu tykkäämään vaan kertoo ettei tykkää syödä muuta lihaa kuin kanaa. Ja ei myöskään sit semmosta ruokaa lautaselleen hamstraa. Tää jätkä vielä näki miten ja mitä ruokaa teen. Mut tuo ostanpa nyt taas aterian hesestä muta ei miellytä niin heitetään roskiin on jotenkin ihan hirveetä varsinkin kun tulee meille valittaa kun eihän meillä oo tommoseen varaa.. Ei oo myöskään varaa kestitä kiittämättömiä aikusia joten aina kun tää herra tulee kylään ruoka-aikana niin minä alan pilkkomaan sipulia. 😀