Muistatko vielä sen, kun katsoit vastasyntynyttä tai ihan pientä vauvaasi, ja hän hymyili? Vauvanhoito-oppaat väittävät, että ihan alkuun kyseessä ei ole oikea hymy, vaan vauvan suu vääntyy, koska vatsaa nipristää tai kyseessä on refleksi. Erotuksena tästä on sosiaalinen hymy, eikä ainoastaan refleksinomainen kasvojen liike.

Jokainen vanhempi sanoo, että höpsis, kyllä minun vauvani hymyili ihan oikeasti!

Mutta mikä on totuus? Hymyileekö ihan pikkuinen vauva oikeasti?

Ennen uskottiin, että vastasyntyneiden toiminta oli pelkkää refleksiä. Nykyisin käsitys on muuttunut. Myös käsitys siitä, että vauva osaisi oikeasti, sosiaalisesti hymyillä vasta kuukauden tai parin iässä alkaa vaikuttaa vähättelyltä.

On huomattu, että vastasyntyneet hymyilevät unissaan. He myös hymyilevät vastauksena makeisiin makuihin ja vatsan silitykseen, on todettu tutkimuksissa. Koska tämän hymyn tulkittiin olevan erilainen kuin sosiaalinen hymy, oletettiin että vauva ei osaisi hymyillä.


Kuva Ewout Paulusma, ylin kuva Han Myo Htwe.

Refleksihymyn ajateltiin aktivoivan vain suun lihakset, kun taas aito hymy leviää silmien ympäristöön saakka. Nyttemmissä kuvauksissa on todettu, että jo päivän ikäinen vastasyntynyt yrittää hymyillä myös silmillään.

Vauvat myös hymyilevät kaksi kertaa enemmän valveilla ollessaan kuin nukkuessaan, mikä myös viittaa siihen, että hymyily olisi tarkoituksellista.

Uusia tutkimuksia vaaditaan edelleen, mutta vaikuttaa varsin todennäköiseltä, että vauvat tosiaan hymyilevät parhaansa mukaan ja tarkoituksella jo vastasyntyneinä.

Mutta sehän me vanhemmat jo tiedettiinkin!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia