Kesällä voi ottaa vähän rennommin. Nimenomaan ottaa: sidukkaa, kuoharia, lonkeroa, roseeta, olutta ja ehkä pikku drinkki! Onhan loma ja vapaata ja lämmin kesäilta!

Monet juovat kesällä enemmän alkoholia kuin muina vuodenaikoina. Eikä siitä välttämättä ole mitään haittaa, kesätissuttelukin saattaa pysyä kohtuuden rajoissa. Eikä kaikkea tarvitse aina niin vakavasti ottaa, muutama lasillinen silloin tällöin tai vaikka pieni huppeli ovat ihan ok juttuja. Monet osaavat ja pystyvät käyttämään alkoholia kohtuudella ja järkevästi, vaikka pikkuisen lepsummiksi lomalla heittäytyisivätkin.

Kyllähän elämästä saa nauttia!

Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, nautitko todella juomistasi juomista?

Varsinkin silloin, jos alkoholia käyttää stressin poistoon, ongelmien käsittelemiseksi tai pelkästään tavan vuoksi, voi nautinto jäädä kokonaan unholaan.

Stressaantunut nainen kertoo:

”Olen huomannut, että minä vain juon sen viinin tai oluen jonka olen ottanut. En edes maista sitä. Kulauttelen vain alas kurkustani ilman sen suurempaa huomiota tai muistijälkeä. En saa siitä yhtään mitään, mutta jostain syystä silti pitää juoda nimenomaan alkoholia. Kaipa ajattelen että se rentouttaa parhaiten.”


Kuva Cassiano Barletta, ylin kuva Anthony Delanoix.

Tavan vuoksi juova nainen kertoo:

”Huomaan tosi usein että tilaan alkoholia vaikka en oikeastaan haluaisi. Tai avaan tölkillisen olutta tilanteissa, jossa sitä ”kuuluu” juoda. Esimerkiksi grillatessa tai saunan jälkeen. Välillä jopa vähän harmittaa, että ”pitää” taas juoda, alkoholi kun väsyttää minua todella paljon. En kuitenkaan pysähdy ajattelemaan asiaa sen enempää.

Ne kerrat, jolloin oikeasti kovasti tekee mieli juoda jotain alkoholipitoista ovat paljon harvinaisempia. Ja maistuuhan se paremmalta silloin!”

Naisten alkoholinkäyttö on viime vuosikymmeninä lisääntynyt. Ennen naiset harvemmin joivat stressiin tai tavan vuoksi, eivätkä varsinkaan niin suuria määriä kuin nykyisin. Alkoholin käyttö on myös arkipäiväistynyt. Se on varmaankin vähentänyt humalajuomista, mutta toisaalta lisännyt tissuttelua.

Se, että alkoholia ei nautita kerralla suuria määriä on tietysti hyvä. Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia, mutta yleisesti nähdään että säännöllinen pienten määrien juominen ei olisi kovin haitallista. Joidenkin tutkimusten mukaan se voi olla jopa terveellistä. Siitä huolimatta alkoholi on muun muassa syöpiä aiheuttava aine, eikä sen käyttöön tulisi aivan huolettomasti suhtautua.

Viinilasillinen tai pari siideriä voi tosiaan kruunata kesäpäivän. Mutta ehkä kannattaa pysähtyä miettimään, että minkä takia alkoholia juo. Saatko siitä ihan oikeasti iloa, vai otatko drinkin vain tavan vuoksi? Entä seuraako alkoholista sinulle mukavampi ilta ja parempi olo, vai pelkästään väsymystä ja päänsärkyä?

Jos vastaukset ovat jälkimmäiset, ehkä kannattaa ottaa lasiin välillä jotain muuta!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia