Perheen musta lammas on henkilö, joka poikkeaa muista perheensä jäsenistä tavalla tai toisella. Hän voi olla esimerkiksi erilainen kuin muut perheensä jäsenet, hän voi tehdä erilaisia valintoja tai hän voi olla erilainen persoonallisuudeltaan.

Perheen mustan lampaan rooli voi olla hyvin vaikea. Häntä voidaan syrjiä, hänet voidaan leimata tai hänet voidaan jopa hylätä. Tämä voi johtaa negatiivisiin seurauksiin mustan lampaan psyykkiselle ja emotionaaliselle hyvinvoinnille.

Perheen mustan lampaan rooliin voi liittyä monia erilaisia tekijöitä. Se voi olla esimerkiksi seurausta:

Erilaisia elämänkokemuksia: Perheen musta lammas voi olla esimerkiksi kokenut jotain, mitä muut perheensä jäsenet eivät ole kokeneet. Tämä voi olla esimerkiksi traumatisoiva kokemus, kuten seksuaalinen hyväksikäyttö tai väkivalta.
Erilaisia arvoja ja uskomuksia: Perheen musta lammas voi pitää erilaisia arvoja ja uskomuksia kuin muut perheensä jäsenet. Tämä voi johtaa konflikteihin ja eripuraan.
Erilainen persoonallisuus: Perheen musta lammas voi olla erilainen persoonallisuudeltaan kuin muut perheensä jäsenet. Hän voi olla esimerkiksi introvertti, kun taas muut perheensä jäsenet ovat extrovertteja.

Perheen mustan lampaan rooli voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämään. Se voi johtaa:

Masennukseen: Perheen musta lammas voi kokea masennusta, koska häntä syrjitään tai leimataan.
Ahdistukseen: Perheen musta lammas voi kokea ahdistusta, koska hän pelkää, että hänet hylätään.
Itsensä vähättelyyn: Perheen musta lammas voi alkaa vähätellä itseään, koska hän kokee, että hän ei ole hyväksytty.

Jos tunnet olevasi perheen musta lammas, on tärkeää hakea apua. Voit puhua asiasta esimerkiksi ystävän, perheenjäsenen tai ammattilaisen kanssa. On tärkeää muistaa, että sinä olet arvokas ja hyväksytty sellaisena kuin olet.

Seuraavassa on joitain vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua selviytymään perheen mustan lampaan roolista:

Keskustele asiasta jonkun luotettavan kanssa: Keskustelu voi auttaa sinua ymmärtämään, mitä olet käymässä läpi ja miten voit selviytyä siitä.
Aseta itsellesi realistisia tavoitteita: Älä yritä muuttaa itseäsi tai sopeutua muiden odotusten mukaan. Aseta itsellesi realistisia tavoitteita, jotka auttavat sinua hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet.
Etsi tukea muilta samanlaisista: On olemassa monia verkostoja, jotka tukevat perheen mustia lampaita. Etsi vertaistukea muilta, jotka ymmärtävät, mitä olet käymässä läpi.

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Oletko perheesi musta lammas?”

  • Musta lammas sanoo:

    Olen nykyisen sukuni todellinen mustalammas, koska minulla on mielipiteitä, enkä kuluta elämääni mielistellen suvun patriarkkaa varsinkaan, kun hän ei ole alunperinkään hyväksynyt minua. Teen niin tai näin, se on aina väärinpäin. En edes haluaisi olla yhtä tunneköyhä, kuin mieheni suvun jäsenistä suuri osa.