Meillä Suomessa ei onneksi ole mitään todella tarkkaa rajaa ”tyttöjen ja poikien leluille”. Neutraaleja leluja on paljon saatavilla, ja niitä pidetään kaikille sopivina. Eikä kukaan ihmettele, jos tytölle ostaa autoja tai pojalle nukenvaunut, asenteet ovat sillä tavalla vapautuneet, että lapset saavat leikkiä niillä leluilla, joilla haluavat.

Suomessa ei varmaan kukaan myöskään ajattele, että Legot olisivat poikien juttu. Ne kiinnostavat ihan yhtä lailla tyttöjä, ja niille lapsille, joihin vetoaa pinkki ja söpöys, on olemassa myös omia Legojaan.

Mutta Legon väristä riippumatta ja sukupuolesta riippumatta lapsia kannattaa kannustaa leikkimään niillä. Muutkin rakennussarjat ja vastaavat toki käyvät.

Rakenteluleikeistä on nimittäin paljon hyötyä.

Aivojen toimintaan perehtyneen professori Gina Ripponin mukaan esimerkiksi se, että ”naiset eivät osaa lukea karttaa” ei ole mikään rakenteellinen ero, vaan johtuu siitä, että usein pojat ja miehet ovat leikkineet avaruudellista ajattelua vaativia leikkejä, kuten rakentaneet Legoilla, mutta tytöt ja naiset vähemmässä määrin.

Se, millaisia kykyjä aikuisella on, perustuu siihen, miten hän on aivojaan harjoittanut. Eli jos lasta – sukupuolesta riippumatta – ei kannusteta rakenteluleikkeihin tai vaikkapa pelaamaan hahmotuskykyä vaativia videopelejä, tämä näkyy hänen kyvyissään aikuisena.

Näin ollen kaikkien lasten on hyvä leikkiä legoilla tai rakennussarjoilla, sillä ne kehittävät monipuolisesti ja ovat hyödyksi vielä aikuisenakin. Kannattaa siis muistaa, että myös tytöt nauttivat Legoista, rakentelusta ja peleistä!

Aikuiskokemus myös vahvistaa väitteen: lapsena jatkuvasti Legoilla leikkinyt nainen kertoo, että kartan lukeminen sujuu kuin vettä vaan, suunnistaminen on vieraassakin paikassa helppoa, mittoja ja etäisyyksiä on helppo arvioida eikä edes naisten murheenkryyninä pidetty taskuparkkeeraus ole koskaan tuottanut ongelmia!

Tämän lisäksi Legoilla rakentelu on sellaista leikkiä, mikä sujuu mukavasti aikuiseltakin, toisin kuin monet muut leikit. (Koska ei me kaikki oikeasti tykätä lasten kanssa leikkimisestä ja tunnetaan siitä vielä syyllisyyttä päälle.)

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia