Siis jos uskoo käsitykseen “siitä oikeasta”. Jos ei usko, niin otsikko voisi olla vaikkapa “Näistä merkeistä tiedät löytäneesi hyvän kumppanin”. Ei ehkä ihan niin huomiota herättävää, mutta esimerkiksi terminä Se Oikea voi antaa meille mielikuvan, että on olemassa yksi juuri sinulle sopiva sielunkumppani, ja ne kaikki muut ovat Niitä Vääriä. Sanakirjan mukaan Herra Oikea tarkoittaa sitä täydellistä aviomiestä, ja termiä on käytetty jo vuonna 1796. Silloin tosin elettiin aikaa, jolloin parisuhde muodostettiin pääsääntöisesti koko elämän mittaiseksi, eikä eroaminen ollut vaihtoehto, oli suhde sitten hyvä tai ei.

Onneksi maailma on muuttunut ja käsitykset kehittyneet, ja nykyään voisikin sanoa hyvän kumppanin olevan Se Oikea Juuri Nyt. Maailmassa on kuitenkin valtava määrä ihmisiä, joista täydellisiä ei ole yksikään, mutta sielunkumppaneita voi olla useampikin.

“Sielunkumppani on joku, jolla on lukkoja joihin meidän avaimemme sopivat, ja avaimia, jotka sopivat meidän lukkoihimme. Kun tunnemme, että on turvallista avata lukot, pääsee todellinen minämme astumaan ulos, ja voimme rehellisesti olla oma itsemme.” – Richard Bach

Sielunkumppanit taululla

Kuva Darius Bashar. Ylin kuva Nathan Dumlao.

Mutta ei enempää Sen Oikean merkityksestä terminä, vaan mennään asian ytimeen, jonka vuoksi tälle sivulle on päädytty, eli merkit, joista tiedät, että kumppani on Se Oikea:

1. Voit olla oma itsesi

Tärkein ja selkein merkki on tämä: tunnet, että voit olla kumppanin seurassa täysin oma itsesi, myös huonompina päivinä.

2. Arvot ja päämäärät kohtaavat

Yksi suuri syy suhteiden epäonnistumiseen on se, että pariskunnalla on erilaiset arvot ja tulevaisuuden suunnitelmat. Tärkeintä ei ole se, että olisitte täysin samanlaisia, eikä mielipide-eroja tulisi, vaan se, että molemmat ovat matkalla samaan suuntaan, niin elämässä kuin parisuhteessakin.

Kuva Dino Reichmuth.

3. Haasteet ylitetään kypsällä ja terveellä tavalla

Riitoja ja erimielisyyksiä tulee jokaisessa suhteessa jossain vaiheessa, joissain enemmän, joissain vähemmän, mutta yhteistä kaikissa on se, että niistä pitäisi jotenkin päästä yli. Hyvässä suhteessa mielipiteistä, niiden eroista, ja tarvittavista kompromisseista voidaan keskustella ottaen huomioon myös kumppanin tunteet ja näkökulmat. Parisuhteessa tärkeintä ei ole se, että voittaa, vaan se, että päästään yhteiseen ratkaisuun.

4. Arvostatte toisianne

Kun kyseessä on Se Oikea, tunnet itsesi uskomattoman onnekkaaksi, että olet onnistunut löytämään kumppanisi kaikkien niiden väärien joukosta, ja hän tuntee samoin. Arjen keskellä sitä ei välttämättä aina muista, ja usein parisuhteet päättyvät koska osapuolet unohtavat arvostaa sitä, minkä ovat saaneet. Sen oikean kanssa takana on kuitenkin aina ajatus, että teillä on yhdessä aivan hyvä, ja ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella, eikä se edes näytä siltä useimmiten.

5. Minun ja sinun tilalla on me

Suunnitelmissa ei ole enää pelkästään minä, vaan toisen mielipiteillä ja ajatuksilla on väliä, paljonkin. Ei puhuta siitä mitä minä teen milloinkin, ja mitä sinä teet silloinkin, vaan mitä me teemme, yhdessä.

Kuva Aaron Burden.

6. Tunnet itsesi rakastuneeksi, ja rakastetuksi

Rakastuminen on ihanaa, mutta rakastumisen jälkeen tulee rakastaminen, ja parisuhteen vakiintuessa perhoset lentävät vatsasta. Hyvässä suhteessa tunteita on monia, mutta pohjalla on rakkaus sitä toista ihmistä kohtaan.

Ihan yhtä tärkeää on myös tuntea että sinua rakastetaan, että olosi on parisuhteessa paitsi arvostettu, myös hyväksytty ja turvallinen. Elämäsi rakkauden kanssa ei välttämättä kannatakaan miettiä millainen toinen on, vaan sitä millainen sinä olet hänen kanssaan.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Näistä merkeistä tiedät löytäneesi sen oikean”

 • Nimetön sanoo:

  Todellakin, mutta on vaikeaa suorastaan tietää onko hra a, B ,C se oikea, mulla oli b. Olen niin satavarmana että Jumala joyenkin ns haluaa siunata ihmisiä että lapset ei Suomesta lopu. Yli 60k on beibit, mut riittääkö se esim nykyään elinkaari ollakin 80-90 v.

 • Onnellinen sanoo:

  Minulla on tällainen parisuhde. Vuosien jälkeenkin mietin kuinka onnekas olen saadessani olla tuon ihmisen kanssa.

  • Rakkauskupla sanoo:

   Samoin minulla! Eikä perhoset ole mihinkään lentäneet 😁. Ihan samalla lailla himottaa, kun alkuaikoina. Joka ilta olen onnellinen ja kiitollinen, että saan käpertyä tämän ihmisen viereen nukkumaan. Sitä se rakkaus on, eikä tosi rakkaus hiivu arjessakaan.

  • Ylpeä äiti, Siunattu. sanoo:

   Todellakin sama juttu. Olen maailman, TS Suomen Onnellisin nainen. Kelpasi vaikka jo 2 ns omaa lasta, mulipas poju pienoinen, eppupeppu, vaikka 39 v olinkin. Hankaluuksia Paljon !!!
   Mut nyt likat uni sta pois, ope farmaseutti, poika kokki, spade, alikersantti…