Nyt on tullut sen verran yllättävä tutkimustulos, että kannattaa varmistaa että istut tukevasti ennen kuin luet pidemmälle.

Tutkijat ovat nimittäin todenneet, että vaativien vauvojen vanhemmuus on raskaampaa kuin helppojen vauvojen vanhemmuus. Ohhoh.

Tutkimuksessa seurattiin 8 200 äidin ja täysiaikaisen vauvan elämää yhdeksän kuukautta synnytyksen jälkeen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ”vaikeiden” vauvojen äideillä oli lähes kaksi kertaa todennäköisimmin keskivaikeita tai vaikeita masennusoireita kuin helppojen vauvojen äideillä.

Äidin vointi ja vauvan vaativuus tai helppous on toki kiinni monesta asiasta. Toisen mielestä vaativa vauva on toiselle helppo, elämäntilanteet ja aiempi elämän kuormittavuus vaikuttavat paljon siihen, miten äiti tilanteensa kokee. Ilman tukea jäävä äiti voi kokea vauvan vaativammaksi kuin sellainen äiti, joka saa paljon tukea ja niin edelleen.

Myös se, löytyykö vauvan vaativuudelle syytä vai ei, voi olla isossa roolissa vanhemman jaksamisessa. Jos vauva itkee selittämättömästi paljon, se todennäköisesti aiheuttaa vanhemmassa huolta, pelkoa ja riittämättömyyden tunteita. Vanhempi voi jopa ajatella, että vauva ei pidä hänestä. Tästä voi syntyä kierre: vauva itkee, vanhempi huolestuu ja ahdistuu itkusta, vauva aistii vanhemman tunnetilan ja itkee entistä enemmän. Se voi lisätä vanhemman syyllisyyden ja kykenemättömyyden tunteita entisestään.


Kuva Janco Ferlic, ylin kuva Peter Oslanec.

Jos taas vaativuudelle löytyy syy, kuten jokin kipuja aiheuttava sairaus tai ruoka-aine, vanhemman olo saattaa helpottua. Myös riittävä tuen ja levon saaminen voi rauhoittaa vanhempaa, mikä saattaa heijastua vauvaan.

Koska tilanteet eivät ole yksiselitteisiä, ja vaativuus riippuu sekä persoonasta että muista tekijöistä, tutkijat kysyivätkin äideiltä ainoastaan sen, oliko vauva vaativa vai ei, ja äidit vastasivat ”on” tai ”ei ole”.

Tämä onkin hyvä suuntaviiva siihen, miten vaativan vauvan vanhemmuuteen pitäisi suhtautua. Jos vanhempi kokee vauvan vaativaksi, kyseessä on asia, joka pitää ottaa vakavasti. Vähätteleminen ei auta ketään. Rasittunut vanhempi on tilanteessa, jossa hänen mielenterveytensä saattaa vaarantua. Se riski pitää ottaa tosissaan sen sijaan, että sanotaan että ”pienten vauvojen kanssa on raskasta”, ”vauvat valvottavat” tai ”kaikki vauvat itkevät”.

Myöskin vertailu muihin perheisiin ja siihen, mitä äidin ”pitäisi” tuntea, on turhaa. Jos äiti kokee, että vauva on vaativa ja omat voimat on vähissä, kenenkään ei ole syytä epäillä tätä asiaa.

Sen sijaan vanhempaa voi auttaa hyvin paljon se, että hänen kokemuksensa tunnustetaan ja hyväksytään.

Sen lisäksi, että vaativan vauvan vanhemmuus tunnustettaisiin oikeasti kuormittavaksi, myös apua pitää olla helposti saatavilla. Todennäköisesti moni äiti ei hae apua siksi, että ajattelee tilanteensa olevan ”liian helppo” ja itsensä ”valittavan turhasta”.

Jos sinusta tuntuu, että et jaksa tai olet huolissasi vauvasi voinnista, ota yhteyttä neuvolaan.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Oho ylläri, vaativan vauvan hoitaminen on raskaampaa kuin helpon!”

  • IsoJohanna sanoo:

    Ja missä se ongelma on ja kuka voi auttaa? Äiti itsekin jollain tasolla ymmärtää että pitää pitää suu kiinni koska muuten ihmiset saa minusta oikeanlaisen käsityksen joka on etten jaksa ja osaa hoitaa vauvaa. Kun ei valita niin kukaan ei osaa tarjota apua ja sitten vaan kärsitään ja mietitään että ei täällä tosiaankaan saa apua.