Oletko kuullut naimanaamoista?

Kun pariskunnalla on naimanaamat, se tarkoittaa sitä, että he muistuttavat ulkonäöltään toisiaan. Joskus yhdennäköisyys on niin suurta, että pariskuntaa luullaan sisaruksiksi.

Osa naimanaama-pareista tunnistaa asian itsekin, mutta jotkut eivät tajua yhdennäköisyyttä itse. Muut kyllä huomaavat!

Mistä tämä sitten johtuu?

Syy on yksinkertainen: tuttuus viehättää. Mietipä vaikka keitä kanssasi samaa sukupuolta edustavia julkkiksia tai näyttelijöitä pidät viehättävinä, tai minkä näköistä missiä äänestät gallupissa kauneimmaksi? Hyvin usein meistä kauneimmat ovat niitä, jotka ovat jollain tavalla saman näköisiä kuin me itse.

Tämä pätee myös sukupuoleen josta viehätymme seksuaalisesti. Yhdennäköisyyttä ei vaan välttämättä tajua niin helposti, jos toinen on eri sukupuolta.

On myös huomattu, että hyvin usein miehillä on omaa äitiään muistuttava vaimo, ja naisilla taas omaa isää muistuttava mies. (Joskin siihen, viehättyykö nainen isänsä näköisistä miehistä, vaikuttaa se, onko hänen isäsuhteensa ollut hyvä vai ei!) Ja lapset tunnetusti näyttävät vanhemmiltaan, joten vanhempiensa näköiset puolisot valinneet ihmiset todennäköisesti muistuttavat toisiaan.

Ilmiön olemassaolon saattaa huomata myös muistelemalla eksiään. Ovatko hekin kuin toistensa kopioita…ja kenties myös sinun?


Kuva Djim Loic, ylin kuva Brooke Cagle.

Tutkimukset osoittavat, että meitä viehättävät sekä oman itsemme näköiset ihmiset että meitä varhaislapsuudessa hoitaneiden henkilöiden näköiset ihmiset. Yleensä siis vanhempiemme näköiset. Tämä kuulostaa siinä mielessä hassulta, että tiedetään että lähisukulaisten lisääntyminen keskenään aiheuttaa sairauksia. Jos viehätymme tutun näköisistä ihmisistä, eikö se ole aikoinaan lisännyt riskiä sille, että pariutuisimme sukulaistemme kanssa?

Ei, selvitti suomalainen Edvard Westermarck, jonka mukaan on nimetty Westermark-ilmiö. Ilmiön mukaan me emme tunne seksuaalista vetoa kasvukumppaneihin, kuten sisaruksiinsa. Westermarck arveli, että kyseessä on biologisen evoluution tuottama vaisto, jonka tarkoituksena on estää sisäsiittoisuutta ja insestiä, kertoo Wikipedia.

Naimanaama-ilmiö tarkoittaa sitä, että pari on esimerkiksi kasvojen luuston rakenteen ja ihon, silmien ja hiusten väriltä toisiaan muistuttava. Riittää, että osa tekijöistä on samankaltaisia: esimerkiksi Meghania ja Harrya pidetään naimanaamoina, vaikka heidän värityksensä eroaa toisistaan. Julkkisten parisuhdekuvioita seuratessa huomaa todella usein, että vierelle valitaan oman itsen näköinen ihminen.

Mutta naimanaamuus ei ole ainoa tapa, jolla pariskunta voi näyttää toisiltaan!

Vanhat parithan alkavat muistuttaa toisiaan, se on huomattu monta kertaa. Kyseessä on paitsi pukeutumistyyli, myös se, että parille muodostuu samanlainen tapa puhua ja samanlaisia ilmeitä ja eleitä.

Ja meneehän se niinkin, että lemmikit ja omistajat alkavat muistuttaa toisiaan…vai valitseeko ihminen jotenkin vaistonvaraisesti itseään muistuttavan lemmikin? Kenties! Ja kenties parhaimmillaan koko konkkaronkka näyttää samalta, lapsia, vanhempia ja lemmikkihamstereita myöten!

Väitetään, että naimanaamaisuus kertoo parin yhteensopivuudesta ja ennustaa onnellista suhdetta. Miten on, onko teillä naimanaamat? Luullaanko teitä jopa sisaruksiksi? Vai ettekö voisi näyttää vähempää toisiltanne? Kerro kommenteissa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia