”Viidenkymmenen vuoden korvilla sen jo huomaa nainen kuin nainen: ilman kunnollista meikkiä, hiuksia, vaatetusta ja kaiken kruunaavaa kalliille hajuvedelle tuoksuvaa asennetta on turha odottaa edes satunnaisia katseita toisilta ihmisiltä. Käytän termiä ”ihmisiltä”, sillä itse panseksuaalisena ja sapioseksuaalisena ihmisenä en rajaa mahdollisia ihmiskontaktejani sukupuolen mukaan. Sitä paitsi näinä sukupuolisensitiivisinä aikoina nämä ovat herkkiä paikkoja, siispä tasapuolisesti, ihmisiltä.

Siis naisena huomaamme olevamme näkymättömiä, uskon sen olevan ihan väistämätön asia. He, jotka koettavat väistää väistämätöntä käymällä läpi useita kauneusleikkauksia ja heittämällä turhuuden kaivoon määrättömän määrän rahaa, eivät useinkaan saa osakseen ihailua hekään, vaan tuhinaa ja napinaa siitä, etteivät vanhene arvokkaasti sekä siitä, että näyttävät luonnottomilta.

Ja toki ymmärrän senkin, että tämän päivän maailma instagram-malleineen on vaikea paikka kenelle tahansa ja paineet virheettömästä ihosta, oikeasta painosta sekä hyväksyttävästä elämäntavasta voivat kuormittaa ketä tahansa. Tai ei nyt ketä tahansa, itse ajattelen, että kun ihminen kasvaa (usein iän mukana), tarve miellyttää muita, vähenee.

Voisiko sanoa, että jos vain annamme sen tapahtua, samaan aikaan, kun rinnat ja kaikki muu vähänkin irtonainen jatkaa yhä kiihtyvää tahtia matkaansa kohti etelää me opimme ettei se sittenkään ole tärkeää? Tätäkö aikuiseksi kasvaminen tarkoittaa?

Myönnän, että toisinaan haluaisin lyödä alakoukun niiden itseni-ikäisten miesten leukaan tai ehkä sittenkin nenään, jotka katsovat vähän yli 20-vuotiasta tytärtäni selvästi himokkaasti. Ja ei, en ole kateellinen, vaan vihainen, sillä jos minä naisena toimin noin, olen välittömästi puuma. Ihan tasan varmasti.

Mitä tässä kirjoituksessani kuitenkin eniten tahdon sanoa, on että on ihan hienoa olla näkymätön. Ainakin minut se vapauttaa tarkkailemaan enemmän ihmisiä, näkemään ketkä ovat sen arvoisia, että antaisin heille aikaani ja ennen kaikkea, se sinetöi lupani olla juuri sitä mitä olen, eikä mitään muuta. Ihan hitokseen mahtavaa!

Kuva Ehimetalor Akhere Unuabona. Ylin kuva Annie Spratt.

Ihan sama vaikka voisilmäpullan voisi yhtä hyvin hieroa suoraan reisiin kuin syödä sen, sillä niihin se kertyy vääjäämättä. Ihan sama, vaikka ei huvittaisikaan vaihtaa uuteen asukokonaisuuteen joka päivä. Ihan sama, vaikka olisi se maailman hirvein pipo päässä. Koska kukaan ei katso!

Minä kannan elämäni muistot itsessäni ylpeydellä, arvet, raskauksista venyneen vatsani, selluliittini ja pikkuhiljaa harvenevat hiukseni, ne kertovat, että olen elänyt. Täysillä ja pelkäämättä.

Sitten jos tulee sellainen hetki, että tarvitsen vieraiden huomiota, voin valita pukeutuvani hyvin, meikkaavani huolellisesti ja tepastelevani miljoonaperijättären egolla varustettuna ympäriinsä. Jos tulee.

Pidän niin suuressa arvossa näkymättömyyttäni, etten hevillä kyllä siitä luovu. Ja ajatella, sain tämän ihan ilman Vinskin näkymättömyyspulveria, vain elämällä.

Täällä minä olen, sivummalla, kuuntelen ja teen havaintoja kenenkään häiritsemättä. Sulaudun seiniin ja nautiskelen. Tätä ei rahalla saa.”

Nimim. Tiina 55

Tämä kirjoitus on lähetetty Huonon Äidin yhteisön kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Näkymätön nainen”

 • Nimetön sanoo:

  Tiina 53 vee vastaa.

  Koko ikäni aikana sillä mitä hajuvettä minulla on ollut tai miten olen pukeutunut ei ole koskaan ollut mitään vaikutusta siihen miten minut on huomattu tai miten minua on kohdeltu.

  Olenkin aina tuon takia ihmetellyt miksi naiset puleeraa niin paljon ihan turhan takia? Ei se silmämeikki muuta mitään.

  Jos olet reipas hymyilevä ihminen, Olet ihminen joka on läsnä ja sinut huomioidaan aina. 😀

 • Ellu sanoo:

  Biologinen vaisto ajaa miehet haluamaan hedelmällisessä iässä olevia naisia, tästä luin kerran tutkimuksen.
  Näkymättömäksi muuttumisessa harmittaa se, että menettää tietyn aseman ja yksi elämänvaihe on ohi. Tämä ei tarkoita, ettei luvassa olisi seikkailuja tai muuta kivaa, mutta muutos on kuitenkin väistämätön.
  Kaikki luopuminen on aina surullista aluksi. Riippuu omasta persoonasta, kuinka kovasti juttu kolahtaa. Onko kovasti riippuvainen muiden mielipiteistä vai onko sisältäohjautuva tyyppi.

 • balanssi sanoo:

  Jotenkin tulee mieleen vanha sanonta: happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

  Miksi meuhkata, huonoista puolistaan täällä ja kertoa, kun miehet ei huomaa ja pahoittaa mielensä vielä katseista joita tytär saa?

  Puuma ei mielestäni ole edes haukkumanimi. Puumahan on kaunis metsästävä kissaeläin. Kehdonryöstäjä tai pedofiili voisivat olla halveksivia sanoja.

  Sanoisin, että 80% suomalaismiehistä ovat siinä tilanteessa, kuin sinä 50+ vuotiaana. Ei keskiverto mies saa kohdalleen himoitsevia katseita, iskuyrityksiä ikinä.

  Olen joskus vaimoni kohdalla väitellyt asiasta. Olen sanonut, että tehdään testi. Mennään kummatkin istumaan baariin (erillemme) ja laskemaan kuinka paljon iskuyrityksiä, keskustelualoitteita saamme illan aikana. Sanoisin, että hän saisi monikymmenkertaisesti aloitteita. Emme ole kuitenkaan ikinä päässeet toteuttamisen asteelle.

 • Täällä myös 55v. sanoo:

  Höpö höpö. Kyllä itsevarmaa naista katsotaan ja kehutaan. Itsellä ikää 55v. Kehuja tulee kummaltakin sukupuolelta ja osaan ottaa ne vastaan! Ja saan olla puuma ja kytätä nuoria miehiä, mitä väliä! Älä sulaudu tapettiin, vaan katso peilistä ainoastaan sitä, mikä sinussa on kaunista! Osta uusia alusvaatteita ja pukeudu kuten haluat. Älä yritä enää miellyttää ketään muuta kuin itseäsi. Yllätyt!

 • Äiti 74 sanoo:

  En allekirjoita ollenkaan. En käytä meikkiä, en koreile vaatteilla, hyvä jos hiuksia kampaan, kun lähden kauppaan, ja kyllä saan edelleen katseita, jopa nuoremmilla miehiltä.
  Ihminen tekee itsestään näkymättömän kulkemalla anteeksi olen olemassa tyylillä ja itseään mitätöimällä. Olet lyönyt otsaasi leiman, en ole mitään. Olet kadottanut itseluottamuksesi.
  Minä en ole mikään kaunotar ja näytän ikäiseltäni, kaiken avain on oma asenne, miten kannat itsesi, miten kävelet. Selkä pystyy, leuka ylös lattiasta. Olet kaunis upea nainen, älä mitätöi itseäsi. Hymyä, maskin takana voi hyvin harjoitella. Hymy näkyy myös silmistä. Lopeta itsesi arvottaminen sen mukaan saatko huomiota miehiltä. Varmasti saat, et vaan huomaa sitä enää. Nyt nainen, lopeta itsesi mitätöinti!

  • Tiina, kirjoittaja, 55v. sanoo:

   Moikka! Pakko kertoa, etten tosiaan ole arvoittanut itseäni mihinkään alas, vaan opiskelen parhaillaan uutta ammattia ja nautin aikuisen naisen vapaasta elämästäni. Leukani ei ole koskaan ollut ylempänä. Kyse ei ole kohdallani siitä, etten saisi katseita, vaan siitä, että nautin näkymättömyydestäni. Ja se on vapaaehtoista, tahtoessani saan huomiota. Olen huumoriltani aika omanlaiseni, ehkäpä se aiheuttaa vaikutelman jostain alentuneesta omanarvontunnosta, mutta siitä ei ole kyse.

   • Ttm sanoo:

    Mainio kirjoitus, samaistun kirjoittajaan…….saan olla rauhassa ja tarkkailla ympäristöä. En hae huomiota, enkä ole kiinnostunutkaan siitä. En ole riippuvainen kenestäkään, olen vastuussa vain itsestäni ja teen mitä tykkään tai olen tekemättä. Ah……vapaus on valinta, otetaan sille🥂

    • Tiina 55 sanoo:

     Juuri tätä tarkoitan, ei mitää kyykkyä eikä pään painamista. Hurraa!

     • Mummi69 sanoo:

      Samaa mieltä. Olen nuorempana saanut tarpeeksi huomiota ja katseita. Nauttinut siitä. Nyt tunnen vapauttavana, ettei enää tarvitse olla katseiden ja huomion kohteena. En ole niistä riippuvainen, olen oma itseni, muut ajatelkoot mitä haluavat. Ihanan vapauttavaa. Koen se myös kypsyytenä, nyt olen tullut minäksi, kaikkine ominaisuuksineni. Mummi 69