”Tosi usein saa lukea ja kuulla valituksia siitä, kuinka perheelliset viettävät aikaa keskenään eikä sinkkukavereita edes enää pyydetä mukaan.

Itse olen kolmevuotiaan lapsen äiti, ja tähän asti ihmetellyt sinkkukavereiden sivuuttamista. Mutta viime aikoina olen alkanut ymmärtämään, että kyllä siihen taitaa olla ihan kunnon syitäkin.

Kaupallinen yhteistyö Visit Oulun kanssa.

Minulla on edelleen paljon sinkkukavereita ja naimisissa olevia, mutta lapseettomia kavereita. Myös yli 40-vuotiaita, kuten minäkin olen. Lapsen synnyttyä olen pitänyt kavereihin yhteyttä ihan yhtä paljon kuin ennenkin ja ollaan nähty usein, vaikkakin mukana on ollut nyt se vauva.

Ainoastaan yksi ystävä on selvästi lakannut olemasta ystäväni, koska hän ei voi tulla raskaaksi ja häntä omien sanojensa mukaan inhottaa raskautta ja vauvoja hehkuttavat naiset. Lapsettomuus on selvästi niin kova pala, että se menee ystävyyssuhteen edelle. Muut lapsettomat kaverini ovat pääasiassa lapsettomia omasta tahdostaan, joten vauvan tulo ei ole juuri mitään muuttanut.

Paitsi nyt kun lapsella on jo ikää, monikin asia on alkanut muuttua. Ensinnäkin nyt ovat tulleet kuvaan lastenkasvatusneuvot, jotka kuuluvat näin: ”Meidän ’Minna’ on ainakin aina pukenut lapsensa sukkahousuihin, meidän Minna on aina pakottanut syömään lautasen loppuun, jne.” ”Te teette tietysti niinkuin itse haluatte, mutta ainakin meidän Minna on käskenyt laittaa älylaitteesta äänet pois.”

Kun ei kavereilla ole niitä omia lapsia, mutta he ovat joskus auttaneet siskon perheessä lastenhoidossa, niin sen pohjalta ollaan nyt sitä mieltä, että se oma sisko on kasvatusalan ammattilainen ja vain hänen tapansa ovat ainoat ja oikeat.

Kasvatusneuvojen lisäksi nykyään aivan kaikkea vähätellään. Kun innostut taaperon oppimista asioista kuten uudesta lauseesta, kenkien jalkaan laittamisesta, tanssimisesta tai mmuusta, alkaa vertailu Minnan lapsiin kuinka ne osasivat kaikkea paljon enemmän. Kun naurat lapsesi tekemiselle, siihen sanotaan, että kaikki tuon ikäiset ovat tuollaisia. Kun hermostut uhmakohtaukseen, aletaan pelotella kuinka kamalammaksi se vielä muuttuu.

Onko todella tarpeen aina vastata noin?

Sitten nämä 40-vuotiaat sinkut ja lapsettomat ovat hyvin tarkkoja omasta hyvinvoinnistaan ja mukavuudestaan. Kylään tullaan useammaksi päiväksi ja koko ajan tuodaan selkeästi esille omat tarpeet, vaikka isäntäperheellä on se taaperokin siinä hoidettavana. On todella raskasta yrittää yli viikon ajan kehittää ruokaa joka kelpaisi myös vieraalle, joka on monta kertaa nirsompi kuin oma kolmevuotias.

Sipsejä ja viiniä
Ylin kuva Scott Warman.

Kotitöissä ei juuri auteta, mutta siihen annetaan ihan selityskin. Se on se, että eihän yksin asuvaakaan kukaan kotona auta!

Nelikymppiset sinkut ja lapsettomat haluavat nykyään aina ulos syömään ”eihän siellä maksa kuin 20 euroa annos”. Eivätkö oikeasti nämä sinkut ja lapsettomat tajua, että lapsiperheen budjetti on tosi tiukka? Sitä paitsi kolmen hengen perhe tuskin ottaa vain yhtä annosta…

Lapsiperheet ja lapseettomat perheet sekä sinkut elävät ihan eri maailmoissa. Mutta kun kuitenkin on kysymys omista ystävistä, sitä toivoisi että sanomattakin he ymmärtäisivät, että tämän katon alla asuu kaksi keski-ikäistä työssä käyvää aikuista, jotka eivät ole nukkuneet kahteen vuoteen.

Viimeaikaisten kokemusten jälkeen mieluummin otan kylään lapsiperheitä kuin sinkkuja. Lapsiperheet sotkevat enemmän, mutta kotiruoka kelpaa, lastenkasvatusohjeet puuttuvat ja niissä ylimääräisissä tiskeissä autetaan. En todellakaan odota, että sinkkukaverin pitää ryhtyä hoitamaan minun hommaamaani lasta, ei missään tapauksessa.

En tarvitse lastenhoitajaa enkä kotiapulaista, mutta en voi ottaa yhtään ylimääräistä ihmistä kotiini aamupalapöytään passattavaksi. Työn ja lastenhoidon yhteensovittamisessa on ihan tarpeeksi.”

Nimim. Väsynyt sinkkukavereihin

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 23 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

23 vastausta artikkeliin “Olen niin väsynyt sinkkukavereihini!”

 • Aikku sanoo:

  Naurettavin yleistys mitä olen pitkään aikaan lukenut. Lähinnä tästä paistaa katkeruus läpi,ehkä se oma arki ei olekaan niin herkkua kuin oli kuvitelmissa.

 • Lapseton nainen sanoo:

  Jep Henna! Ei kukaan lapseton jaksa viikkoa putkeen todistaa lapsiperheen säätöä läheltä. Tässä jäi nyt toinen puoli tarinasta kokonaan kertomatta.

 • Henna sanoo:

  Keksitty provotarina. Vapaaehtoisesti lapsettomat ei lomaile missään lapsiperheen nurkissa vaan adults only resorteissa. Kiitti nauruista kuitenkin!

 • Single mom sanoo:

  Todella asiaton kirjoitus,missä käytetään sinkku-määritelmää täysin väärin. Kehtaatkin perheellisenä valittaa kun perheessä on kaksi huonosti nukkuvaa keski-ikäistä. Kuulostaa säälittävältä narinalta,kun on itse hoitanut lapsensa yksin.Myös yksinhuoltaja on ihan yhtä lailla sinkku kuin lapsetonkin.

 • On ihmisiä ja ihmisiä. sanoo:

  Valitettavasti tunnistan tämän. Nuoret lapsettomat osaavat omankin kokemukseni mukaan suhtautua rennommin. Keski-ikäinen lapseton tuttumme tulee aina meille arvostelemaan, lapsia hyssyttelee jatkuvasti olemaan hiljaa vaikkeivät erityisesti huutaisi, ja ei toki kotiruuatkaan kelpaa. Ikävintä silti oli, kun heti kolmannen lapsen synnyttyä valitteli siivoa, ja pahallekin meillä haisi. Joku suhteellisuudentaju ihmiseltä on pakko puuttua, jos ei ymmärrä, että kolmen lapsen perheessä, jossa ihan itse siivotaan saattaa olla eri tavoitetaso kodin ylläpidossa, kun uraohjuksen kotona, jossa käy siivooja.. eikä siinäkään mitään vaikka olisi mitä mieltä, mutta en ymmärrä mitä näiden ääneen sanomisilla tavoitellaan, ehkä pelkkää pahaa mieltä? Vai sitä passaamista juuri?

 • Kasvatusopas sanoo:

  Itse ihmettelin ja hämmästelin lasten kasvatuksia ja ärsyttävästi käyttäytyviä lapsia kun ei ollut omia. Nyt olen syvästi samassa tilanteessa. Ja sisko jolla ei ole lapsia niin tykkää jakaa kasvatusohjeita. Oon vaan tuumannut ” näet sitten kun sulla joskus omia…” 🤣🤣🤣

 • Harvinaista maailmassa on kypsä ihminen sanoo:

  HUOMASIN TÄMÄN SAMAN PARIKYMMENTÄ VUOTTA SITTEN, KUN 18 VUOTIAANA ALOITIN AIKUISUUDEN ÄITIPUOLENA.
  SILLOIN AJATTELIN, ETTÄ YSTÄVÄNI OLIVAT VAIN MYÖS NUORIA, MUTTA 10 VUOTTA MYÖHEMMIN KESKITIN ENERGIANI TÄRKEIMPÄÄN.
  ELÄMÄSSÄ TÄYTYY PÄÄSTÄÄ IRTI JOISTAIN IHMISISTÄ, JOTTA SIIHEN MAHTUISI UUSIA IHMISIÄ.
  TÄMÄ ON TAVANOMAISTA, SIITÄ EI JUURIKAAN VAIVAA NÄHDÄ PUHUAKSEEN, JOKAINEN KOHDALLAAN KOKEE SAMAN AIKANAAN, JOTKUT JOPA YMMÄRTÄVÄT OLLEENSA ITSE NIITÄ OMAAN NAPAAN TUIJOTTAVIA JA HILJAA HÄPEÄÄ OMAA TOIMINTAANSA.
  NE IHMISET, JOTKA KIRJOITUKSESTASI HERMOSTUVAT, TUNNISTAVAT ITSENSÄ JA HYÖKKÄÄVÄT PUOLUSTAUTUMAAN. HEIDÄN KOMMENTTINSA VOIT HYMYILLEN JÄTTÄÄ OMAAN ARVOONSA, HEILLÄ ON VIELÄ EDESSÄ SINUN KOKEMUKSESI.

  • Harvinaista maailmassa tosiaan on kypsä ihminen! sanoo:

   Sellaisen henkilön mielipiteet voi hyvällä omallatunnolla jättää omaan arvoonsa, joka kirjoittaa kommenttinsa kokonaisuudessaan HUUTAMALLA. Isoilla kirjaimilla kirjoitetun tekstin lukeminen on raskasta ja uuvuttavaa eikä tosiaan tuo kirjoittajalleen enempää uskottavuutta vaan päinvastoin.
   Ja moni lapseton voi ymmärtää kasvatuksellisia metodeja paremmin kuin lasten vanhemmat. Yksi syy siihen on nimenomaan se lapsettomuus ja sen vuoksi objektiivinen näkökanta asioihin. Samaan aikaan kun perheellinen on uuvuttanut itsensä loppuun ja pystyy juuri ja juuri siihen toimintaan mihin on omassa pienessä kuplassaan tottunut, voi lapseton nähdä ongelmat aivan kirkkaasti levänneillä aivoillaan. Mutta kuten kaikki tiedämme, lapsettoman on täysin turha antaa neuvoja eteenpäin, vaikka olisi kasvatustieteiden ammattilainen, koska: ”et voi tietää kun ei sulla ole omia! ”

 • ValiUli sanoo:

  Valivali ja uliuli. Parempi tosiaan, että vietät vain perheesi kesken aikaa kun kaikki on niin vaikeeta. Ei ne lapsettomat sinkkukaveritkaan jaksa tuollaista perheen äitiä, jolle kaikki tuntuu olevan vain isoa ongelmaa!

 • Ystävät on arvokkaita sanoo:

  Onkohan se ongelma kuitenkin jossain muualla kuin sinkuissa tai perheellisissä? Näin rankkaa yleistämistä on ikävä lukea, ja yksilöitä löytyy kaikenlaisia. Aikuisen ihmisen kannattaa opetella ystävällinen rajojen asettaminen, ja Minnan siskon neuvoista ottaa vastaan ne, jotka itselle sopii ja muiden antaa olla. Kalliiseen ravintolaan ei toisen perässä tarvitse mennä, ja jos vieras reagoi lasten taitojen kiittämiseen, niin onhan se voinut mennä vähän överiksi. Itselle on joskus vaikea ihastella sinkun viimeisimmän deitin kuvaa….

 • Yh sanoo:

  Tämä on totta. Nuoret vatmaan rennompia mutta keski-ikäiset lapsettomat tuttavat todella vaativia kyläilijöitä. Lisäksi lapsiperheellisten, ja erityisesti jos ovat yh, voi hakea ärrältä pahvimukikahvit ja istua puistonreunaan juttelemaan, lapseettomien kanssa pitää kiertää keskustaa etsimmässä jotain (kallista) erikoiskahvikahvilaa koska päivä on pilalla jos väärä paahtoaste. Rennommalla asenteella näkisimme enemmän, mitä uskon että hekin toivoisivat.

 • Johku sanoo:

  Ihan tosi tuttua. Pidän autottomasta sinkkusiskostani paljon, mutta välillä jätän kutsumatta häntä perheemme mukaan, koska en jaksa aina omista lapsista huolehtimisen lisäksi passata aikuista ihmistä. Reissut/koti-iltamat ovat minulle kevyempiä ja halvempia ilman sisartani, joka ei vain opi käsittämään sitä, mistä asioista on vaivaa, haluanko käyttää vapaahetkeni sen ylimääräisen vaivan hoitamiseen ja miten esimerkiksi juuri ravintolaan/kahvilaan poikkeaminen maksaa minulle kolme kertaa enemmän, koska maksan myös lasteni ruuat.

  Ja yleisesti, onhan se nyt luonnollista, että vanhempia kiinnostaa lapset, heidän tekemisensä, tasapuoliset kasvatuskeskustelut tai vinkit tekemiseen ja lapset määrittää aikatauluja. Pikkulapsiperhe ei kuku enää kymmeneltä. Onko sitten kyse siitä, etteivät sinkkukaverut kiinnosta vai etteivät ne sinkkukaverit itse kykene ymmärtämään ja ottamaan huomioon muuttunutta elämäntilannetta? Ymmärtävätkö ehdottaa vauvaperheelle kahvihetkeä päivällä vai loukkaantuvatko jos vauvalle ei hankita hoitajaa humalaisen ”irroitteluillan takia” tai vierasta kehotetaan lähtemään kun ilta joutuu ja isäntäpari toivoo pääsevänsä lepäämään?

 • Kukka sanoo:

  Enemmän minua jäi kaivelemaan tässä jutussa se, että kirjoittaja on yli 40 ja lapsi on vasta 3. Sehän on ihan mummo ennen kuin lapsi muuttaa omaan kotiinsa. Ja jos aikuinen ei uskalla ojentaa omassa kodissaan vieraita, kun niitten käytös häiritsee, niin se ”Minna” saattaa tosiaankin olla parempi siinä lasten kasvatuksessa. Jos ne vieraat on ärsyttäviä niin mikä pirun pakko niitä on kutsua kylään loisimaan?

  • Mummoäiti sanoo:

   No pikkuisen eksyit asiasta ohi.
   Maaseudulla tehdään lapset usein kaksikymppisinä, mutta pk-seudulla ja tietyillä asuinalueilla tilanne on toinen ja vanhempien ki lähentelee 35 v
   Äidin ikä ei siis ollut tässä se pointti.

  • Tjaah sanoo:

   😆 minä olen 40 ja äiti 3lle lapselle. Ensimmäisen lapsen sain 27v ja olin silloin ensimmäinen tuttavapiiristäni kun sai lapsia. Valmistuin yliopistosta viikkoa ennen lapseni syntymää. Suurin osa tutuista halusi valmistua, tehdä töitä ja matkustella yms. Ennen jälkikasvun saantia.
   Minun nuorimmaiseni on nyt 5 ja tässä viimeisen parin vuoden aikana tuttuni alkaneet saada niitä ensimmäisiään.
   Olen pk seudulta.

  • Mia sanoo:

   Meidän nuorin syntyi, kun olin 38-vuotias. Jos hän muuttaa kotoa pois saman ikäisenä kuin siskonsa, olen 58 v. En koe sen olevan mikään mummoikä. Kehottisisin sinua vaan olemaan aktiivinen ja pitämään itsestäsi huolta, niin pääset takaisin elävien kirjoihin sieltä mummomoodista.
   P.S. Oma mummoni oli 40-vuotias, kun sai äitini vuonna 1945. Silloin oli ihan yleistä, että naiset saivat viimeiset lapsensa nelikymppisinä. 😉

 • Kummitäti sanoo:

  Nelikymppinen sinkku täällä, moikka. Uusperheen äiti jakoi tämän someseinällään otsikolla ”Tilanne, jota en tunnista tippaakaan. Tunnistaako joku?” Ei kyllä kukaan muukaan noin 30 kommentoijasta tunnistanut. Autuaita me kuplassamme lienemme.

  Meitä ihmisiä on moneen junaan. Nyksään surffaan sujuvasti kaikenlaisten ihmisten bileissä – sinkut, dinkut ja erilaiset perheet. Frendejä kaikki tyyni. Porukasta ovat karsiutuneet iän myötä myrkkytyypit. Ystävät💕

  Vielä 15 vuotta sitten jätin kaikki perheellisten bileet väliin (paitsi kummitytön, jolloin kävin yleensä kesken oksentamassa). Perhebileissä kuulin olevani aina vääränlainen, viallinen ja itsekäs. Naimaton ja lapseton nainen on arvoton, julisti entinen koulukaverini. En ole tyyppien kanssa tekemisissä ja kieltäydyn kohteliaasti kutsuista.

  Ehkäpä perhekuplassakin kannattaa muistaa, että se sinkkukaveri yrittää osallistua Minnoillaan perheellisen maailmaan – eikä retostele vaim ryyppyreissullaan tai uusilla kengillään.

  Kaikki vastakkainasettelu on hanurista. Läpällä tehtynä sen pitää olla aika hyvin tehty…

  • Äiti ja äitipuoli sanoo:

   Ihanasti kirjoitettu kummitäti.
   Tosi hyvin tuotu toista näkökantaa esille.

  • Muuan sinkku sanoo:

   Hyvin toit esille toisen näkökulman – jos ei ole aina kaikesta samaa mieltä tai puhuu toisista tavoista tehdä asioita, ei se aina ole tarkoitettu arvosteluksi – eri asia sitten jos muuten on sen tyyppinen ihminen, joka ilkeilyä harrastaa. Mutta kyllä, sinkkuna ollessa karsiutui osa kavereista pois, ja sinällään on surullista jos pitää olla kaikkien ihmisten samassa kuplassa kuin itse jotta voi olla näiden kanssa tekemisissä. Ja en muuten ollut noin vaativa vieras 😆 Sitten taas jos seurusteli, niin kukaan ei tuntunut varsinkaan alkuvaiheessa olevan kiinnostunut sinun itsesi kuulumisista vaan pelkästään siitä miehestä (mikä on myös tosi ”kivaa”).

 • Hinsii sanoo:

  Miehen kaveri jolla lapsi oli hauska tapaus. Kerran pyydettiin syömään no ehkä vähän puhui ettei ollut syönyt. No otti ison annoksen. (No meillä vaan 3 pientä muksua silloin) niuhotti ruoasta melkein heti ja jätti yli puolet kesken koska sipulia. Onneksi ei lapset oppineet hänen tapojaan vaan söivät hyvin.. Olin todella ylpeä lapsistani jotka eivät käyttäytyneet yhtä huonosti.. Muutenkin tän herran syömistottumukset oli että puolet omenasta roskiin.. Joka päivä ulos syömään ja sit maristaan facebookissa että ei oo kun 10e ja sillä pitäs viikko pärjätä.. Tää on siis vielä opiskellut ruoanlaitto alaa. Mun siskokaan oo näin paha tapaus koska ei tosiaan lasten kuullen hauku raaka-aineita koska ei satu tykkäämään vaan kertoo ettei tykkää syödä muuta lihaa kuin kanaa. Ja ei myöskään sit semmosta ruokaa lautaselleen hamstraa. Tää jätkä vielä näki miten ja mitä ruokaa teen. Mut tuo ostanpa nyt taas aterian hesestä muta ei miellytä niin heitetään roskiin on jotenkin ihan hirveetä varsinkin kun tulee meille valittaa kun eihän meillä oo tommoseen varaa.. Ei oo myöskään varaa kestitä kiittämättömiä aikusia joten aina kun tää herra tulee kylään ruoka-aikana niin minä alan pilkkomaan sipulia. 😀

  • mummeli sanoo:

   Hamstraajista voi selvitä sillä ettei laita kaikkea ruokaa suoraan tarjolle vaan laitta osan pöytään josta sitten voi ammentaa lautasellen Harvassa on (luulisin) sellaiset jotka kehtaa koko astian tyhjentää omalla lautaselleen.

   • Itse en olisi kehdannut sanoo:

    Tämä olikin hyvä vinkki. Kerran hyvyyttäni kysyin sinkkukaverilta, onko nälkä, kun sattui ruoka-aikaan kylään. Santsasi 2 kertaa ja kaapi kattilasta viimeiset. Minun piti tehdä vielä toinen ruoka, että saatiin eväät miehen kanssa töihin…

    • Meillä on yleensä ruokaa tarpeeksi vieraillekin. sanoo:

     No iik, olisiko kannattanut vaan ottaa ne eväät valmiiksi jemmaan heti aluksi, kun ruoka valmistui, jos vierailijan annoksia kerran pitää ruveta laskemaan?