Keskenmenoista ei paljoa puhuta. Se johtaa monenlaisiin harhakäsityksiin niihin liittyen.

Esimerkiksi näihin:

”Minä en voi kokea keskenmenoa”

Jotkut ajattelevat, että keskenmenoille pitää olla erityinen alttius, joka vaikkapa kulkee suvussa. Jotkut olettavat, että aiemmat tavallisesti sujuneet raskaudet tarkoittavat sitä, että ei voi saada keskenmenoa.

Näin ei ole. Se, että suvussa ei ole ollut keskenmenoja tai että itsellä ei aiemmin ole ollut keskenmenoa, ei tarkoita sitä, että keskenmeno ei voisi sattua omalle kohdalle.

”Minä aiheutin tämän”

Yksittäisten keskenmenojen syy ei yleensä ole tiedossa. Yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Muita syitä voivat olla kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset. Huonossa hoitotasapainossa olevat sairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasen toimintahäiriö ja keliakia lisäävät raskauden keskeytymisen riskiä. Tupakointi ja ylipaino lisäävät keskenmenon riskiä, kertoo Terveyskirjasto.

Keskenmenoa ei kuitenkaan aiheuta se, että kantaa kauppakasseja, istuu tärisevässä ajoneuvossa, juo tietämättä alkaneesta raskaudesta lasillisen viiniä tai ajattelee pahoja ajatuksia. Itseään voi syyllistää vaikka mistä, mutta se on turhaa.

”Minä olen ainoa”

Keskenmenon kokee noin joka viides nainen, joidenkin lähteiden mukaan joka neljäs. Jotkut kokevat useita keskenmenoja.

Koska keskenmenoista ei juuri puhuta, voi tuntua siltä, että olet ainoa sen kokenut. On kuitenkin ihan todennäköistä, että tunnet muitakin keskenmenon kokeneita. Missään tapauksessa et ole ainoa, saati jotenkin poikkeava tai viallinen.

”Keskenmeno on nopea juttu”

Keskenmeno on tuttu aihe esimerkiksi elokuvissa ja tv-sarjoissa. Niissä se kestää suunnilleen yhden illan. Näin ollen voi tulla yllätyksenä se, että keskenmeno ei ole hetkessä ohi. Vuoto voi jatkua useamman viikon.

Henkinen toipuminen keskenmenosta voi kestää kuukausia, jopa pidempään.

”Keskenmeno on pikkujuttu, jota on turha surra”

”Eihän se ollut edes oikea vauva” on kommentti, jonka keskenmenon kokenut saattaa kuulla. Ehkä kyseessä ei ollut ”oikea vauva”, mutta kyseessä oli kokonainen elämä ja kokonainen tulevaisuus. Raskaana oleminen ei tarkoita pikkuruista alkiota, vaan sitä, että elämä on muuttumassa peruuttamattomasti, täydentymässä uudella elämällä. Sen menettäminen on monille valtava shokki.

”Keskenmeno on häpeä, josta pitää vaieta”

Hyvin monet syyttävät keskenmenosta itseään. Raskauden jatkumista pidetään luonnollisena ja oikeana, ja jos raskaus keskeytyy, voi kroppansa kokea huonoksi ja kykenemättömäksi. Lisäksi pelkän surun näyttäminen voi olla vaikeaa. Sekä keskenmenoa itseään että surua saatetaan hävetä.

Mitään hävettävää ei kuitenkaan ole. Keskenmeno on iso asia, ja sitä saa surra. Keskenmeno on myös täysin luonnollinen asia, jossa ei ole mitään hävettävää. Yleensä suruun auttaa siitä puhuminen. Keskenmenon aiheuttama tuska voi olla paljon pahempaa, jos se on pakko piilottaa ja siitä on pakko vaieta.

Avoimuus keskenmenojen suhteen olisi kaikkien etu. Tällöin surua ei tarvitsisi kantaa yksin eikä kenenkään tarvitsisi luulla olevansa ainoa, joka keskenmenon on kokenut.

”Keskenmenosta on pakko puhua”

Edellisestä kohdasta huolimatta kenenkään ei ole pakko puhua kokemastaan keskenmenosta. Ehkä sanoja ei ole, ehkä asiasta ei yksinkertaisesti halua puhua. Pakko ei ole.

”Keskenmeno aiheuttaa pelkkää surua”

Keskenmenoon voi liittyä hyvin monenlaisia tunteita. Syyllisyyttä, häpeää, surua, pelkoa, pettymystä, huonommuuden tunteita, vihaa…mutta myös esimerkiksi helpotusta. Mikään tunne ei ole väärä. Kukaan ei voi sanoa, että noin ei voi tuntea.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia