”Ihmetyttää nämä lasten elatusmaksuihin perustuvat riidat. Eron jälkeen käydään yleensä lastenvalvojalla ja toisesta vanhemmasta tulee lähivanhempi ja toisesta etävanhempi. Yleensä etävanhempi maksaa elatusmaksua ja lapset ovat hänellä vähemmän. Lähivanhempi saa myös lapsilisät. Mistäköhän johtuu, että hyvin usein etävanhempaa syyllistetään, että maksaa liian vähän?

En tarkoita nyt niitä, jotka eivät maksa mitään ja joiden maksut hoitelee kela. Jos etä on hyvätuloinen niin välillä tosiaan vaikuttaa, että lähille ei mikään rahamäärä ole tarpeeksi. Jos lastenvalvoja on määritellyt maksun niin eikö sen valituksen voisi jo lopettaa? Tokikaan elatusmaksu ei kata kaikkia kuluja ja hankintoja täytyy tehdä. Urheiluvälineet, silmälasit, pyörä jne. On kuitenkin mielenkiintoista kuka päättää mitä ja minkä hintaista ostetaan. Jos toinen vanhemmista haluaa aina merkkiä ja toinen haluaisi ostaa halvempaa. Elämäntyylit ja arvomaailmat voi olla hyvin erilaiset. Jollekin kaikki pitää olla uutta, kun taas toinen tekee löytöjä käytetyistä vaatteista ja tavaroista.

Entä sitten, kun lapsi on 18-vuotias? Käsittääkseni nuori voi saada opiskeluihin koulutustukea, ei kait enää elatusapua? Monihan asuu jo omillaankin ja toki omillaan opettelua on ymmärrettävää tukea. Raha näyttää saavan ihmiset ihan sekaisin. Sehän on täällä Huonon äidin palstallakin todettu.”

Nimim. Mikä riittää?

Ylin kuva Christian Wiediger.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 23 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

23 vastausta artikkeliin “Onko olemassa rahamäärää, joka on eksälle tarpeeksi?”

 • Penninvenyttäjä sanoo:

  Monesti näissä hankinnoissa sovitaan, että maksellaan isompia kuluja puoliksi, mutta sitten on ihan eri näkemys siitä, mitä nämä saavat maksaa.

  Moni mies tuntuu kuvittelevan, että talvihaalari maksaa tyyliin 20 euroa. Tai vaatii, että hankitaan käytettynä, koska uusi on niin kallis. Käytetyn tuotteen hankkimisessa on reilusti enemmän työtä, kun kirpputoreja kierrellessä ei tiedä, onko siellä välttämättä yhtään sopivaa vaatetta tai nettikirpparilla se, että löytyy sopiva, hyväkuntoinen, kohtuuhintainen ja on ensimmäinen ostajaehdokas, ei ole aina parin klikkauksen juttu.

  Ja sitten tämä vaatejahti kirpputorien kautta ja käytettynä ollaan laittamassa sen äidin hommaksi. Että äiti etsii sen halvemman vaihtoehdon työllä ja vaivalla ja käyttää siihen aikaa eikä vaan kävele lähimpään kauppaan, jonka mainoslehdessä oli sopiva vaate. Jos miehelle annetaan tehtäväksi hankkia vaate käytettynä, harva suostuu ja sitten voidaan miettimättä hankkia joku huonokuntoinen ja -laatuinen, kun ei tajuta, miten vaikea käytetyistä on löytää hyvä.

  Tietty kannustan kierrättämiseen, mutta välillä ja kiireisissä tapauksissa on ihan okei hankkia uutta ja siitä ei pitäisi tulla turhaa valitusta, jos hommaan on varaa.

 • vähä antaa vähästään... sanoo:

  Netistä löytyvällä laskurilla on helppo katsoa mikä on oikeus ja kohtuus elatuksen suhteen.

  Mun eksä ei suostu toimittamaan lastenvalvojalle tulotietojaan. Yhden kerran käytiin siellä, ja hän ihan silmät kirkkaina valehteli tulonsa. Sitten kun olisi pitänyt papereita toimittaa, niin hän kieltäytyi kaikesta. Lastenvalvoja on sanonut, että hän ei voi enää auttaa. Pitäisi lähteä käräjäoikeuden sovitteluun.
  Eksä kyllä maksaa kuukausittain itse määrittelemänsä summan, joka perustuu mm. siihen, että ”sinä kuitenkin ostat vaatteita kirpputorilta”. Joo, eipä noille teineille enää niin vaan kirpputorivaatteita osteta. Eksällä on hirveä pelko siitä, että jos mä käytänkin sitä hänen maksamaansa rahaa itseeni. Mähän ehdotin hänelle jossain vaiheessa, että mulle käy, että hän ostaa ne vaatteet ja maksaa mulle vähemmän. Ei sitten sekään käynyt kuitenkaan…

 • Henrietta sanoo:

  Tjaa, mulle on ainakin sanottu, ettei tarvi noin isoa elatusmaksua maksaa. Maksan mahdollisuuksieni mukaan lisäksi lasten vaatteita, harrastuksia, vakuutuksia, miten sovitaan. Johtuuko sitten siitä, että olen etä-äiti?

 • Kolikon toinen puoli sanoo:

  Entäs kun mikään summa ei ole etän mielestä tarpeeksi vähän… eikä ole kyse siitä ettei maksukykyä ole, maksuhalu vaan puuttuu. Eikä siis osallistu millään muullakaan tavalla kuluihin ja hyvinkin kääntää asian näin kun tekstissä, kun asiaa jollekin eteenpäin kertoo… eli että lähille ei riitä mikään, vaikka siis kyse on siitä ettei euroakaan halua maksaa 🙄

 • Anke sanoo:

  Onko mikään rahamäärä etälle tarpeeksi vähän??

 • Mami sanoo:

  Lapsi oli ensin 50/50 molemmilla, ei maksuja puolin eikä toisin. Lapsilisällä tytön vaatteita ja menoja esim leffa yms. Kun lukio alkoi halusi tyttö asua minun, lähivanhemman, luona pääsääntöisesti, koska koulu lähempänä. Siitä alkoi nillitys etävanhemmalla, kun pyysin osallistumaan vain ruokakuluihin. Hänen mielestään 50 euroa kuukaudessa 16 vuotiaalle ruokaan oli ihan jees ! Sain nostettua 100€ kk, sillä seurauksella, että minut jopa estettiin sähköpostissa, koska olin asiaton. Pyysin siis vain osallistumaan tytön ruokakustannuksiin, en asumiseen yms. Enää reilu puolivuotta ja tyttö täysi-ikäinen, ei tarvitse exän kanssa enää säätää ikinä näistä. Autan kyllä lapsiani aina sekä rahallisesti että henkisesti, kun tarve ja siihen pystyn. Uskon, että he ymmärtävät joskus kuka oli rinnalla, kun oli tarve!

 • Jokuvaan sanoo:

  Itse olen lähi.. lapset on viikko viikko molemmilla. Elareita ei vaadita/makseta lainkaan

 • Äitipuoliäiti sanoo:

  Meillä mies maksaa eksälleen jonkun yhdessä sovitun summan ja osallistuu lasten isompiin hankintoihin, käsittääkseni ilman erimielisyyksiä. Minun mielestäni lapsille ostellaan vähän turhankin kalliita juttuja, joista eivät osaa kuitenkaan pitää huolta, mutta onneksi ei ole minun murheeni. Kun aloimme seurustella, hän makseli vielä jotain asumiskulujakin, mutta ilmoitin ystävällisesti, että niiden maksamisen voi varmaan jo lopettaa. Itsekin ostelen miehen lapsille vaatteita ym. mitä sattuvat tarvitsemaan.

 • Peku sanoo:

  Moni nainen pitää elatusmaksuja jonakin erokorvauksena, meillä lapsi 50/50. Maksan elatusmaksuja, ostan lapselle vaatteet, pyörät, pleikkarit jne. On oma huone ja kaikki mitä kotiin kuuluu, kuljetan kouluun ja kodin väliä kun on eri kunta. Ei latin latia tukea mistään tai ymmärrystä että paljonko lapseen menee elatusmaksujen päälle. Etävanhempi maksaa lain mukaan aina, luonapitovähennykset on ihan naurettavia, ei mitään oikeuksia vain velvollisuuksia.

 • Ei elareita sanoo:

  Olen äiti, jolla lapsi on puolet ajasta, ja isällä puolet ajasta. Isä ei maksa elatusmaksuja, koska käyn töissä, kuten hänkin. Saan lapsilisän, mistä pyrin tekemään hankinnat, mutta jos on paljon hankintoja, esim haalari, kengät, yms kerralla, niin pyydän voiko isä laittaa puolet summasta tililleni. Päiväkotimaksun hoidamme puoliksi. En ole kokenut ongelmaa, sillä jos olisimme yhdessä, maksaisimme kaiken puoliksi myös. On reilua, että kaikki menee puoliksi, ja molemmat saavat tienata omat rahansa töistään, ja elää omaa elämäänsä. En ymmärrä miksi toisen pitäisi maksaa minulle siitä, että huolehdin omasta lapsestani.

  • kyllääitimaksaa sanoo:

   Lapseni on isällään n. 3 yötä/kk. Maksan kaikki ruoka-, vaate-. harrastuskulut, pyörät, sukset, luistimet ym. yksin. Tuloni ovat huomattavasti pienemmät kuin exällä. Hän ei ole maksanut elatusmaksuja melkein kolmeen vuoteen kunnes vihdoin vein asian Kelalle ja he ovat niitä nyt ulosoton kautta perineet. Lastenvalvojan laskelmien mukaan summan olisi pitänyt olla suurempi, mutta exän kitinän jälkeen suostuin pienempään summaan. Kyllä, kyseessä on oma lapseni, mutta yhdessä hänet on tehty, joten mielestäni molempien tulee myös olla vastuussa elatuksesta. Vai oletko oikeasti sitä mieltä, että minun kuuluisi maksaa kaikki yksin?

 • Alvar sanoo:

  Fiksuja sanoja. Ex-vaimolleni ei mikään riitä. Kuulemma elatuksesta pitäisi maksaa kaikki lasten kulut, jotta häneltä ei mene niihin rahaa. Tämän lisäksi jokaiseen kalliimpaa hankintaan pitäisi osallistua, vaikka edes etukäteen asiasta ei mainita. Ilmoitetaan vain, että lapsi haluaa skootterin maksa 500€ ja päivämäärä mihin mennessä. Ei kysymystä pystynkö, tai onko toinen skootteri nyt pakollinen ostos perheeseen…

 • Epäreiluako sanoo:

  Mieheni eksälle riitti 300€ kuukaudessa sillä ehdolla, että lapsi on meillä eli etävanhemmallaan vuoroviikoin ja yleensä vähän enemmänkin. Lisäksi ei suostu osallistumaan lapsen kuljetuksiin kun kotia vaihdetaan. Matkaa kotien välillä 30km. Plus jotain extrarahaa on saatava jos on jotain yllättäviä hankintoja, niihin tuo 300€ ei riitä.

 • Tyhmät miehet sanoo:

  Öh, joo. Näin 0 euroa elatusmaksua saavana sanoisin, että maksamattomuus on ihan eri mittakaavan ongelma kuin riitely kohtuullisesta osallistumisesta. Todella moni (isä…) vain pistää kaiken kiinni, kuin Suomi koronassa. Eli mies sitoo lapsen parisuhteeseen, ei parisuhdetta = ei lapseen liittyviä velvoitteita. Karhuillakin naaras hoitaa ja syöttää pennut yksin mukisematta ;). Jos teitä ärsyttää rahapyynnöt, joita miehen eksä esittää miehellenne, miettikää mitä lapset ovat mieltä kasvaessaan. Täällä ainakin teini-ikäiset hyvinkin tajuavat, että isä on ns. vapaamatkustajana kuviossa, ja he ovat hyvin, hyvin vihaisia asiasta. Siis ilman että olen heille asiaa ikinä tuonut esille. Lapsi osaa 2+2.

 • Lapsitili sanoo:

  Asioita voi hoitaa monella tavalla. Meillä on exän kanssa yhteinen tili, jonne molemmat maksavat tietyn summan kuukaudessa ja sen lisäksi tilille menevät myös lapsilisät. Olen lähivanhempi, mutta lapset molemmilla 50/50. ”Etävanhempana” ja suurempituloisena ex maksaa suurempaa maksua lapsista yhteiseen pottiin. Tältä tililtä maksetaan lasten vaate-, harraste- yms. hankinnat molempiin koteihin. Eipähän tule tunnetta, että toinen elää siivellä ja rahat menee jonnekin aivan muualle kuin mihin ne on tarkoitettu. Välillä tilille kertynyttä rahaa käytetään 50-50 periaatteella esim. lomailuun. Ei ole tuottanut meille kränää, toiminut jo neljä vuotta näin.

 • Black widow sanoo:

  Ensinnäkin oletan että kirjoittaja on mies. Rehellisesti, onko olemassa elatustukea maksavia, jotka eivät valittaisi maksun suuruudesta? En oo vielä sellaseen törmännyt. En kyllä tiedä miksi se on niin kamalaa antaa rahaa omien lasten elatukseen. Toki tiedän miksi siitä elatussummasta naristaan, äitihän käyttää käyttää ne rahat ilman muuta itseensä, ostaa vaatteita ja meikkejä itselleen ja juoksee kaikki illat baareissa etsien uutta isäehdokasta lapsille. Mutta ideahan käsittääkseni on siinä että kun on yhdessä ne lapset hankittu, niin tarkoitus olisi myös yhdessä heidät hoitaa ja hoito kustantaa. Eron tullen monesti se lähivanhempi joutuu hankkimaan esim suuremman asunnon kuin etävanhempi, jolloin jo pelkästään asumiskustannukset lähivanhemman taloudessa ovat suuremmat, enkä puhu nyt mistään luxus lukaaleista. Itse ainakin asuisin pienessä asunnossa jos voisin, mutta kun ei mahduta olemaan. Silti itselläni ei ole ollut omaa huonetta yli 10 vuoteen, joten eipä oo tarvinnut exän kateellisena huolehtia, että uusia miehiä haalisin baarista olohuoneen vuodesohvalle. Ja annas olla jos eron jälkeen edes haaveilet että voisi joskus lomamareissuun lähteä tai vaikka uusia huonekaluja ostaa, niin sehän on selvä merkki siitä että elatusmaksua maksetaan liikaa. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ovat myös menot kasvaneet, mutta näkyykö se elatusmaksussa? Ei. Vanhin lapsista ei saa enää mitään tukia, mutta asuu edelleen kotona, eikä elä pelkällä pyhällä hengellä. Ulosko se pitäisi heittää ja sanoa että nyt pitää elää omillaan viis siitä onko asuntoa tai työtä. Elatustuen suuruus onkin oikein oiva keino kiusata varsinkin pienempituloista vanhempaa. Mutta jospa lähettäisi vanhimman lapsen vaihteeksi etävanhemman luo asumaan…

 • Yh ilman elareita eikä koskaan ongelmia sanoo:

  Homma voi toimia ihan ilman elatusmaksujakin kun on kyky sopia asioista ja pidetään järki päässä. Suorastaan kyrsii nämä lisää ja lisää elareita mulle vinkujat jotka ei osaa pitää mitään todellisuutta päässä ja kuhan nyt haluan saada toisen maksamaan. Hyi!

  • Hohhoijaa sanoo:

   Jos jättää suullisen sopimisen varaan, harvassa miehessä on miestä hoitaa oikeasti osuutensa. Ts. he luistavat heti kun pystyvät, ihan normaalitkin miehet. Kas kun miehelle ei ole oikeastaan tärkeää lapsi tai perhe tms., vaan säännöllinen saanti. Kun se loppuu, loppuu myös miehen motivaatio.

   • Että hohhoijaa vaan sanoo:

    No ei se nyt ihan joka tapauksessa noin mene. Kyllä minä ymmärrän senkin että ei jätetä suullisen sopimuksen varaan, ei se kaikilla toimi, puhuinkin siitä kohtuuttomasta rahan nyhtämisestä. Ei voi yleistää isistä noinkaan kuitenkaan. Ei sitä etävanhempaakaan voi konkurssiin ajaa jos ei ole mistä maksaa älyttömyyksiä, ihan vain siksi että kun minä nyt voin. Pahimmassa tapauksessa estetään oman mielen mukaan näkemästä lapsia mutta raha kyllä kelpaa. En sano että kaikki näin toimii mutta surullisen paljon tämmöstä näkee. Siinä on kaukana lapsen edun ajattelu vaan ajatellaan ihan vaan itteä ja omia ”oikeuksia”

 • Narsistin uhri sanoo:

  Lastenvalvoja ei välttämättä ole kartalla asiassa, ei osaa asiaansa tai on ns.lähivanhemman vejätettävissä.
  Etävanhemman elatusmaksukyky laskettu, on melkein puolet pienempi kuin summa jota lähivanhempi havitteli, pudottaa vaatimaansa summaa hieman mutta edelleen haluaisi paljon enemmän kuin valvojan laskema summa. Valvoja yrittää suostutella etävanhempaa suurempaan, mikä täysin käsittämätöntä. Lähivanhempi ei suostu lastenvalvojan viralliseen laskettuun summaan vaikka saisi erotuksen Kelalta koska etävanhemman maksukyky niin huono että alittaa Kelan minimin.
  Suostuu sitten siihen että hänelle maksaa ETÄVANHEMPI saman kuin Kelan minimi vaikkei tähän olisi varaa. Missä järki ja kohtuus.. osaako lastenvalvojan työnsä? Ei minusta. Tappeluun kyllästynyt etävanhepi suostuu liian isoon elariin. Kaiken kukkuraksi ETÄVANHEMPI on käytännössä oikeasti lähivanhempi ja lähivanhempi on sitä vain paperilla ja nauttii elareista ja lapsilisistä ja yksinhuoltajakorotuksista. Etälähivanhemman maksaessa koulukirjat, harrastukset,hyg-tuotteet, ravinnon ja kaiken jokapäiväiseen elämään kuuluvan.
  Tiedän että alistui liikaa mutta ei jaksa tapella ja lapsi on rahaa tärkeämpi. Enkä vaihtaisi päivääkään pois.

  • Mies kohtuuden nimissä sanoo:

   Kohtuus!

   Minä haluaisin saada mielipiteite naisilta, sekä miehiltä. Minä mies etävanhempi tulot noin 2000€ netto.
   Nainen lähivanhenpi tulot netto n. 5000€+ lapsilisät.
   Naisen mielestä minun pitää maksaa vähintää 800€ elareita.
   Lastenvalvoja sanoi 450€

   Kumpaa uskoa?

   Kohta alan kirjoittaa kirjaa tästä.

   Mikä on kohtuus?

   • Yh äiti sanoo:

    minimi eli se noin 156€ ja ehkä sitten jotain isompia pakollisia menoja puoliks. Järki ja kohtuus näihin laskelmiin.

 • Ofelia sanoo:

  Mulla ei oo valittamista. Saan kahdesta lapsesta etävanhemmalta elareita noin 340 e ja tietysti lapsilisät 300 e. Ehkä voisin saada enemmän mutta etävanhempi ostaa myös lapsille vaatteita ja osallistuu isompiin hankintoihin aika lailla automaationa.