”Olimme pitkään yhdessä lasteni isän kanssa ja rakkaus suli aikaa sitten kiireeseen ja siihen, ettei yhteistä aikaa koskaan ollut. Hänen mielestään olin nalkuttava ja hirveä akka, joka ei halunnut seksiä. Minun mielestäni kaikki kotityöt olivat minun niskoillani ja samoin lasten asioista viime kädessä vastaaminen. Lapsista toinen on ADHD-lapsi, toinen niin sanotusti peruskeissi. Lasten isän työ on sellainen, että hän on illalla kotona aina kello 20 jälkeen tai myöhemmin.

Ennen eroamme meillä oli hirveitä riitoja ja hirveitä riitoja myös lasten kasvatuksesta. Vääjäämättömän eron jälkeen sitten kun eron syiden laineet olivat laskeutuneet kylmän sodan kaltaiseen aselepoon olen tajunnut olevani paljon jaksavampi äiti nyt kun lapset ovat kanssani joka toisen viikon. Niin tosiaan, systeemimme on viikko-viikko.

Huonon Äidin kaupan tuotteita

Jaksan aamuiset jalasta ylös kiskomiset kun pitää saada porukka kouluun. Jaksan harrastukset, jaksan väittelyt ja otattelut ja ruokavalitukset. Jaksan paremmin myös pyykkishown ja kävelen paljon sujuvammin pyykkikasojen yli. Olen viikon välein paljon parempi vanhempi kun minulla ei ole enää sitä taakkaa, että käytännössä vedän kaiken yksin.

Salaa nautin myös siitä, että nyt sillä toisella viikolla se toinen vanhempi joutuu hoitamaan osansa, jonka hoidin hänelle käytännössä avaimet käteen -palveluna. Ja niillä niin sanotuilla vapailla viikoilla saan tavata ystäviäni ja myös miehiä ihan kuinka haluan ja ladata akkuja.

Viikko-viikko -systeemi on minun mielestäni myös viikko-viikko -vapaa vanhemmuudesta. Tämä ärsyttää varmasti monia ja kommentteja alkaa sataa, mutta tottahan se on. Ero mahdollisti minulle ainakin paljon paremmin jaksavaisen arjen ja olen siitä iloinen. Lasten isän kanssa emme ole missään väleillä vieläkään emmekä riitelekään eikä sekään estä tätä viikko-viikko -systeemiä.”

Nimim. Akateeminen äiti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Osallistu keskusteluun kommenteissa, tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Ylin kuva: Janko Ferlic

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “”Olen parempi äiti viikko-viikko -äitinä””

 • Oman polun tallaaja sanoo:

  En paheksu vaan olen iloinen puolestasi! Ihanaa, että tunnet olevasi energisempi ja läsnäolevampi äiti tämän järjestelyn ansiosta. Lapset myös saavat läheisemmän suhteen isäänsä, kun on selkeä hoitojako näin.

  Omasta kokemuksesta vieläkin parempi järjestely on kaksi viikkoa-kaksi viikkoa, kunhan lapset ovat isompia koululaisia. Ei tarvitse olla koko ajan pakkaamassa ja purkamassa tavaroita, vaan saa asettua aloilleen rauhassa.

 • Jaana sanoo:

  Mua nyppii ajatus, että joku tarvitsee lomaa 26 viikkoa vuodessa omista lapsistaan. Ei ansaitsis lapsia ollenkaan. Sais juosta miten tykkää ihan 24/7.

  Toivottavasti lapset sit aikuisina ottaa lomaa mummosta niin et nähdään joka toinen vuosi.

 • 100% sanoo:

  On tosi surullista, että hirveän yleisesti ne isät eivät tee osuuttaan ilman eroon päätymistä. Tämä kansakunta voisi paljon paremmin, kun ymmärrettäisiin syy tähän ja haettaisi siihen ratkaisua. Itse siis en tiedä, miksi näin on.

  Viikko-viikko olisi ihan unelmaratkaisu itsellenikin – ainiin paitsi että se unelmin ratkaisu olisi se, että isä ottaisi 50% vastuun ihan ilman sitä eroa. Ei ole tapahtumassa, mutta valitettavasti myöskään viikko-viikko ei ikipäivänä kyseisen miehen kanssa menisi läpi. Joka toinen viikonloppukin toki olisi hulppeata, mulla ei ole seitsemään vuoteen ollut yhtään lapsetonta viikonloppua. Erossa olisi pelkkiä plussia omalta kannaltani ja se on surullista. Meillä menisi perheenä ihan kivasti, jos mieheni ottaisi 50% roolin…

 • Äiti on toooodella väsynyt sanoo:

  Odotan tuota aikaa, kun meidän perheessä käy näin. Isä ei vielä suostu viikko-viikko järjestelyyn koska arki on kuulemma liian hektistä tällä hetkellä. Itse kyllä pystyn järjestämään työni siten että lapset tulee samalla hoidettua, oli kipeinä tai ei mutta lasten isä ei ole halukas hoitamaan omaa työkuviotaan/elämäänsä sillä tavalla että lapset kuuluisi myös hänen arkeensa.
  Tunnen itseni monesti huonoksi äidiksi kun ei ole ”aikaa” ja energiaa olla se kiva äiti vaan olen väsynyt sekä kiukkuinen vanha aika. Ainoa voima, jolla jaksan eteenpäin on se että hoen itselleni ”kaikki on vaan väliaikaista” tai ”kyllä se joku päivä helpottaa kun isä tajuaa, mitä se menettää”.

 • anonyymi sanoo:

  Miten mies, joka on kotona klo 20 jälkeen, pystyy isäviikolla hoitamaan lapset?

  • Näin on sanoo:

   Se on täysin isän ongelma, eikä äidin vastuulla. Isä järjestää työnsä siten että järjestely on mahdollinen.

 • Toinen akateeminen sanoo:

  Allekirjoitan tämän niin täysin!

 • Paras mama sanoo:

  Samastuin. Olen onnellisempi ja miljoona kertaa parempi äiti tällä viikko-viikko systeemillä. Nykyään olen jopa onnellinen siitä, että mies löysi uuden ja päätti avioliiton, eipä tarvitse työn lisäksi enää yksin hoitaa pyykkejä, ruuanlaittoa yms mikä kuuluisi molemmille, vaan saa niistäkin taukoa.

 • Työtätekevä hamsteri sanoo:

  Mä olen tän hetkisestä tilanteessa todella uupunut, samoista syistä kuin tässä kuvattu ja lisäksi huonosti nukkuvat lapset siihen päälle. Olen miettinyt, että tuo voisi olla itsellekin se oikea ratkaisu, jolla takaisin myös oman hyvinvointini.

 • Äippä sanoo:

  Mulla on edelleen kaikki vastuu lapsista, lapset ovat lomilla ja viikonloppuisin isällään. Olen ns arki äiti, mutta minä olen jaksanut lasten kanssa paljon paremmin sen jälkeen, kun heivasin tämän aikuisen lapsen pois elämästä 😂. Iso stressi ja ärsytys katosi elämästä ja minusta tuli paljon leppoisampi äiti. Vastuu ei kadonnut mihinkään, sitä isä ei edelleenkään kanna ei yhdessä ollessa, eikä nyt

 • Äiti on vähän väsynyt sanoo:

  Samaistun kirjoittajaan täysin. Meillä minä tein vuorotyötä, mies arkena virka-aikaa.
  Olin vuosia vielä eron jälkeen niin uupunut, etten lapsivapaalla viikolla tehnyt muuta kuin kävin töissä ja nukuin/makasin sängyssä.
  Olin vain niin väsynyt.
  Nykyään elämä jo vauhdikkaampaa 😁