Nyt kun syksyn menot alkavat todenteolla käynnistyä, voi alkaa ahdistaa.

Miten ihmeessä hoidan kaiken? Miten jaksan jatkuvasti pimenevien päivien aikana hoitaa kaiken? Lapset, työn, kodin, ihmissuhteet…

Kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta, mutta muutama asia auttaa.

Ensimmäinen niistä on arjen yksinkertaistaminen. No tämän olet ehkä jo tehnytkin, mutta jos et ole: voisitko karsia jotain? Teetkö asioita siksi, että niitä ”pitää tehdä” tai ”on pakko tehdä”, vaikka oikeasti mitään pakkoa ei ole? Jos huomaat suorittavasi asioita, joilla ei aidosti ole väliä ja joita et oikeastaan halua tehdä, lopeta.

Toinen asia on itsestäsi huolen pitäminen. Juu on rankkaa, on kiire, olet väsynyt ja voimaton. Mutta yritä syödä kunnolla, liikkua ja levätä. Näillä asioilla nimittäin on aidosti väliä!

Riittävä uni on kaiken perusta. Pyri ensisijaisesti siihen, muut asiat tulevat vasta sen jälkeen.

Äläkä stressaa syömisestä ja liikunnasta. Lisää ruokavalioosi hyviä asioita: missä tahansa kiireessä menee alas muutama pähkinä per päivä, ja marjoja ja kasviksia voit syödä suoraan sellaisenaan. Jos et jaksa, älä väsää mitään monimutkaisia salaatteja vaan haukkaa suoraan siitä tomaatista.

Ja se liikunta: mikä tahansa on parempi kuin ei mitään. Yritä pysyä liikkeessä edes jollain tavoin. Jos treenaaminen ei nappaa, älä treenaa, mutta liiku. Jos voimia riittää, niin mene tanssitunnille tai johonkin vastaavaan mistä nautit.

Mutta mitäs sitten?

Arki on raivattu niin helpoksi kuin mahdollista, pidät huolta itsestäsi sen verran kun tässä elämäntilanteessa pystyt. Onko sitten joka asia kunnossa ja ratkennut?

No ei ole. Silti on pimeää, silti on kiirettä, silti tulee ikäviä uutisia, haastavia projekteja, sairastelevia lapsia, ihmissuhdeongelmia…

Mitä tehdä kun töissä tuntuu siltä että pitäisi olla kotona, ja kotona tuntuu siltä, että pitäisi tehdä töitä kun mitään ei muuten ikinä saa valmiiksi? Ja olisi ne treenitkin ja lasten kanssa on oltava ja haluaakin olla. Miten ihmeessä tästä taas selviää?

kallio, merta ja leppäkerttu

On vielä yksi tärkeä asia, ja se on se, mitä ajattelet. Siis kirjaimellisesti se, mitä päässäsi liikkuu.

Ei, sinun ei tarvitse alkaa väkisin raivopositiiviseksi. Sinun ei tarvitse olla tyyni kuin buddhalainen munkki.

Sen sijaan sinun kannattaisi olla siellä missä sinä olet.

Tämän vinkin antoi 50-tuntista työviikkoa tekevä neljän lapsen äiti Suzy Welch Welch on kirjailija ja CNBC-reportteri. Hän kertoi saaneensa ohjeen pomoltaan tuskaillessaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, ja ohje kuului yksinkertaisesti:

OLE SIELLÄ MISSÄ OLET.

Helppoa ohjeen noudattaminen ei kuulemma ole ollut, ei vaikka ohje sinänsä kuulostaa yksinkertaiselta. Siitä huolimatta Welch totesi, että ohje on paras, mitä hän on koskaan työhön ja perhe-elämään liittyen saanut.

Kokeile: ole siellä missä olet. Jos olet töissä, keskity töihin. Jos olet kotona, keskity lapsiin, ruoanlaittoon, rentoutumiseen, mitä nyt teetkin. Mikäli olet treenaamassa, treenaa. Keskity ja ole läsnä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia