Etsitkö uutta harrastusta? Monet ulkona viihtyvät naiset (ja miehetkin) ovat löytäneet miesbongauksesta itselleen mukavan, palkitsevan ja tyydyttävän harrastuksen. Näin kevään edetessä miesbongaus alkaa luontaisesti kiinnostamaan monia uusia harrastajia, ja vanhatkin aktivoituvat.

Miesbongaus on harrastusmuoto, jossa tarkoituksena on bongata miehiä eli lähteä katsomaan jonkun muun jo havaitsemaa miestä ja kerätä samalla itselleen pisteitä eli ’pinnoja’ uusia miekkosia havaitsemalla.

Bongauksessa oleellista on etukäteen saatu tieto miehestä, joten vain spontaanisti tehdyt havainnot eivät ole bongausta!! Omia havaintojaan ei tarvitse todistaa, vaan harrastuksessa luotetaan siihen, että laji antaa harrastajalleen tyydytystä vain rehellisyydestä. Oikeita määrityksiä lisää se, että bongattua miesharvinaisuutta saapuu pian katsomaan moni muukin miesbongaaja.


Tim Foster.

Bongarit tiedottavat omista havainnoistaan muille miesbongareille. Alkuaikoina tiedotus tapahtui puhelimella, sitten kaukohaulla, ja nykyisin ryhmätekstiviesteillä ja Internetissä. Ehkä perustatte kavereiden kanssa oman miesbongaus-WhatsApp-ryhmän! Mutta muistakaa, että tarkoitus on raportoida nähdyistä miehistä, ei kuvata heitä salaa tai arvostella esimerkiksi heidän pyrstösulkiensa pituutta.

Sana ’bongaus’ tulee mahdollisesti ruotsin sanasta poäng, ’piste’. Bongaus on vain yksi miesharrastuksen osa-alue, eivätkä kaikki miesharrastajat ole bongareita. Sanaa käytetään mediassa kuitenkin usein myös miesharrastuksesta yleensä. Sekaannuksien välttämiseksi onkin hyvä täsmentää olevansa nimenomaan miesbongari, eikä esimerkiksi toinen tunnettu miesharrastajatyyppi eli munahaukka.


Kuva Rhett Noonan, ylin kuva Pawel Janiak.

Miesbongarit laskevat erityyppisiä pinnoja. Elämänpinnoja saa koko elämän aikana tavatuista miehistä. Vuodenpinnoja saa yhden vuoden aikana havaituista. Maailmanpinnoja saa koko maailman mieshavainnoista, WP-pinnoja saa länsipaleoarktisella alueella havaituista miehistä, ja myös jonkin tietyn maan pinnoja voidaan laskea. Pinnoja voi periaatteessa laskea mistä tahansa, esimerkiksi oman mies-yhdistyksen toimialueelta, jostain kunnasta tai yksittäisestä miesten parveilupaikasta. Aloittelijoiden on parasta aloittaa harrastus joko kokeneen miesbongarin opastamana tai sitten paikoista, joissa miehiä on yleensä havaittu. Tälläisia paikkoja ovat mm. urheilukentät ja -katsomot sekä teknisiä laitteita myyvät myymälät.

Varsinainen miesbongaus syntyi Englannissa 1950-luvulla. Siitä tuli nopeasti suosittua, ja se levisi Irlantiin, Hollantiin ja Tanskaan. Suomeen ja Ruotsiin miesbongaus tuli 1960-luvun lopussa. Aluksi bongaajia oli vain kourallinen, mutta jo 1970-luvun aikana lajista tuli Suomessakin näkyvää, ja 1980-luvulla harrastuksen suosio kasvoi nopeasti. Suomessa perustettiin vuonna 1985 Miesbongariliitto ry. ajamaan bongarijoukon etuja ja laatimaan pelisääntöjä harrastukseen. Yhdistys ohjaa myös tiedottamista sekä bongareiden liikkumista miehiä häiritsemättä.


Kuva Warren Wong.

Miesbongaus sopii aloittelijallekin: ”Kiikarit on hyvä hankkia, jos ei halua tihruttaa”

Miesharrastaja Kirsi on tarkkaillut miehiä koko ikänsä. Harrastus sai alkunsa yksittäisiin miehiin tutustumisesta, mutta nykyään kiikarit seuraavat lähes huomaamatta jokaisen näkökenttään osuvan miehen liikkeitä.

– Tuntuu siltä, että mikään ei enää riitä. Aina löytyy joku uusi tuttavuus tai sitten miehistä löytyy uusia puolia, joihin voi perehtyä. Tämä on jatkuvaa oppimista, hän toteaa.


Nina Conte.

Vaikka opittavaa riittää, on harrastus lähtökohtaisesti helppoa. Kirsin mukaan mieslajit oppii tunnistamaan nopeasti, kun niitä näkee riittävän usein.

– Tietoa kertyy huomaamatta, kun yksi mies tulee tutuksi ja alkaa tarkkailla jo seuraavaa.

– Mieskirjoista näkee mitä miehiä mihinkin aikaan vuodesta voi nähdä, missä ne esimerkiksi ruokailevat ja miltä ne näyttävät eri puvuissaan. Näin keväällä ne ovat erityisen värikkäitä, joten tunnistaminen on helpompaa!

Tarkkakorvaisen kannattaa myös tutustua miesten ääniin etukäteen vaikkapa netin välityksellä. Bongaaminen on helpompaa, kun voi korvakuulolla alkaa etsiä kiikaroinnilleen oikeaa suuntaa!

Juttu on tehty muokkaamalla näitä Wikipedian ja Ylen artikkeleita lintubongauksesta.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia