Kesä, sehän on mökkeilyn aikaa. Mökkeilyssä taas on monta sudenkuoppaa. Vieraana muiden mökillä on vaikeaa toimia oikein, kertoo tämä kirjoittaja:

”Kun ei ole omaa mökkiä, mökkeilyt tulee hoidettua muiden kesäasunnoilla. Toivottuna vieraana, toivottavasti.

Mutta sitähän ei tiedä, onko toivottu vieras vai ei. Välillä tuntuu siltä, että ei.

Vainoharhaa nostattaa keskustelupalstojen jutut ja iltapäivälehtien kohuotsikot. ”Miten sanon sukulaisille että haluamme mökkeillä omalla perheellä”, ”Kesä menee pilalle kun X sukulainen tunkee samaan aikaan mökille”, ”X oli mökillä lepolomalla ja me muut raadoimme aamusta iltaan”.

Tähän päälle vielä se sukulaisten outo tai passiivisaggressiivinen käytös kun mökille menosta on puhetta. Kun kysyy, että sopiiko vierailla, niin ensin sopii mutta perään mutistaan jotain kummallista.

Paikan päällä ollaan kiukkuisia ja vieras tekee kaiken jotenkin väärin. Silloinkin, kun ollaan perheenjäsenen mökillä, ollaan väärin toimivan vieraan asemassa.

Isäntäperhe kiukuttelee, kun vieraat eivät lue ajatuksia.

Ehkä vierailu on huonoon aikaan. Ehkä isovanhemmat halusivat olla mökillä ilman lapsensa perhettä. Kuka tietää, kun ei sitä sanottu!

Kenties terassin laittamisessa pitäisi auttaa, puita pilkkoa tai perunat pestä. Mutta avuntarjouksiin vastataan, että ei tarvitse. Siitäkin on loukkaannuttu, kun toisen puolesta on korjattu jotain: ”olisin minä itsekin pystynyt”. Jos taas jättää auttamatta ja menee ottamaan aurinkoa, niin sekin on väärin: ”makaa vaan laiskana kun muut ovat töissä”.

Mökkivieras (tai mökillä vieraileva perheenjäsen) on ihmeissään, kun ilmeisesti häntä ei toivottu paikalle ja oikein päin hän ei voi olla. Puolisuora puhe ei auta: siis se, että kysyy sopiiko tulla, voiko auttaa ja mitä pitäisi tehdä. Täysin suora mikäs sinua nyt noin v*tuttaa -kysymys, menisi liian pitkälle. Kai?

Ymmärrän kyllä turhautumiset väkisin paikalle tuppaaviin ihmisiin tai niihin, jotka vaikka tulevat isovanhempien mökille koko kesäksi odottamaan täysihoitoa. Ymmärrän, että sotkuinen ja jatkuvasti meluava vieras ärsyttää. Ymmärrän, että kahdenkeskistä aikaa kaivataan. Ymmärrän, että vieraita ei haluta passata.

Mutta sitä en ymmärrä, että suuta ei saada auki ja sanota, että meille ei nyt sovi. Tai sanota, että täällä on sitten paljon hommaa ja minä kerron kellekin, että mitä tehdään. Tai että tuottehan sitten kaikki omat ruokanne, kun meillä ei nyt ole varaa tai halua kestitä kaikkia.

Miten se on parempi vaihtoehto että vaietaan, mutta annetaan asenteesta paistaa, että vieras on toivomaton tai käyttäytyy väärin!!

Että sellaiset terveiset mökittömältä vieraalta, joka aina kysyy ja vielä toisen kerran varmistaa, että sopiiko suunnitelma kaikille. Sellaiselta vieraalta, joka tuo ruokaa ja muita tarpeita. Sellaiselta vieraalta, joka on valmis mukautumaan isäntäväen aikatauluihin ja tarttumaan toimeen. Sellaiselta, joka ei odota valmista pöytää, lastenhoitopalveluja tai mitään muutakaan sen kummempaa kuin kivaa yhdessäoloa.

Mutta ajatuksia en osaa minäkään lukea. Ja varmaan onkin oman mielenrauhan kannalta parempi niin…”

Nimim. Mökitön

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Hei mökkimarttyyri, me vieraat EMME OLE ajatustenlukijoita!”

 • Mökkeilijä sanoo:

  Mua ei vieraat haittaa, jos ne tulee, on pari tuntia ja lähtee pois. Juodaan kahvit, lapset/aikuiset saa uida ja saunoa ja lähtevät sitten kotiinsa syömään ja nukkumaan. Siinä ehtii kyllä jutella asiat, ja jo kyllästyä seuraan. Meillä on vain yksi päivä viikossa vapaata, niin haluan olla omien lasten kanssa perheen kesken, siellä mökin rauhassa. Moni ei ymmärrä, kun on pitkät kesälomat ja ehtii olla muutenkin. Kerran yksi perhe tuli juhannuksena, ja lähtivät illalla kotiinsa, kun ei tarjottu yöpaikkaa. Puhuivat siihen malliin, että voisivat jäädä, mutta harmittelin vain, että kun teilläkin olisi se asuntovaunu mukana(joka heiltä löytyy), niin olisitte voineet jäädä yöksi.

 • Mökkeilijä sanoo:

  Jos nyt unohdetaan tuo aloittajan ensimmäinen, mahdollisesti epäonnistunut virke ”mökkeilyn hoitamisesta toisten kesäasunnoilla”, niin aloittajan kirjoituksessa on hyvä pointti. Toiset mökin omistajat haluavat viettää mökillään aikaa ystävien kanssa (ja samalla saada apua kunnossapidossa), ja toisille mökin tarkoitus on eristäytyminen muista. Aivan varmasti suuri osa niistäkin mökin omistajista, joiden vieras on alunperin ehdottanut mökillä tapaamista, nauttii aidosti vieraan seurasta ja tämän avusta. Samoin varmasti suuri(n) osa mökkivieraista tulee mökille nauttiakseen isäntäväen seurasta eikä vain päästäkseen mökkeilemään.

  Mökin omistajat kuitenkin ovat ne, joiden säännöillä mökillä ollaan (tai ei olla), joten he voivat ihan hyvin avata suunsa VARSINKIN silloin kun kysytään, eikä mököttää ja valittaa nettipalstoilla, kun vieras ei olekaan ajatustenlukija.

 • Vuokraa se mökki sanoo:

  Jos on mökitön, mökkilomaa ei voi viettää, ellei sitä mökkiä vuokraa itse tai jää odottamaan mahdollista kutsua. Kirjoittajan asenne on kumma, halutaan ”asiaankuuluva” mökkiloma kesällä, mutta ei niitä huolia ja menoja, mitä mökinomistamiseen kuuluu.

 • KaiJa sanoo:

  Olen mennyt pyydettynä veljeni mökille mutta emäntä rupesi olemaan tosi hankala ja lopuksi sai kiukuttelukohtauksen. En jäänyt yöksi ja meni pari vuotta ennenkuin välini edes veljeni kanssa paranivat. Joka vuosi pyydetään mökille mutta olen kieltäytynyt. Kerran olen vaan veljeni kanssa käynyt ja meni mukavasti. Ennemmin helvetti jäätyy kun menen haukuttavaksi. Minulla on varaa vuokrata mökki.

 • Vain kutsusta. sanoo:

  Ei mökittömyyttä hoideta toisten mökeillä. Ei ole meilläkään omaa ja kutsumatta emme mene kenenkään mökille. Ollaan vuokrattu kun halutaan jotain vaihtoehtoa lomalla kodille. Monikaan ei kehtaa sanoa ettei sovi tulla. Kutsuttaessa sujuu hyvin kun isäntäväki avaa suun ja sovitaan yhdessä sekä kaikki osallistuvat tekemisiin jotta ruokaa tulee, tiskit hoituvat ja sauna lämpiää. Yhdessä se on mukavampaa tehdä. Meitä ei sähköttömyyskään ja huussi säikytä. Edes tyhjennys.

 • Tiitu sanoo:

  ”Kun ei ole omaa mökkiä, mökkeilyt tulee hoidettua muiden kesäasunnoilla. Toivottuna vieraana, toivottavasti”

  Ihan kuin mökkeily olidi jokin pakollinen asia. Jos sinulla ei ole omaa mökkiä, osta tai vuokraa sellainen halutessasi.

  Jos olet toivottu vieras, kyllä sinut kutsutaan. Nimenomaan mäkin omistaja kutsuu sinut. Älä kutsu itseäsi. Se on epäkohteliasta.
  Se, joka on mökin hommannut, on hankkinut sen itselleen ajanviettopaikaksi, missä saa olla kuten itse tahtoo. Ei muille mökkeilyn suorittajille.

 • Osta oma mökki sanoo:

  Tälle kirjoittajalle infoksi: älä mene toisten mökeille jos sinua ei erikseen sinne kutsuta. Ei kukaan kehtaa sanoa että et saa tulla vaan halutaan olla rauhassa. Luulis että maalaisjärkikin sanoo että odota sitä kutsua äläkä itse pyydä päästä toisten mökeille.

  • Nimetön sanoo:

   Ihan samaa meinasin sanoa. Toistan siis, mene VAIN, jos isäntäväki erikseen kutsuu. Jos kukaan ei itse teitä pyydä mökille, niin ette ole tervetulleita. Usko se. Toki voi varovasti kysellä, että olisiko talkooavulle tarvetta. Mutta jos edes tässä vaiheessa kukaan ei ehdota päivämäärää, nii edelleen, ette ole tervetulleita. Niin, ja pidä myös huoli, että kaikki mökin omistajat ovat samalla kannalla, eli haluavat teidät sinne.

 • Sari sanoo:

  Jos omistaja ei itse erikseen pyydä vierailulle niin pitää ymmärtää, että ei ole tervetullut. Pitäisi vähemmästäkin ymmärtää.

 • Lapukka sanoo:

  Ei tartte edes mökkiä. Asuin omakotilassa erittäin hyvällä paikalla lähellä palveluja. Yksi isossa omakotitalossa asunut nainen pölähti mun oven taakse haluten kaupassa/huoltoasemalla käyttöä. Käytin. Sitten vaatimukset kasvoivat. Piti hakea häntä tien perukoilta asti ja viedä takaisin. Ensin korvasikin jotakin, mutta korvaukset vähenivät. Ja ”palvelutasoa” piti nostaa. Aikani, kun olin käyttänyt tätä perheenäitiä käytännössä ilmaiseksi siiderinhakureissuilla puoliltapäivin jatkuvasti, niin sain jätettyä tämän ”hienostorouvan”, koska muutin muualle.

 • eevia sanoo:

  me emme kutsu itse itseämme vaan odotamme että kutsutaan.
  niin tietää aina että on haluttu vieras..

 • Suvun mökki sanoo:

  Olemme menneet ”kylään”, vaikkakin puolisoni omistaa osan kyseisestä mökistä. Omalla vaunulla. Ruokkineet loput suvusta 7 aikuista + oma 6 henkinen perhe. Viemiset arvosteltu alennus kukiksi ym. Kiitos mutta ei kiitos vaunu lomalle pääsee muuallekkin 😘.

 • Tellu sanoo:

  Moni nimenomaan haluaa olla rauhassa mökillä, vain omalla porukalla. Siksihän sinne lomilla vetäydytään. Vieraista on aina vähän vaivaa.Ei siis kannata kysellä pääseekö vierailemaan, koska suurin osa suomalaisista ei osaa/kehtaa kieltäytyä suoraan vaikkei vieraita kaipaisikaan. Kannattaa odottaa että kutsutaan. Jos ei kutsua tule, vuokraa oma mökki.

 • hooee sanoo:

  Niin, missä se avoin keskusteluyhteys monella saraa on?!?!

 • Puusilmä sanoo:

  Ei tämä nyt suinkaan mökkeilyyn rajoitu. Sukulaisten (tiettyjen) luona käydessä tuntuu aina tuolta 😀 Ei osaa olla elossa niinkuin muut haluaisivat ja tekee kaiken väärin. Olen ratkaissut asian siten että olen kanssakäymisissä niin vähän kuin mahdollista.

 • Noku sanoo:

  Jos asenne kertoo kaiken, niin miksi ihmeessä sinne pitää silti änkeä? En voi ymmärtää.

  • Mökille vaiko ei.. sanoo:

   Minä myös vähän ihmettelen miksi sinne toisten mökeille pitää tuppautua js vielä jos isännän/ emännän asenne on tuo. Mökitön jos haluaa mökkeillä niin ostaa tai vuokraa oman mökin!