Kaikkihan rakastavat kutittamista! …paitsi että eivät rakasta.

Kaikki lapset eivät pidä siitä, eivätkä kaikki aikuiset pidä siitä. Lisäksi moni aikuinen tai lapsi voi pitää kutittamisesta jonkin aikaa, mutta ei kovin pitkään. Osa suorastaan vihaa kutittamista, ja osalla se, että kutitetaan voi laukaista tai herättää ikäviä tunnemuistoja.

Varsinkin lasten kohdalla on kuitenkin yleistä seuraava:

– Aikuinen kutittaa lasta, joka ei halua kutitusta

– Aikuinen kutittaa lasta, joka ei halua enempää kutitusta

– Aikuinen kutittaa lasta, joka ei osaa sanoa, että ei halua kutitusta

– Aikuinen kutittaa lasta tavoilla, jotka ylittävät lapsen rajat

– Aikuinen ei lopeta kutittamista, vaikka lapsi pyytää

Monilla, ehkä sinullakin on omakohtaista kokemusta tästä. Jostain syystä kutitusta pidetään asiana, josta kaikki nauttivat ja joka on harmitonta hauskaa.

Kyseessä on kuitenkin toisen henkilökohtaisen koskemattomuuden alueelle menevä asia, jota ei saa tehdä ilman toisen lupaa. Oli kutituksen kohteena sitten lapsi tai aikuinen. Tästä ei voi tinkiä, vaikka itse olisi sitä mieltä, että kutittaminen on hauskaa ja sitä pitää kestää. Muita ihmisiä, iästä riippumatta, ei pidä kutittaa jos he eivät sitä halua.

Toisaalta kutittaminen on myös asia, joka luo läheisyyttä ihmisten välille ja myös aidosti ilahduttaa. Mutta tällä varjolla ei voi kutittaa lasta vastoin hänen tahtoaan.

Ennen kutittamista siis varmista, että sinulla on lapsen lupa kutittamiseen. Älä kutita vierasta lasta, vaikka olisi miten ihanaa kuulla hänen nauravan. Kutita ainoastaan sellaisia lapsia, joihin sinulla on jo olemassa sellaiset välit, joihin sisältyy fyysistä kosketusta, kuten silittelyä, sylissä istumista ja paijaamista.

Luvan kutittamiseen voit pyytää yksinkertaisella kutituseleellä, jonka teet ilmaan. Kutittamisesta nauttiva lapsi todennäköisesti riemastuu jo pelkästä eleestä. Jos lapsi sanoo ei tai vetäytyy, älä kutita häntä.

pyllistävä lapsi
Kuva Jordan Whitt.

Ennen kutittamisen aloittamista kerro lapselle, että hän voi pyytää sinua lopettamaan heti kun haluaa. Tilanne voi edetä esimerkiksi näin:

Vanhempi esittää kutittavansa.

Lapsi ilmaisee, että se käy.

Vanhempi: Sano jos haluat että lopetan.

Lapsi: *kokeilee* Lopeta!

Vanhempi: *lopettaa*

Lapsi: Saa jatkaa!

Vanhempi: *kutittaa*

Tämä opettaa lapselle, että hän saa itse päättää rajoistaan, ja että vanhempi kunnioittaa hänen rajojaan. Tällainen opittu toimintamalli on avuksi esimerkiksi silloin, jos joku yrittää kosketella lasta sopimattomasti.

Näin toimiessa vanhempi myös tietää, että molemmilla on oikeasti hauska, yhteinen läheisyyden hetki, eikä lapselle tule ikävä olo kutittamisesta. Jos et itse pidä kutittamisesta, ja lapsi kutittaa sinua, voit taas opettaa toisen rajojen kunnioittamista. Voit sanoa esimerkiksi, että äiti ei pidä siitä että kutitetaan, mutta äiti voi kutittaa sinua jos haluat. Tai että äiti ei pidä kutittamisesta, mutta tällainen pieni rapsuttelu tuntuu mukavalta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia