Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Pienten lasten vanhempia väsyttää. Niin kaikki aina sanoo ja kaikkihan sen tietää. Ja ainahan voisi olla myös huonommin. Voisi olla vaikka vakavaa sairautta, taloudellista ahdinkoa, vammautumisia ja niin edelleen.
Mutta. On arki, on lapset ja työpaikka. On lapsen harrastukset ja muut menot. On puoliso joka osallistuu edes jotenkin, edes osaan asioista.

Mutta. On myös arki täynnä riitoja, lapset riitelevät keskenään, puoliso lasten kanssa, puolisot keskenäänkin sitten, kun voimavarat ylittyvät ja jaksaminen loppuu. Riidat menevät nopeasti ohi ja asiat käydään läpi, mutta hetkeä myöhemmin on taas uusi riita. Tai ainakin se tuntuu siltä.

En edes tiedä enää, onko riitoja jatkuvasti vai onko kyseessä nimenomaan vain tunne siitä. Olen niin väsynyt jatkuvaan riitelyyn, jatkuvaan tappeluun ja erotuomarina toimimiseen kaikkien perheenjäsenten välillä. Joskus en vain jaksa. Silloin menen sänkyyn makaamaan ja odotan, että tilanne rauhoittuu. Noissa hetkissä mieleen hiipii ajatuksia. Ajatuksia siitä, miten suloisen hiljaista olisi jos ei vain olisi enää. Miten rauhallista olisikaan, jos ei olisi enää täällä.

Eräänä päivänä oli suunnitelmakin jo valmiina. Ei tokikaan aikomustakaan toteuttaa sitä. En voisi, kukas lapsista sitten huolehtisi. Seuraavassa sekunnissa lapsi luki äidin ajatukset pelkästään ilmeestä ja kyyneleestä silmäkulmassa; ”Äiti ei saa kuolla. Sä oot tärkeä äläkä ikinä mene pois”. En mene. En koskaan, vaikka välillä haluaisinkin.

En siltikään mene pois.”

Nimim. Kaikki kunnossa(ko?)

Älä jää yksin!

– Jos tilanteesi on hengenvaarallinen, soita 112 tai hakeudu lähimpään päivystykseen

– Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

– Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa maksutonta keskusteluapua.

Artikkelikuva Nate Neelson.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “”Miten suloisen hiljaista olisi, jos ei vain olisi enää””

 • mummuvaan sanoo:

  Huomauttaisin, että kyllä äiti menee joskus pois. Kuten me kaikki. Elämä on lyhyt, kuolema pitkä.
  Mutta niin kauan kuin ollaan ja eletään, yritetään hoitaa hommamme ja joskus jopa nauttia siitä. Lapset ovat elämän paras lahja.

 • Uupumuksen kokenut äiti sanoo:

  Tutun kuuloinen tilanne. Kaikki hokee aina tuota ammattiapua yms mutta tosiasiassa kyse on varmasti vaan siitä että on liikaa lasten kanssa ja liian tiukilla. Mutta ei äitiydestä voi niin vaan vapaata ottaa joka välissä. Sehän siinä juuri uuvuttaa kun tuntee syyllisyyttä siitäkin että pitää olla lapsista kiitollinen vaikka on oikeasti tosi väsynyt heihin ja haluaisi ottaa loppu tilin äitiydestä. Et välttämättä ole siis masentunut, uupunutkin tuntee tuollaisia tunteita kuin sinä. Oma aika on ainut ratkaisu.

 • Älä tee sitä sanoo:

  Nyt apua ja äkkiä. Älä tee hätiköityjä päätöksiä. Multa kuoli juuri oman käden kautta läheinen ja sinä et halua jättää lapsiasi siihen tilanteeseen, voin luvata. Jos et näe sitä skenaariota, olet jo liian syvällä. Unettomuus, masennus ja ahdistus yhdessä saattaa provosoida tuollaisia ajatuksia, ja niistä pääsee eroon. Pyydä apua. Jos edes lastesi takia.

 • Inkku sanoo:

  Lapsiperhearki yhdistettynä työelämään on aina rankkaa. Tähän kun vielä lisää omat ja miehen sukulaiset, jotka tulevat kyläilemään passattaviksi sen sijaan että auttaisivat. Naapurini joskus auttoi, että sain hetken hengähtää. Häntä haluan itse jatkossa auttaa. Sukulaisten loisimiset olen vetänyt minimiin. Minua helpotti, kun ajattelin, että se on välivaihe ja kaikki muuttuu.

 • Ymmärrän sanoo:

  Ymmärrän niin mistä puhut. Ymmärrän ajatuksen, tunnen tilanteen. Olen kuullut ja kokeillut ”neuvot”. Ja välillä miettinyt että jos vaan ei enään olisi. Maannut sängyssä. Ja noussut taas. Voimia ja itsemyötätuntoa sinulle ❤️

 • Eronnut äiti sanoo:

  Ei ole tavallinen olotila, mikä perimmäinen syy ikinä onkaan. Please, etsi apua, ja etsi kunnes löydät. Tilanne voi ja sen pitää muuttua. Ensi alkuun luultavasti tarvitset omaa aikaa. Alkuun vaikka viikko yksin tai sitten jatkossa vähintäänkin joka toinen ilta kokonaan vapaa. Ensimmäiseksi prioriteetiksi tämän mahdollistaminen, mitä se tarvitseekaan. Sillä nythän on kyse elämästä ja kuolemasta :-O

  Jos et järjestä tätä nyt, niin milloin sitten? Saat etäisyyttä ja aivoihin tilaa lopulta nähdä, mitä tarvitset. Vasta silloin alkaa nähdä vaihtoehtoja. Se on alku, jotta tilanne voi muuttua. Yksi pv / kk ei riitä mihinkään.

  Älä jää tuleen makaamaan, please.

 • Pidä huoli itsestäsi sanoo:

  1. Ihan ekana lääkäriin/työterveyteen tarkistuttamaan, että olet ylipäätään fyysisesti ja psyykkisesti kunnossa. Verikokeet, masennustesti jne.
  2. Omaa aikaa. Vähintään 1vrk kuukaudessa omaa aikaa. Mene hotelliin/kaverille/sukulaiselle yöksi ilman lapsia. Tee kivoja asioita yksin tai ystävän/sukulaisen kanssa.
  3. Omaa aikaa arkeen. Jos puoliso nukuttaa joka toinen ilta lapset, mene kaikessa rauhassa iltakävelylle rahoittumaan. Tai la ja su äidille tunnin päiväunet. 2h viikonlopussa omaa aikaa ei aiheuta äitivajetta kenellekkään. Tai jotain muuta.
  4. Lasten ja aikuisten riidat pois. Ei ole mitään syytä riidellä lasten kanssa. Lapsen mielipide kuullaan mutta asiat tehdään kuten aikuinen sanoo. Jos ei suju perheen omilla taidoilla, pyytäkää ulkopuolisen apua perhetyöstä tai perheneuvolasta. Ulkopuolisen paikalle pyytäminen saa muutkin perheenjäsenet tajuamaan, että hommassa on jotain vikaa.
  5. Miksi lapset riitelevät? Opittu käytösmalli vai keinottomuus sopia asioista ilman riitaa?
  Toki riitaa tulee kun ollaan väsyneitä tai nälkäisiä, mutta jatkuva riitely ei ole hyvä juttu.

 • Iron maiden sanoo:

  Koko perhe terapiaan? Ei noin voi jatkua. Ja tarvitset myös omaa aikaa, mahd. apua.

  Tarkasta myös ferritiini, kortisoli, kilpirauhasarvot yms. Alhainen ferritiini laskee kr.arvot.
  Crp pitää olla normaali että ferritiini näyttää oikein. (Esa Soppi suosittaa että arvo on 100).

  Tsemppiä!

 • Lapset tietää vaikkei sano sanoo:

  Tuttu ajatus. Helpompi olisi olla olematta kuin selvittää kaikki ongelmat. Ja samoin lapsi alkoi sanomaan ”äiti et saa kuolla!” Vaikka en ollut kenellekään puhunut.

  Ja monet ehdottaa ratkaisuksi omaa hermolepoa – ei kaikille ole mahdollista…

 • Nimetön sanoo:

  Mitä tapahtuisi, jos luopuisit erotuomarin roolista? Antaisit asianosaisten selvitä keskenään? Kannattaa kokeilla.