Tässä vaiheessa kesälomaa on hermot meneet lukemattomia kertoja niin lapsilta kuin vanhemmiltakin. Yhteenotot ja käämien kärähtäminen on täysin normaalia.

Mutta joskus lapsi ei ole pelkästään tavallisen tottelematon ja kiukutteleva, vaan kyse on muusta.

Tuntuvatko nämä oireet tutuilta:

– Lapsen hermot menevät, käämit kärähtävät ja vieterit venähtävät usein.

– Lapsi ottaa asiat henkilökohtaisesti ja muut ihmiset ärsyttävät häntä helposti.

– Lapsi on usein vihainen ja katkera.

– Lapsi on ongelmissa auktoriteettien kanssa ja uhmaa vanhempiaan.

– Lapsi ei halua noudattaa sääntöjä.

– Lapsi loukkaa muita.

– Lapsi syyttää muita virheistään.

– Lapsi on kostonhimoinen.

Näitä oireita voi ilmetä joko pelkästään kotona, koulussa tai kavereiden kanssa, tai kahdessa tai kolmessa ympyröistä.

Ehkä lapsi ei ole vain ”haastava”, ehkä hänellä on ODD.

ODD on oppositional defiant disorder, eli käytöshäiriö. ODD on lapsilla esiintyvä häiriö, jonka lievempi muoto on uhmakkuushäiriö.


Kuva Marco Albuquerque, ylin kuva Shutterstock. Kuvituskuvia.

Diagnoosia ei voi käydä hakemassa pelkästään siksi, että lapsi on ”vaikea” ja ”raskas” ja ”sanoo vastaan”. Käytöshäiriön diagnoosin edellytyksenä on myös käyttäytymismallin pitkäaikaisuus, vähintään kuusi kuukautta tai enemmän. Käytöshäiriöllä tarkoitetaan toistuvaa ja itsepintaista, muiden oikeuksia ja ikäryhmän tärkeitä sosiaalisia normeja rikkovaa käyttäytymismallia. Diagnoosi arvioidaan 15 eri oireen perusteella.

Näitä oireita ovat esimerkiksi vaikeat kiukkukohtaukset, erilaisten sääntöjen ja lakien rikkominen, riiteleminen, tappelut, auktoriteettien ja vanhempien uhmaaminen, muiden ihmisten sekä eläinten vahingoittaminen, vihaisuus ja valehteleminen. Pelkkä ”hankaluus” ei siis riitä, eivätkä uhmaiän ja teini-iän oikuttelut kuulu normaalisti diagnoosin piirin.

Käytöshäiriö on yksi yleisimpiä lastenpsykiatrisia häiriöitä. Kouluikäisillä esiintyvyydeksi on eri tutkimuksissa arvioitu 3–8 %. Pojilla häiriö on yleisempi kuin tytöillä. Käytöshäiriötä esiintyy pojista 3–5 %:lla lapsuusiässä ja noin 6–8 %:lla nuoruusiässä. Poikien häiriö on lapsuusiässä noin neljä kertaa ja nuoruusiässä noin kaksi kertaa yleisempi kuin tyttöjen.

Käytöshäiriölle ei ole yhtä selvää syytä, mutta sen taustalla on sekä geneettisiä tekijöitä että ympäristöön liittyviä tekijöitä. Joskus ODD:n taustalla on vanhempien välinpitämättömyys, lapsen hyväksikäyttö, liian tiukka kuri perheessä ja/tai vanhempien päihdeongelmat.

Koska lapsen temperamentti ja geneettiset ominaisuudet vaikuttavat ODD:n puhkeamiseen, siitä voivat kärsiä muutkin kuin laiminlyödyt lapset. Käytöshäiriö tekee perhe-elämästä raskasta, joten tukea omaan vanhemmuuteen voi joka tapauksessa tarvita. Pelkästään se, että tilanteelle saa nimen ja selityksen, voi auttaa vanhempia jaksamaan.

Aikainen hoito ja hyvä vanhemmuus edesauttavat käytöshäiriön pysymistä hallinnassa. Jos epäilet lapsellasi käytöshäiriötä, ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Lähteet 1, 2, 3.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Onko sinulla haastava lapsi? Se voi olla myös käytöshäiriö”

 • Jessu ymmärtää maailmaa sanoo:

  Tuo on sinänsä ihan totta että se voi johtua myös käytöshäiriöistä se katkeruus

 • Psykiatrialla töissä sanoo:

  Ei tällä diagnoosilla saa synninpäästöä vanhempana, päinvastoin. Käytöshäiriö lapsella tarkoittaa hyvin usein heikkoa vanhemmuutta syystä tai toisesta. Usein ne vanhemmat kylläkin syyttävät lasta käytösongelmista. Mikään hoitotaho ei pysty korjaamaan lasta, vaan hoito on vanhemmuustaitojen vahvistaminen eli vanhemmat joutuvat töihin itse.

 • santtu sanoo:

  No hyvä että taas keksittiin diagnoosi joka antaa synninpäästön jaksamattomille vanhemmille!

  • Äitr sanoo:

   Sitähän se juuri ei ole kun lähtee hakemaan diagnoosia oireille etenkin lastenpsykiatrian kautta niin tietää että ekana poissuljetaan nuo vanhempien aiheuttamat traumat.. Mitä se synninpäästö sit ois vanhemmalle joka ei jaksa. Luultavasti apua esim. Psykologin keskustelua, perhetyötä ja lastensuojelusta voi saada apua..

   • santtu sanoo:

    sillä synninpäästöllä tarkoitin lähinnä sitä että sit ne vanhemmat sanoo että ei ole huonosti kasvatettu vaan tällä lapsella on ihan diagnosoitu käytöshäiriö! Ei voi mitään muuta kuin kärsiä. Ja niin pitää kaikkien muidenkin.