Miellyttäjällä on taipumus tehdä asioita miellyttääkseen muita, vaikka se tarkoittaisi omien tarpeiden ja tunteiden unohtamista. Se voi olla ongelmallista romanttisissa suhteissa, koska se voi johtaa siihen, että ihminen alkaa laiminlyödä itseään ja omia tarpeitaan.

Nämä seikat aiheuttavat miellyttäjäkäytöstä:

 • Lapsuskokemukset. Jos olet kasvanut perheessä, jossa on ollut paljon vaatimuksia tai kritiikkiä, voit oppia miellyttämään muita voidaksesi välttää negatiivisia seurauksia.
 • Itsetunto-ongelmat. Jos sinulla on heikko itsetuntemus tai -arvostus, voit tuntea, että sinun on ansaittava muiden hyväksyntä.
 • Pelko. Voit pelätä, että jos et miellytä muita, he hylkäävät sinut.
 • Tarve kontrolloida. Miellyttäminen voi olla tapa kontrolloida omaa ympäristöäsi ja välttää epämukavia tilanteita.
 • Tarve saada hyväksyntää. Jos sinulla on suuri tarve saada muiden hyväksyntä, voit olla taipuvainen miellyttämään muita voidaksesi saada heidän suosionsa.
 • Tarve auttaa muita. Voit kokea, että sinun on tärkeää auttaa muita, ja miellyttäminen on yksi tapa tehdä se.
 • Tarve olla hyvä. Jos sinulla on vahva tarve olla hyvä, voit tuntea, että sinun on oltava miellyttävä muille voidaksesi saavuttaa tämän tavoitteen.
 • Tarve välttää konflikteja. Jos et pidä konflikteista, voit olla taipuvainen miellyttämään muita voidaksesi välttää niitä.
 • Tarve olla täydellinen. Jos sinulla on korkeat tavoitteet itsellesi, voit tuntea, että sinun on oltava miellyttävä muille voidaksesi saavuttaa nämä tavoitteet.
  Miellyttäjäksi tuleminen voi olla tapa selviytyä vaikeista tilanteista tai ympäristöistä. Se voi kuitenkin myös olla haitallista, jos se estää sinua ilmaisemasta omia ajatuksiasi ja tunteitasi tai jos se aiheuttaa sinulle stressiä ja ahdistusta.

Seuraavassa on kolme merkkiä, jotka voivat viitata siihen, että olet miellyttäjä romanttisessa suhteessa:

 1. Annat aina periksi. Jos olet aina valmis antamaan periksi kumppanisi toiveille, vaikka ne eivät olisi sinulle sopivia, se voi olla merkki miellyttämisestä. On tärkeää muistaa, että on okei sanoa ei ja pitää kiinni omista rajoistaan ja mielipiteistään.
 2. Pelkäät konflikteja. Jos välttelet konflikteja kumppanisi kanssa, koska pelkäät että hän suuttuu tai loukkaa sinua, se voi olla merkki miellyttämisestä. On tärkeää muistaa, että konfliktit ovat normaali osa jokaista suhdetta ja että ne voidaan ratkaista terveellä tavalla.
 3. Tunnet olosi epämukavaksi kumppanisi seurassa. Jos tunnet olosi epämukavaksi ollessasi kumppanisi kanssa, se voi olla merkki siitä, että et ole rehellinen itsellesi tai kumppanillesi. On tärkeää muistaa, että sinun on hyväksyttävä itsesi sellaisena kuin olet, myös kumppanisi edessä.

Jos tunnistat itsesi näistä merkeistä, on tärkeää tehdä asioita, jotka auttavat sinua vähentämään miellyttämistäsi.

 

Tässä on muutamia vinkkejä:

Opettele sanomaan ei. Seuraavalla kerralla, kun kumppanisi pyytää sinua tekemään jotain, mitä et halua tehdä, sano ei. Voit selittää, miksi et halua tehdä sitä, mutta sinun ei tarvitse perustella itseäsi.

Opettele asettamaan rajoja. Ihmiset, jotka vaistomaisesti miellyttävät muita, usein unohtavat asettaa omia rajojaan. Opettele asettamaan rajoja kumppanillesi siitä, mitä olet valmis tekemään tai antamaan.

Keskity omiin tarpeisiisi. Aloita keskittymään enemmän omiin tarpeisiisi ja toiveisiin. Tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Taipumus miellyttämiseen muita kohtaan voi olla vaikeaa voittaa, mutta se on mahdollista. Jos olet valmis tekemään töitä sen eteen, voit oppia olemaan enemmän itseäsi kaltainen ja rajojasi noudattamalla myös suhteesi tulee molemmille tyydyttäväksi.

 

Pääkuva: Mika Ruusunen

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Näistä merkeistä tiedät, oletko itsesi hukkaava miellyttäjä”

 • Nimetön sanoo:

  Näitä sinällään hyviä neuvoja on jaettu mediassa kautta aikojen.
  Ongelma on, ettei niillä ole vaikutusta.
  Pelkkä tieto ei riitä, kyse on asenteista. Alkoholistikin tietää varsin hyvin, että juomalla menee ennen pitkää työpaikka, perhe ja asunto. Silti hän juo. Läheisriippuvainen ei muutu lukemalla ohjeita. Harmillista sinänsä. Hyvä näitä on silti pitää esillä, jos joku havahtuisi ajattelemaan.

 • Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta sanoo:

  Voi hyvää päivää. Minä minä ja minä. Kaikilla on jotain kakkaa lapsuudessaan, mikä johtaa siihen että toimii itseään ja muita tai jotakin kohtaan väärin. Anteeksi sarkasmini, mutta alan olla kyllästynyt ja huolissani tästä yksilökeskeisestä uutisoinnista. Me olemme sosiaalisia eläimiä eli tarvitsemme toisiamme. Se edellyttää mukautumista toisiin ihmisiin. Tietenkään ei pidä sallia muiden kohdella huonosti, mutta terve miellyttämisen halu on myös kiltteyttä. Toisen huomioon ottamista ja ymmärrystä. Sitä meidän kaikkien tulisi ylläpitää itseämme ja toisia kohtaan. Jos parisuhteessa toimii aina toisen mukaan ei se kerro siitä välttämättä, että nyt se päätöksiä tekevä onkin sitten hirveä narsisti ja omassa lapsuudessa vaan miellytettiin omia hirveitä vanhempia. Myöntyminen toisen tahtoon, saattaa se olla välillä ihan ok. Jos me kaikki nyt päätetään vaan kuunnella sitä minä minä ja mun tunteet niin ei tästä tule yhtään mitään. Kiitos ja aamen