Jos sinulla on noin 10-15-vuotiaita lapsia, tiedät varmasti mikä on TikTok.

Kyseessä on sosiaalisen median palvelu, jossa käyttäjät jakavat lyhyitä videoita, joissa on yleensä pääosassa musiikki ja tanssiliikkeet. Aiempi samalla idealla toiminut sovellus Musical.ly yhdistyi TikTokiin, kun jälkimmäisen omistaja, ByteDance-yhtiö, osti Musical.lyn.

Nyt on käynyt ilmi, että TikTok on piilottanut vammaisten, vähemmistöihin kuuluvien ja ylipainoisten käyttäjien julkaisemia videoita. Tarkoituksena on ollut estää nettikiusaamista.

Videoiden näkyvyyden piilottaminen on ollut joko sitä, että videoita on näytetty vain niiden julkaisumaassa tai sitä, että videot eivät näkyneet For you -syötteessä, jonka kautta muut käyttäjät voivat niitä löytää. Tietyltä käyttäjältä saatettiin piilottaa joko tietty video tai koko sisältö.

TikTok kertoo, että videoiden piilottamisen tarkoituksena oli suojella käyttäjiä nettikiusaamiselta. Suojelun kohteena olivat yrityksen mukaan ne, jotka voisivat ”fyysisen tai henkisen tilansa takia” joutua kiusatuiksi. Tässä joukossa oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, henkilöitä, joilla oli Downin syndrooma tai autismi ja henkilöitä, joilla oli ”poikkeavuuksia” kasvoissa sekä ylipainoisia.

Ajatus oli toki hyvä. Toteutus ei.

sydän ja nolla puhekuplavalotaulussa
Kuva Prateek Katyal, ylin kuva Rodion Kutsaev.

Kiusaaminen kun ei vähene sillä, että muut kuin tiettyyn muottiin mahtuvat ihmiset piilotetaan näkyviltä. Kiusaaminen vähenee sillä, että kiusaajat eivät kiusaa. Ja jotenkin voisi ajatella, että mitä enemmän näemme erilaisia ihmisiä, sitä enemmän erilaisuutta hyväksytään.

Nykyään näemme jo mainoksissa ja mediassa eri kokoisia ja muutenkin erilaisia ihmisiä. Se on kehitys, jonka soisi jatkuvan. Tuskin kukaan haluaa palata aikaan, jolloin ”erilaiset” olivat poikkeavia ja poissa silmistä.

TikTok on ilmoittanut, että videoiden piilottamisen oli tarkoitus olla ”väliaikainen ratkaisu”. Sensuuri on ollut käytössä ainakin tämän vuoden syyskuuhun asti.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia