Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Motiva.

”Minulla ei ollut mitään kokemusta eikä tietoa aurinkosähköstä, kun menimme katsomaan myytävän olevaa saarimökkiä. Mökin katolla oli siniset paneelit ja mökin takana aurinkosähköä keräävä laitteisto. En aluksi reagoinut niihin mitenkään, taisin vain ajatella, että noiden kanssa ei ainakaan opettele pelaamaan.

Nyt mökki on ollut meillä jo pitkään ja epäileväisen on pakko todeta, että paneelit keräävät energiaa koko mökin tarpeiksi. Mökkimme on 40 neliöinen perusmökki. Aurinko tuottaa mökin yhden sähköpatterin ja valaistuksen verran energiaa, meillä ei ole mökillä sähköjä. Lämmityksessä meillä on lisänä kamina. Aurinkosähköjärjestelmä on ollut helppokäyttöinen eikä sitä ole tarvinnut huoltaa. 

Jos rakentaisin omakotitalon tai uuden mökin, on täysin selvää, että aurinkoenergia olisi hankintalistalla. Onhan se todella taloudellinen ja ekologinen vaihtoehto!”

Kertoo Huonon Äidin seuraaja mökiltään aurinkoisesta Etelä-Suomesta.

Mökkikuume käy taas kuumana. Jos olet yhtään kiinnostunut säästämisestä ja ympäristöstä, lue hyvä ihminen myös tämä faktaosuus aurinkosähköstä!

Sen lisäksi että aurinkosähkö on puhdasta ja turvallista, on aurinkosähköön sijoittaminen hyvin kauaskantoista. Aurinkopaneelien tehontuottotakuu on vähintään 25 vuotta, mutta käytännössä ne kestävät jopa 30-40 vuotta – eli tuottavat sähköä vielä lapsillesikin. Pitkän iän lisäksi aurinkopaneelijärjestelmät vaativat hyvin vähän huoltoa.

Pientalokokoluokassa melko tyypillisen järjestelmän hinta olemassa olevaan rakennukseen asennettuna on kuluttajalle arviolta 5 500–7 000 euroa. Mökin kunnolliseen järjestelmään voi varata 2000 – 4000 euroa.

Mistä sitten tiedän, sopiiko aurinkopaneeli juuri minulle?

Aurinkopaneelien kannattavuus on viime vuosina parantunut merkittävästi. Aurinkopaneelit ovat yksi vähäpäästöisimmistä tavoista tuottaa sähköä. Etelä-Suomeen asennettava aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa noin kahdessa vuodessa sen määrän energiaa, joka laitteiston tuottamiseen on kulunut – ja itse aurinkoenergian tuottaminenhan on täysin päästötöntä sekä puhdasta.

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa lähtökohtaisesti omaan käyttöön. Esimerkiksi tilojen tai veden lämmitykseen, sähköauton lataukseen tai laitesähköön. Omakotitalossa asuvilla soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sähkölämmitys sekä se että talon tai piharakennuksen etelä-, länsi- tai itäsuuntaiselta katon lappeelta löytyy riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneelit voidaan asentaa myös rakennuksien seinämille tai pihalle, mikäli paneeleille ei osu varjostuksia.

Vastoin yleisiä uskomuksia, aurinkopaneelit natsaavat myös kerrostaloihin sekä rivitaloihin. Kerrostaloissa paneeleilla on mahdollista korvata yhteisesti maksettavaa sähkönkulutusta kuten ilmanvaihtokoneiden, hissien sekä yhteisten tilojen käytöstä syntyvää kulutusta.

Rivitalossa aurinkopaneeleilla saadaan taas katettua esimerkiksi maalämmön tai sähköautojen latauspisteiden kulutusta.

Sähkön pientuottajana oma riippuvuutesi ostosähköstä laskee, ja olet turvassa esimerkiksi tulevaisuuden hinnan nousuilta. Etenkin lapsiperheissä sähkönkulutus on monesti todellinen riesa sekä ainainen kiistakapula.

Miten onnistun aurinkosähkön hankinnassa?

Vaivattominta on hankkia aurinkosähköjärjestelmä avaimet käteen- toimituksena. Vinkit onnistuneeseen aurinkosähkön hankintaan:

1. Kilpailuta ja tee vertailuja ennen ostopäätöstä. Pyydä suosituksia ja tutustu kohteisiin, joihin yritys on aiemmin toimittanut järjestelmän. Tarkista, että yritys käyttää vain koulutettuja ja aurinkosähkön asentamiseen sertifioituja asentajia.

2. Käytä ammattilaista, suunnittele huolellisesti, mitoita järjestelmä oikein. Tarkimman mitoituksen saa, kun se perustuu tuntikulutukseen. Kuukausikulutuksella tehtävä mitoitus ei ole riittävän tarkka, mikä voi johtaa järjestelmän ylimitoitukseen. Pyydä sähköyhtiöstäsi tai lataa kulutusseurantapalvelusta tuntikulutustiedot koko vuodelta suunnittelijaa varten.

3. Perehdy järjestelmään. Pyydä yritykseltä paneelikohtainen tehoraportti. Sen avulla voit varmistaa, että paneelin teho on testattu ja todennettu vähintään yhtä suureksi kuin ilmoitettu nimellisteho.

4. Miten käyttö sujuu jatkossa? Varmista, että järjestelmän toimittajalla tarjoaa ammattimaisen asiakastuen niin hankinta- ja asennusvaiheessa, kuin käyttöönotossa ja takuuaikanakin. Tarkista, että järjestelmän tuottoa voi seurata internetin tai puhelimen applikaation välityksellä. Älykkään aurinkosähköjärjestelmän tapauksessa pystyt seuraamaan järjestelmän jokaisen paneelin tuottoa erikseen, jolloin havaitset vialliset paneelit helposti.

Tältä sivulta löydät puolueettoman tiedon aurinkosähköstä

Kuvat: Eero J. Laamanen

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia