Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset. 

”Pidän kauniista vaatteista ja sisustuksesta. Olen halunnut aina ostaa lapsille jotain kaunista vaatetta, ainakin juhlia ja kyläilyjä varten. Olen kelpuuttanut silti aina käytettyjä vaatteita. Sama on lastenhuoneen sisustuksessa. Kukapa ei haluaisi huoneen olevan ihana ja lapselle suunniteltu? Jollain lailla.

Mietityttää kyllä ihmiset, joille lapsi on lähinnä nukke. Nukke puetaan sävy sävyyn kengistä lähtien. Nukke tuodaan kylään ja ollaan pihalla. Nukkea kielletään koskemasta mustikan varpuihin ja kukkiin ettei hienot muotivaatteet likastu. Nukelle puetaan kylminä päivinä juuri ja juuri korvat peittävä muotipipo, kaula ja niska ovat paljaana. Otetaan Instaan kuvia nukesta.

Miksi sanon Nukke? Jokainen tyttö haluaa pukea nuken oikein kauniisti. Jopa niin että käytännönläheinen vaatetus se ei ole. Kuka on pienenä pukenut nukelleen verkkarit ja kaulurin? Näen lukuisia pieniä vauvoja joilla on neljän asteen lämpötilassa sisävaatetuksen päällä ohut takki. Pieni vauva on pidettävä lämpimänä. Nämä vanhemmat eivät suinkaan ole nuoria vaan ihan kaiken ikäisiä. Tekee todella pahaa nähdä. Samoin kesähelteillä hatusta ei ole tietoakaan.

Toki näemme vain ulkokuoren. Mutta ei olisi haittaa jos se vanha isomummo kertoisi miten lapsi puetaan. Ne vanhat neuvot pätevät vieläkin. Lapsi on aina puettava yhteen vaatekerrokseen enemmän kuin itse.

Kuva Collov Home Design. Ylin kuva Yousef Espanioly.

Lastenhuone voi olla Satulinna. Mutta kun siellä on eritteitä, ollaan stressissä. Valkoiset pinnat saavat väriä ja hienot koristeet lentävät kattoon. Silloin hermostutaan, miten ei saa riehua! Niin. Olemmeko luoneet ympäristön lapselle vaiko sille nukelle? Se stressi ja ahdistus mikä vanhemmista huokuu, kun kallis takki menee likaiseksi tai tiipiiteltta potkitaan nurin saa lapsen ahdistuneeksi. Lapsen luontaiseen kehitykseen kuuluu kokeilu. Suttaaminen.

Kai se lapsiperhearki on aivan karmeaa jos vanhempien vaatimukset pientä lasta kohtaan ovat kohtuuttomia. Vain siksi että kaiken on oltava täydellistä. Lapsen huolehtimiseen kuuluu riittävä sään mukainen vaatetus. Tämä kai pitäisi neuvolassa ainakin olla asia josta puhutaan. Itse en mene toisille suoraan sanomaan. Oletan kuitenkin että perus äly olisi olemassa. Ei ne anopit ja äidit aina turhaan asioihin puutu. Sieltö voi löytyä viisautta joka on syytä kuunnella vaikka se ärsyttäisi.”

Nimim. Onko lapsi mallinukke vaiko elävä ihminen?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “”Onko lapsi mallinukke vaiko elävä ihminen?””

 • Säälittävä sanoo:

  Onpa ikävää kutsua ketään nukeksi. Todella!!!

 • Äiti sanoo:

  Omat vanhempani toteuttitvat tuota ”lapsi on aina puettava yhteen vaatekerrokseen enemmän en kuin itse.” Muistan hyvin kuinka jouduin olemaan pihalla hikisenä kun leikin ja liikuin. Ei ollut kivaa olla talvella hiestä märissä vaatteissa. Vanhemmat lähinnä seisoivat paikallaan vahtimassa, joten eihän heillä hiki ollut vähemmässä vaatteissa. Pyysin että voisin pukea vähemmän vaatteita mutta se ei käynyt” kun sitten toisia paleltaa.” Järki mukaan myös pukeutumiseen ja jokainen pukeutuu, myös lapsi, oman tarpeen mukaan eikä ikivanhojen sääntöjen ja sanontojen muukaan.

  • Kuu sanoo:

   Tuossa puhuttiin vauvoista sekä heidän pukemisestaan. Taapero on eri. Mutta kyllä herkät alueet kuten korvat ja kaula on tarpeen suojata.

 • Satua sanoo:

  Erittäin käytännöllisenä ihmisenä olen myös aina ihmetellyt näitä muotinukkelapsia! Juhlatilaisuudet erikseen mutta miten toimii pienellä esim kaksirivinen trenssi tai lierihattu? Kuitenkin nykyään hyvin saatavissa todella nättejä ja käytännöllisiä lastenvaatteita.
  Samoin pahaa tekee kun lapsi hikoilee talvitamineissa kevätauringossa. Monet pukeutuvat ja pukevat lapsensa kalenterin mukaan vaikka kannattaisi kurkata ulos. Myöskään lakkipakkoa en ole koskaan ymmärtänyt, aina vääntänyt tästä esim päiväkotiaikuisten kanssa. Onneksi nuorimmaisenikin jo yläasteella.

 • Äitiä hävettää sanoo:

  ” Lapsi on aina puettava yhteen vaatekerrokseen enemmän kuin itse ”

  Siis mua ahdistaa välil lapseni kans kulkee ku mua pelottaa et mut tuomitaa ku poikani monee muuhu lapsee verratuna kulkee puolalasti. Poikank on siis tosi kova hikoilee, ollu aina. Sit on hirvee tarve selitellä et mun lapsi vaa hikoilee herkästi, vaikkei se hitto vie kellee kuulu. Vauvasta asti kulkenut vähemmissä vaatteissa kuin muut.

 • Kikka sanoo:

  Tässä nyt kirjoittaja avautuu muista ihmisistä. Siis ihmisistä joita hän ei ilmeisesti tunne, ei ainakaan kaikkia.
  Avaudutaan tilanteista sen perusteella mitä on ”nähty” ja muistetaan sopivasti mainita että itse tekee toisin.

  Ongelma on nyt siinä että se silmä saattaa pettää. Se ohut takki voi oikeasti olla materiaalia joka on hyvinkin lämmin. Lapsi voi olla herkkä, eikä vaan kestä kauluria ilman tunnetta tukehtumisesta. Tietääkö kirjoittaja miten lapsi pukeutuu kun ei olla kylässä?
  Asuuko kirjoittaja 24/7 kärpäsenä toisen perheen katossa?

  Kotona turhautumista voi aiheuttaa se että ne koristeet lentää kattoon kymmenettä kertaa saman päivän aikana ja leikkiteltta on kaadettu jatkuvasti myös. Kirjoittaja ei välttämättä tiedä mitä hänen näkemänsä kuvan ulkopuolella tapahtuu.

  En sano etteikö huolestua saa. Jos aito huoli herää, pitää aina varmistaa että lapsen etu toteutuu. Mutta aina kannattaisi muistaa ettei itsellä ole välttämättä se kattavin tieto asiasta. Jollain lähemmällä taas saattaa olla ja todennäköistä on että lähipiirissä on ihmisiä joilla on osaamista vaikkapa lapsen pukemiseen.

  Jospa kuitenkin tarpeettomasti ei kytättäisi toisiamme ja kysyttäisiin asianomaiselta ennen kuin vedetään johtopäätöksiä.

  Myöskään oman osaamisen pönkittäminen toisten kustannuksella ei mielestäni kuulu vanhemmuuteen.

  • Jy sanoo:

   Olen huomannut samaa ihan lähipiirissäni joka on varsin laaja. Pieniä vauvoja puetaan aivan miten sattuu. Alle 1v ei toimi lämmönsäätelyjårjestelmö vielä ja siksi esim. Saumaa ei suositella.
   Ei mielestäni oli väärin ottaa tämäkin aihe esille. Kun varsin paljon ihan media ja some näyttää näitä valkoisia lastenhuoneita.
   Ja kyllä, lapsen kuuluu olla lapsi. Ulkona on lupa koskea ja kokeilla. Aikuinen on vastuussa sitten ostaako ne kalliit merkkivaatteet sinne metsäretkelle

  • Hirviöäiti jonka lapset pukeutuu goreteksiin. sanoo:

   Olen kyllä itse nähnyt lapsia talvikelillä kauppareissuilla jossain söpöissä collegevaatteissa ja vanhemmilla on toppatakit päällä. Tulee hiukan sellainen olo, että nykyisin, kun lapsia on ihmisillä vähemmän niin perusasiat on ihan hukassa. Kyllä kuumalla autoon koiran jättäjälle ollaan huutamassa, mutta omaa muutaman kuukauden vanhaa lasta sisävaatteissa pakkasessa kantelevaa ihmistä ei saa edes paheksua? Kumpikin siis mielestäni ihan väärin, mutta kyllä sen pikkuvauvan asia on mielestäni vielä sairaampi.
   Ja juuri nämä taaperot, jotka seisovat jossain esim röyhelöhameessa ja villakangastakissa. Kyllä – on nätti ja soma, mutta mitä ihmettä taapero tekee niin epäkäytännöllisillä vaatteilla muuten kuin ihan suurissa juhlissa ja niissäkin vain sisätiloissa. Muuten lapsen pitää saada mennä pää kolmantena jalkana ja kokeilla ja kaatuilla ja touhottaa ilman, että äityliini juoksee perässä ja komentaa seisomaan paikallaan niinkuin nukke.
   Olen myös sitä mieltä, että lapsella ei tarvitse olla taaperoiässä farkkuja ja hameita ja pikkutakkeja arkikäytössä. Lapsi on lapsi eikä mikään pikkuaikuinen. Sellaiset vaatteet, jotka kestää kuraa ja vettä ja peittää ne ristiselät ja kaulat ym, on parhaita. Ja kunnon kengät eikä mitään ihme muotihirvityksiä.

   • Kerus sanoo:

    Juuri noin. Käveleviä muotinukkeja todella näkyy. Kaula paljaana vaikka aikuisella huivi. 4 asteen ilmassa vauva ilman hanskoja.. laiminlyöntiä se on!

 • Hmph sanoo:

  ”Lapsi on aina puettava yhteen vaatekerrokseen enemmän kuin itse.”
  Ei, ei aina. Vauvoilla toki, mutta olemme yksilöitä.
  T. Hikipäälapsen vilukissaäiti