Lapsuudessa sai kuulla paljon varoituksia. Osa niistä oli täysin asiallisia. Esimerkiksi se, että ajotielle pomppivan pallon perään ei pidä sännätä, vaan katsoa rauhassa onko tiellä liikennettä.

Mutta osa neuvoista oli kyllä todella outoja.

Monissa ei ollut yhtään mitään järkeä.

Osassa oli järjenhiven, mutta uhka ei vaikuttanut eikä vaikuta jälkikäteenkään ajateltuna kovin todelliselta. Esimerkkinä se, että kovia karkkeja ei saisi purra, koska hampaat halkeavat. No teoriassa ehkä näin, mutta Suomen hammashoito on niin pitkään ollut niin hyvällä tolalla, että hampaiden kestokyky on ehkä hiukan eri kaliiberia kuin vuosikymmeniä sitten.

Syöminen oli muutenkin riskaabelia. Esimerkiksi mansikkakuumeella peloteltiin niin paljon, että mansikoita tosiaan syötiin vain muutama kerrallaan.

Oletko sinäkin kuullut näitä outoja neuvoja:

Telkkaria ei saa katsoa liian läheltä, sillä jos näin menee tekemään, sokeutuu. Kyllä, sokeutuu, ei sen enempää eikä vähempää. Joku kasarimutsi saattoi käyttää muotoa ”silmät menee”, mutta eiköhän kyseessä ole suunnilleen sama asia.

Sokeutumisen uhka oli muutenkin läsnä. Sokeutua saattoi myös:

– aurinkoon katsomalla

– pimeässä lukemalla

– lumihankea katsomalla

– hitsaamista katsomalla

– pimeässä lukemalla

– ylipäätään lukemalla paljon.

Kannattaa myös muistaa, että jos kurkkasi ulkohuusin reikään, sai näärännäpyn silmään. Sen saattoi saada myös avaimenreiästä kurkkimalla.

Lukeminen oli muutenkin vaarallinen harrastus. Ihan yleisesti ”tiedettiin” ihmisiä, jotka olivat ”tulleet hulluiksi” liiasta lukemisesta. Lukea sai siis vain sopivan määrän ja sopivaa kirjallisuutta, sillä muuten saattoi seota.

kirjapino
Kuva Kimberly Farmer, ylin kuva Markus Spiske.

Television lisäksi vaarallinen kapistus oli mikroaaltouuni. Sen lähellä ei saanut seistä mikron ollessa käynnissä, sillä mikrosta lähti säteilyä, joka aiheutti sairauksia, ainakin syöpää. Mutta sentään mikroon katsomalla ei tullut sokeaksi! Kai?

Myös pukeutumisen kanssa piti olla tarkkana. Ilman pipoa aivot jäätyivät. Aivot jäätyivät myös, jos meni talvella ulos vaikkapa saunasta niin, että hiukset olivat märät. Samassa piili myös kaljuuntumisriski: jos hiukset jäätyisivät, ne katkeaisivat tuosta vaan poikki kuin jääpuikot. Takki auki ei saanut kävellä, koska rintakehä paleltui ja siitä sai jonkun vakavan taudin, pahimmillaan rintasyövän.

Ulkona liikkumiseen liittyi myös monia vaaroja. Leikkipuiston karusellissa ja keinuissa ei saanut pyöriä kovaa, koska päästä saattoi katketa verisuoni.

Rekkoja ja metroa piti varoa ja seisoa kaukana tiestä tai radasta, sillä muuten imeytyi ilmavirran mukana rekan tai metron alle.

Uida ei saanut syömisen jälkeen. Turvallisesta rajasta ei ollut varmuutta, mutta ainakaan kahteen-kolmeen tuntiin ei saanut mennä uimaan, tai muuten hukkui. Uidessa oli erittäin tärkeää varoa pyörteitä ja virtauksia, joita kahluualtaissa ja matalilla uimarannoilla tosiaan onkin paljon… Mitä veteen tulee, niin myös suonsilmäkkeet olivat vakava uhka, ja niiden varalta piti jatkuvasti olla tarkkana.

Matojen saaminen oli relevantti uhka 80-90-luvuilla. Matoja saattoi saada pesemättömien juuresten syömisestä, mutta varsinainen matojen lähde oli se, että söi lunta. Viinirypäleen ja vesimelonin siemenet taas kertyivät umpisuoleen. Sama koski toki myös nielaistua purukumia! Merkkari-karkkien syöminen taas saattoi johtaa tukehtumiseen.

Liikunnan harrastaminen oli riskialtista puuhaa sekin. Kylkipistos oli paha asia, ja sen saadessaan oli parasta lopettaa liikkuminen. Kramppi oli myöskin todella vaarallinen juttu, ei ainoastaan silloin, jos se tuli uidessa vaan ihan myös sängyssä maatessa saatu kramppi oli vakava asia. Hikka taas seurasi siitä, että ikkunasta tuli vetoa.

Mitä omituisia neuvoja sinä olet kuullut? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 23 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

23 vastausta artikkeliin “MUISTATHAN varoa kaikkia näitä kauheita uhkia!”

 • Sekosen sanoo:

  Kaivon lähelle ei saanut mennä koska peikko voi tulla nappaamaan. Toisaalta se om ihan hyvä että lapsia ei päästä liian lähelle kaivoa mutta tuskinpa siellä peikkoa on! Lisäksi metsässä ei saanut huutaa koska peikot

 • Laser sanoo:

  Jos kaukosäätimellä osoittaa toista, niin hän kuolee. Tappava säde😂

 • kahvikissa sanoo:

  Lapset ei saa illalla kahvia ,koska kaula mustuu

 • Rakollinen sanoo:

  Anoppi muistuttelee, että ennen autoon menemistä täytyy käydä pissalla, koska jos joutuu täydellä virtsarakolla kolariin voi rakko haljeta.

  • Jozzu sanoo:

   Tää on muuten ihan täyttä totta. Opiskelin ensihoitajaksi ja meidän opettaja muistutti tästä melkein joka päivä ennen kotiinlähtöä.

 • Hyppijä sanoo:

  Liukuportaissa piti hypätä portaiden loppumiskohdan yli KAUKAA, koska se rullaportaikko imee lapsia sisäänsä.

 • Käsityöläinen sanoo:

  Aurinko ja tietyt hitsausliekit on oikeasti aika kovaa kamaa…

 • Manteli sanoo:

  Kaikenlaisia uhkia sitä oli lapsuudessa, mutta nämä olivat varmasti älyttömimmät:
  kahvia ei lapset saaneet juoda, koska siitä tulee musta napa. En kyllä uskaltanut uhmata, musta napa kuullostaa kamalalta.
  Ja syödessä piti istua aloillaan, ettei ruoka luule olevansa koiran mahassa. Näin jälkikäteen ajateltuna, entäs sitten vaikka luulisikin?

 • Laura sanoo:

  Jos pidät silmiä kierossa ja joku lyö selkään samanaikaisesti, silmät jää kieroon😅 tätä pelkään edelleen ja ikää 31v 🙈

 • Nimetön sanoo:

  Jos omenan siemenet syö, kasvaa vatsaan omenapuu.

 • Joonas sanoo:

  Karkeissa ei yleensä ole kiviä. Valitettvasti sama ei aina päde salaattiin.

 • Risu sanoo:

  Naamaa ei saa väännellä, koska se voi sitten jäädä niin.

 • sude sanoo:

  Jos ulkohuussin reiästä katsoo alas, tulee silmään näärännäppy.
  Jos lapsena juo liikaa kahvia, muuttuu silmät ruskeiksi. Ilmankos minulla on ruskeat silmät =)

 • Tämän lapsi sanoo:

  Ei saanut silittää kissoja ukonilmalla muuten salama iskisi meihin. Ukkosella piti aina pistää kumisaappaat päälle, myös sisäoloissa, jotta salama ei iskisi.
  Ei saanut kaivaa napaa muuten se tulehtuisisi. Ei saanut käyttää tiukkia housuja muuten isäpuoli tulisi hulluksi äidin mielestä. Ei saanut puhua vieraille ihmisille koska tahtoivat pahaa. Ei saanut sulkea lamppujen valoja talossa, vaikka lähti viikon matkalle koska muuten rosvot iskisivät ja veisivät kaiken. Ei saanut mennä omalle pihalle ilman että lukitsi oven rosvoja varten. Ei saanut jättää kauppakärryjä valvomatta kaupassa koska joku veisi sen. Ei saanut olla ilman kaulahuivia koska muuten vilustuisi, riippumatta vuodenajasta. Ei saanut rypistää otsaa koska siihen tulisi ruma ryppy. Ei saanut olla liian usein poikaystävän kanssa koska silloin kyllästyisi toisiinsa. Ei saanut sanoa ”s**tana” koska silloin kutsui paholaista paikalle. Ei saanut kaivaa nenää autossa kauppareissun jälkeen koska silloin sairastuisi. Ei saanut leikata hiuksia koska lyhyemmät hiukset olivat rumia.

 • Seya sanoo:

  Hämähäkkiä ei saa tappaa, tai muuten tulee äidin selkä kipeäksi. Tätäkin noudatettiin orjallisesti.

 • Lirissä sanoo:

  Mä oon niin iänkaikkisen vanha että muistan vaan sen ettei sillalla saanu vetelehtiä ettei NÄKKI vie! Naapurin pojan kans arvuuteltiin miltä sellaanen Näkki näyttää. Arvelimma jotta majavalta varmaan ku niitä tiesimme luomas olevan. Ai niin eikä räkää saanu syödä koska madot!

 • Kookospallero sanoo:

  Jos tulin kipeeksi,niin olin kuulemma juossut ulona ”puoli alasti”.Sitten jouduin juomaan kauheeta ”kauralimaa”.Yök,sitä pelkäsin eniten sairastuttuani.Äiti muistutti myös että,pitää olla ehjät ja puhtaat alusvaatteet,jos joutuu onnettomuuteen. 😀

  • Vm.-71 sanoo:

   Meillä myös. Piti vaihtaa puhtaat alusvaatteet kun lähdettiin jonnekkin, jos joutuu onnettomuuteen niin ei tarvi hävetä. 😂

 • Mybohemianmamadays sanoo:

  Merkkariin voi oikeasti tukehtua. Minulle olisi käynyt niin jos vanhemmat eivät olisi heti huomanneet ja saaneet ravistelemalla karkkia jotenkin osittain ulos. Seurauksena oli kuitenkin keuhkoihin joutuneesta karkinpalasta korkea keuhkokuume, harhanäyt ja sairaalareissu. Toisaalta se oli pientä sen rinnalla, että olisin voinut kuolla. Jollekin kävi varmast samalla lailla tai pahemmin koska merkkarit katosivat markkinoilta.

 • Mutsis oli sanoo:

  Tulee pissatauti jos istuu kylmällä kivellä.
  No niin, kylmä voi edesauttaa mutta bakteeritartunnan se tarvii.

  Ei nuo kaikki ’hullut’ varotukset ole niin hulluja kuitenkaan. Kihomadot ovat maaperäisiä ihan oikeasti. En söisi pesemättömiä porkkanoita tai lunta.
  Mikron käyttöohjeissa varoitetaan sen välittömässä läheisyydessä olevasta säteilystä sen ollessa päällä. Ja eihän keho varmasti pidä päivittäisestä säteilystä joten en usko että sekään ihan tuulesta temmattua ole. Toki varmasti mikroaaltosäteilyn määrä on nykymikrojen ympärillä paljon pienempi kuin esim. 80-luvulla.

  Itseasiassa tuossa jutussa on monta hyvää varoitusta, joten en lähtisi ihan noin sarkasmilla sitä kirjoittamaan tai lukemaan. Terveisin Pikkukaupungin asukki

 • Juu sanoo:

  Merkkariin voi oikeasti tukehtua.

  Olihan noita varotuksia. Edellisten lisäksi muistan ainakin, että lämpöpatteriin ei saanut nojata, koska munuaiset voi palaa.

 • Näin on näreet sanoo:

  -Pan-suolassa ne valkoisemmat kiteet ovat muovinpaloja jotka juuttuvat ja kasaantuvat tukkien suoliston.
  -Margariinia käyttämällä sokeutuu. Oikeaa voita käyttämällä voi välttyä sokeutumiselta.