Lapsuudessa sai kuulla paljon varoituksia. Osa niistä oli täysin asiallisia. Esimerkiksi se, että ajotielle pomppivan pallon perään ei pidä sännätä, vaan katsoa rauhassa onko tiellä liikennettä.

Mutta osa neuvoista oli kyllä todella outoja.

Monissa ei ollut yhtään mitään järkeä.

Osassa oli järjenhiven, mutta uhka ei vaikuttanut eikä vaikuta jälkikäteenkään ajateltuna kovin todelliselta. Esimerkkinä se, että kovia karkkeja ei saisi purra, koska hampaat halkeavat. No teoriassa ehkä näin, mutta Suomen hammashoito on niin pitkään ollut niin hyvällä tolalla, että hampaiden kestokyky on ehkä hiukan eri kaliiberia kuin vuosikymmeniä sitten.

Syöminen oli muutenkin riskaabelia. Esimerkiksi mansikkakuumeella peloteltiin niin paljon, että mansikoita tosiaan syötiin vain muutama kerrallaan.

Oletko sinäkin kuullut näitä outoja neuvoja:

Telkkaria ei saa katsoa liian läheltä, sillä jos näin menee tekemään, sokeutuu. Kyllä, sokeutuu, ei sen enempää eikä vähempää. Joku kasarimutsi saattoi käyttää muotoa ”silmät menee”, mutta eiköhän kyseessä ole suunnilleen sama asia.

Sokeutumisen uhka oli muutenkin läsnä. Sokeutua saattoi myös:

– aurinkoon katsomalla

– pimeässä lukemalla

– lumihankea katsomalla

– hitsaamista katsomalla

– pimeässä lukemalla

– ylipäätään lukemalla paljon.

Kannattaa myös muistaa, että jos kurkkasi ulkohuusin reikään, sai näärännäpyn silmään. Sen saattoi saada myös avaimenreiästä kurkkimalla.

Lukeminen oli muutenkin vaarallinen harrastus. Ihan yleisesti ”tiedettiin” ihmisiä, jotka olivat ”tulleet hulluiksi” liiasta lukemisesta. Lukea sai siis vain sopivan määrän ja sopivaa kirjallisuutta, sillä muuten saattoi seota.

kirjapino
Kuva Kimberly Farmer, ylin kuva Markus Spiske.

Television lisäksi vaarallinen kapistus oli mikroaaltouuni. Sen lähellä ei saanut seistä mikron ollessa käynnissä, sillä mikrosta lähti säteilyä, joka aiheutti sairauksia, ainakin syöpää. Mutta sentään mikroon katsomalla ei tullut sokeaksi! Kai?

Myös pukeutumisen kanssa piti olla tarkkana. Ilman pipoa aivot jäätyivät. Aivot jäätyivät myös, jos meni talvella ulos vaikkapa saunasta niin, että hiukset olivat märät. Samassa piili myös kaljuuntumisriski: jos hiukset jäätyisivät, ne katkeaisivat tuosta vaan poikki kuin jääpuikot. Takki auki ei saanut kävellä, koska rintakehä paleltui ja siitä sai jonkun vakavan taudin, pahimmillaan rintasyövän.

Ulkona liikkumiseen liittyi myös monia vaaroja. Leikkipuiston karusellissa ja keinuissa ei saanut pyöriä kovaa, koska päästä saattoi katketa verisuoni.

Rekkoja ja metroa piti varoa ja seisoa kaukana tiestä tai radasta, sillä muuten imeytyi ilmavirran mukana rekan tai metron alle.

Uida ei saanut syömisen jälkeen. Turvallisesta rajasta ei ollut varmuutta, mutta ainakaan kahteen-kolmeen tuntiin ei saanut mennä uimaan, tai muuten hukkui. Uidessa oli erittäin tärkeää varoa pyörteitä ja virtauksia, joita kahluualtaissa ja matalilla uimarannoilla tosiaan onkin paljon… Mitä veteen tulee, niin myös suonsilmäkkeet olivat vakava uhka, ja niiden varalta piti jatkuvasti olla tarkkana.

Matojen saaminen oli relevantti uhka 80-90-luvuilla. Matoja saattoi saada pesemättömien juuresten syömisestä, mutta varsinainen matojen lähde oli se, että söi lunta. Viinirypäleen ja vesimelonin siemenet taas kertyivät umpisuoleen. Sama koski toki myös nielaistua purukumia! Merkkari-karkkien syöminen taas saattoi johtaa tukehtumiseen.

Liikunnan harrastaminen oli riskialtista puuhaa sekin. Kylkipistos oli paha asia, ja sen saadessaan oli parasta lopettaa liikkuminen. Kramppi oli myöskin todella vaarallinen juttu, ei ainoastaan silloin, jos se tuli uidessa vaan ihan myös sängyssä maatessa saatu kramppi oli vakava asia. Hikka taas seurasi siitä, että ikkunasta tuli vetoa.

Mitä omituisia neuvoja sinä olet kuullut? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

33 vastausta artikkeliin “MUISTATHAN varoa kaikkia näitä kauheita uhkia!”

 • Kirke68 sanoo:

  Pikkusisko meinasi oikeasti kuolla merkkariin, kun jäi kurkkuun kiinni! Ei ollu turha varoitus…

 • Mariska sanoo:

  Ei saa väännellä naamaa, sillä jos tuuli kääntyy, jää naama ikuisesti irvistykseen!

  Jos kaatuu portaissa, kallo halkeaa ja kallosta tulee kaksi kissan kuppia!

  Ei saa istua kylmällä kivellä tai tulee pissatulehdus!

  Jos syö enemmän, kuin yhden mandariinin päivässä saa C-vitamiinimyrkytyksen!

 • Jens sanoo:

  Jos on yhtään aiheeseen perehtynyt, niin hitsaamisvaloa ei tosiaan kannata tuijottaa. On syynsä, miksi hitsaajilla on ne spessulasit päässä.

 • En vieläkään ui ukkosella sanoo:

  Ukkosella ei saanut olla ikkunan vieressä kun sitten salama voi iskeä sinuun. Ukkosella ei saa uida jos salama iskee veteen niin tulee sähköshokki ja kuolet.

  Kaikilla rannoilla vaani näkki mut se nappaa vaan lapset jotka ovat ilman aikuista siellä. Näkit näes pelkää aikuisia…

 • Hui sanoo:

  En vieläkään uskalla tappaa hämähäkkiä, koska ”joku kuolee ja lehmät lypsää verta”.

 • Aave sanoo:

  Peloteltiin että joku voi kaupungissa tulla tarjoamaan postimerkkejä, mutta niitä kun nuolaisee niin paljastuu että ne onkin huumeita. Vieläkään ei kukaan ole ilmaisia huumeita tullut jakamaan! :/ Eikä kyllä niitä postimerkkejäkään.