Olet varmaan lukenut kasvatusoppaita, tai ainakin googlaillut paljon. Uskot siis tietäväsi vanhemmuudesta yhtä ja toista, vai mitä?

Ehkä tiedätkin, mutta tiedä myös nämä kirjoittamattomat säännöt!

Osta lapselle lahjaksi meteliä pitävä lelu vain jos vihaat lapsen vanhempia/ itseäsi.

Ne vempeleet ovat suoraan sielunviholliselta. Älä tee sitä. ÄLÄ.

Vie lapsi aina vessaan ennen lähtöä, oli tällä pissahätä tai ei.

Pissahätä tulee viisi minuuttia ulko-ovesta poistumisen jälkeen, joten vie lapsi suosiolla vessaan heti.

Lapsi oppii juuri ne sanat, mitä et halua hänen oppivan. Älä siis kiroile tai puhu muuten outoja.

Jos unohdat tämän säännön, sinä olet se vanhempi, jonka lapsi huutaa kovaan ääneen kaupassa jotain isin kovasta pippelistä. Sinua on varoitettu.

Jos jonkun muun lapsi huutelee kaupassa jotain pippelistä tai saa raivarit, hymyile kannustavasti tämän vanhemmalle.

Mieti, miten haluaisit itseäsi kohdeltavan? Tuijotusta, tuhahtelua ja silmien pyörittelyä, vai katse, joka ilmaisee että koita jaksaa, tiedän miltä susta tuntuu?

Älä lupaa lapsille mitään kivaa ajoissa, vaan vasta lähellä tapahtumaa.

Muuten tulet hulluksi kuunnellessasi sitä JOKO ME MENNÄÄN ELÄINTARHAAN KAUANKO SIIHEN ON KUN MENNÄÄN ELÄINTARHAAN KUINKA MONTA YÖTÄ ON SIIHEN KUN MENNÄÄN ELÄINTARHAAN KUINKA MONTA YÖTÄ NYT ON SIIHEN KUN MENNÄÄN ELÄINTARHAAN -kyselyä.

Älä odota, että saat syödä lämmintä ruokaa.

Tälläkin aiheutat itsellesi hermoromahduksen. Sinä hetkenä kun ruokasi saapuu ravintolassa pöytään, joudut lähtemään viemään vauvaa vaipanvaihtoon tai lasta vessaan. Sillä hetkellä kun saat lämpimän ruoan kotona pöytään, rauhassa ja tyytyväisenä nukkunut vauvasi herää kirjaimellisesti kiljuvaan nälkään. Hyväksy, että syöt joitain vuosia ruokasi kylmänä, ja kummasti helpottaa.

Muista, että mitä myöhemmin lapsi menee nukkumaan, sitä aiemmin hän herää.

Ei ole olemassa mitään unipankkia, josta voisit nostaa itsellesi lisää uniaikaa aamuisin. Lapsi herää kun herää, yleensä tolkuttoman aikaisin. Erityisen aikaisin lapsi herää myös silloin, jos olet uskaltautunut lähtemään viihteelle tai jopa juonut kotona pari lasia viiniä. Auts.

Muista lastenohjelmat (ja ehkäisy).

Viikonloppuaamujen lastenohjelmat ovat lapsenvahteja muissakin perheissä. Pitäähän sitä vanhempien saada joskus nukkua. Tai ”nukkua”. (Mistä puheenollen, on tunnettu fakta että perheiden pikkukakkoset tehdään viikonloppuaamujen Pikku Kakkosen aikaan, muista ehkäisy jos nyt ei ole uuden lapsen aika!)

Jos lapsella on kivaa, anna olla.

Olettaen siis, että hän ei tee mitään vaarallista tai tosi tyhmää. Älä ikinä ehdota tyytyväiselle lapselle jotain muuta tekemistä! Se on tulella leikkimistä, nauti rauhastasi kun sitä on!

Kehitä vain rutiineja, joista jaksat pitää kiinni.

Esimerkiksi nukutusrutiinit ovat lapselle tärkeitä, ja todennäköisesti sinullekin, viimeistään kun lapset ovat jo isoja. Mutta harkitse tarkkaan kuinka monivaiheista ja vaativaa rutiinia jaksat ylläpitää VUOSIA.

Jos lapselle käy joku pikku onnettomuus, josta ei ole mitään haittaa tai vaaraa, älä tee mitään. Pääset helpommalla.

Muksahteluja ja kopsahteluja sattuu koko ajan, mutta ne eivät useinkaan varsinaisesti satu. Vanhemman huoli ja hätäännys sen sijaan saa lapsenkin hätääntymään.

Ota AINA mukaan vettä, välipalaa ja vaippa. Mielellään myös vaihtovaatteet. Siis AINA.

Tarvitset jotakin noista viimeistään silloin kun sitä ei ole mukana.

Älä ikinä jätä permanenttitussia lapsen ulottuville jos et itse ole valvomassa tilannetta.

Älä. Tee. Sitä.

Sama koskee myös sitä uutta kallista huulipunaa (ja toki myös vanhaa ja halpaa huulipunaa!), kallista naamarasvaa, liimaa, maalia…

Varaa kaikkeen tuplamäärä aikaa, varsinkin lähtöihin.

Unohda aikaoptimismi. Jos joku ei kakkaa niskaansa, on kengän pari hävinnyt tai viimeistään bussit eivät aja. Lasten kanssa asiat eivät tapahdu nopeasti (paitsi tuho, katso edellinen kohta).

Harkitse tarkkaan mitä sallit.

Lastenohjelmat, Youtube-videot, lastenmusiikki…kaikki tämä on ihan ok, mutta MIETI milloin lapsesi saa kuunnella musiikkia ja katsoa videoita ja ohjelmia. Pahimmassa tapauksessa tilanne on se, että lastenlaulurallatus kaikuu asunnossanne ja autossanne koko valveillaoloajan, ja sitten siitä onkin jo vaikeampi päästä eroon. Ehkä esimerkiksi autossanne ei kuunnella lastenlauluja ollenkaan?

Sama koskee myös ruokia. Ole ennemmin tiukka ja jousta yllättäen kuin toisin päin!

Kun lapsi nukkuu, tee mitä lystäät.

Klassinen ohje on, että nuku kun lapsi nukkuu. Mutta jos haluat, voit ihan hyvin siivota, lukea, tehdä töitä tai roikkua netissä. Väkinäinen nukkumisen yrittäminen, lapsen heräämistä panikoituneena odotellen, ei ole kenellekään hyväksi. Jos pystyt nukkumaan, nuku. Jos haluat tehdä jotain hyödyllistä, tee.

Unohda suorittaminen.

Ai sulla on yöpaita vielä tähän aikaan päivästä päällä? No sitten on! Ai et ole imuroinut pöydän alta? Kohta siellä on enemmän muruja, elä ressaa.

Joskus kannattaa ostaa hiljaisuutta keksillä tai vastaavalla.

Koska hiljaisuus on parasta ja arvokasta. Sitä saadakseen kannattaa välillä vaikka lahjoa lapsia.

Osittainen lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Vanhemmuuden kirjoittamattomat säännöt – tiedä nämä!”

 • Anna kasvaa. sanoo:

  Ei lasten kasvatus mitään rakettitiedettä ole. Yhtään opusta en ole lukenut. Hyvin nuo näyttää eteenpäin potkivan parilla perussäännöllä; rakasta, anna aikaa ja luota. Asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan ku Ellun kanat.

 • Idiootteja riittää sanoo:

  Jos toinen vanhempi avautuu haasteista joita hänen lapsellaan on, kommentoi jotain myötätuntoista, älä sano ” ei meidän Eetu-Ainolla vaan, se on niin reipas, fiksu, kiltti…”

 • Jenni sanoo:

  Ihana😄❤️ just näin menee!

 • Ann sanoo:

  Minä en ole ikinä lukenut kasvatusoppaita, korkeintaan Sinkkosen haastattelun jostain iltalehdestä. Tässä oon vetäny lonkalta jo yli 5 vuotta, että mimmoinen virhe sekin lie. 🤔 Kai sitä vaan yrittää opettaa, mikä on oikein ja mikä väärin, ja olla toista matta omien vanhempien virheitä 😂 Mut ihan päteviä neuvoja oli listassasi! 😁 Se menee just noin!

  • Mummeli sanoo:

   Kun on seitsemää nuorempaa sisarustaan hoitanu ennen aikuistumistaan mekein koko päiväisesti niin ei siinä mitään kasvatusoppaita enää kaipaa. Tietää jo nuo asiat kun on omien aika.