Pariskunnan erilaiset unirytmit on hankala juttu yhteensovitettavaksi.

Harvoin kahden ihmisen rytmit osuvat täydellisesti yhteen. Joskus käy niinkin, että toinen on täysi iltavirkku ja toinen täysi aamuvirkku. Koska uni on arjessa jaksamisen kannalta erittäin tärkeää, ratkaisu ei ole se, että toinen valvoo aina.

Ja kun uni on kyseessä, ongelma ei tosiaankaan ole mikään mitätön pikkuseikka. Univaje tekee kaikesta vaikeampaa ja on myös vaaraksi terveydelle.

Samasta syystä toisen unta pitäisi kunnioittaa. Johtuu erilainen nukkumisrytmi sitten biologiasta tai olosuhteiden pakosta. Monet tekevät vuorotyötä tai työskentelevät epätyypillisiin aikoihin. Läheskään kaikissa perheissä kuvio ei ole se, että aamulla noustaan samaan aikaan. Saati pirteinä ja iloisina!

Se, että herääminen on toiselle osapuolelle vaikeaa, voi myöskin olla haaste.


Kuva Kate Stone Matheson, ylin kuva Claudia Manas.

Tämä nainen kertoo siitä, että hänen pitäisi vuorotyön takia saada nukuttua, mutta mies taas ei pääse ylös aamuisin. Mies vieressä torkuttaa ja torkuttaa, kello soi ja soi. Arvaahan sen: nainen valvoo ja mies nukkuu, vaikka tarkoitus olisi toisin päin:

”En ole äiti, mutta kysyn silti, kun aika usein huomaan muistuttavani äitiä.

Miten teidän miehet herää? Siis oikeasti. Torkuttaa tunnin? Ennen kellon sointia? Keittää aamukahvit valmiiksi?

Nimittäin menee hermot, kun mies saattaa torkuttaa tunnin ennen kuin nousee ja itse herkkäunisena en todellakaan saa nukuttua samaan aikaan.

Parhaimmillaan käyn puoli kuudelta nappaamassa kahvinkeittimen päälle ja kömmin takaisin sänkyyn.

Vartti, ja kello soi, ja koitan sanoa että nouse jo. Puoli tuntia niin menee. Hermotkin menee, nouse jo, kun kahvikin on kohta jo pilalla!

Nuku siinä sitten enää, ja itsellä iltavuoro tulossa… Itse koitan herätä aina hyvin nopeasti ja hiljaa jos toinen jää nukkumaan.

Mutta ei, miehen mielestä on kiva laittaa kello vaikka tarkoituksella vähän ennemmin soimaan, kun saa sitten torkuttaa 🙄”

Nimim. Martta

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “Mieheni torkuttaa pitkin aamua ja pilaa uneni, mitä teen?”

 • Lr sanoo:

  Kännykän herätyskello pannaan ja perinteinen pöydälle.
  Sillä noustiin ennen ilman mitään ongelmaa. Torkuttelu on ihan turhaa

 • Eevia sanoo:

  Täällä 🙋‍♀️
  Me lomalla mies töissä. Kl. 6 eteenpäin torkuttelua ja kaikki lapset sekä minä sitten hereillä kum ukko itse pääsee ylös vasta 7 aikaan kun työt alkaa. Vkn loppusin mies nukkuu puoleen päivään ja minä nousen taas 6 kun lapsille jää päälle viikon aikana.
  Olen töninyt aamuisin, sammuttanut hälytyksen, valittanut, kiukutellut mutta mikään tunnu auttavan. Ensi lomalla menen kyllä lasten kanssa mökille kun on mies töissä. Torkutelkoon sitten keskenään 🤬

 • Tanja sanoo:

  Olisiko omasta sängystä apua? Jos vaikka työviikkoina nukutte eri makuuhuoneissa, ja lomilla yhdessä. Tiedän perheitä joissa näin toimitaan, ja monet riidat on vältetty kun molemmat ovat levänneet.

 • Anu sanoo:

  Meillä mies teki tätä myös, vaikka on meistä se aamuvirkku! Onneksi ymmärsi kun pari kertaa tiukkaan sävyyn selitin että minulla jää torkuttelun vuoksi yöunet vajaaksi. Terävä kyynärpää kylkeen joka torkutuksella auttoi ehkä myös. Jos ei olisi toiminut niin olisin sitten varmaan havainnollistanut asiaa iltavirkumpana torkuttamalla nukkumaan mennessä 😁

 • Heikkuli sanoo:

  Mieheni on juuri samanlainen! Laittaa viikonloppunakin kellon soimaan, että saa torkuttaa. Itselle tuo ei oikein mene jakeluun, mutta alan tottua siihen. Onhan se nyt aika mukavaa, kun mies aamulla ei heti ponkaise sängystä ylös vaan jää halailemaan. Sillä on aika kiva aloittaa Päivä!

 • Untapalloon sanoo:

  Pistä herätykset pois päältä. Muutaman kerran kun nukkuu pommiin, niin eiköhän älyä ja opi.

 • Hippunen sanoo:

  Huh, itsekin herkkäunisena ja aamutorkun kumppanina todella tiedän tuon tunteen! Kumppaniaan arvostavan ihmisen pitäisi minusta kyllä ottaa toinen huomioon ja miettiä yhdessä ratkaisuja, miten molemmat saisivat riittävästi unta. Mutta jollei kumppaniin puhe tehoa, niin ehdotan, jos vain mahdollista, järjestä itsellesi nukkumapaikka toiseen huoneeseen. (Elleivät sitten pelkät korvatulpat auta? Itselläni eivät.) Saatpahan nukuttua ja ehkä mieskin sitten viimein ymmärtää asian merkityksen!

 • Ritu sanoo:

  Mä laitan korvatulpat ekan herätyksen jälkeen niin hyvin nukuttaa.

 • nukkujan kans sanoo:

  Meillä on lapsia jotka meinaavat herätä aamulla miehen kellon ääneen, mutta mies ei. Pahimmillaan tissitän aamulla vauvaa, sitten se kello soi, pitää mennä laittamaan kiinni koska mies ei herää (sohvalla nukkuu) ja yritän herättää mutta ei herää edes heilutteluun, mutta kyllä tuo 3v herää aina. Viikonloppuna mies saa nukkua pitkään, minulle ei suoda unta minään päivänä paljon yli 6. Koskaan.

  • Viidenäiti sanoo:

   Tämä yksi syy miksi halusin miehen takas sänkyyn. Mun ei tartte nousta.. Mies ite sanoo että herää sohvalta paremmin mutta ei se pidä paikkaansa. Joudun hyppäämään useammin herättämässä. Sillä eholla sain sänkyyn että ”herätän sen sitten kans” välillä potkin välillä näin kun raskaus hormonit toimii niin saatan ryhtyä hommiin (on muuten tehokasta) välillä puhun kahvista. Välillä nalkutan. Mies suuttuu vaan siitä jos oon sammuttanut herätyksen tai ite nukkunut herätyksen yli. :/ ei oo ainakaan valittanut että oon liian väkivaltainen.. Niin ja miehellä kaksi puhelinta jossa herätystä..

 • Mies sanoo:

  Mies täällä. Sama ongelma, minä ”uhrina”. Vaimo torkuttaa jopa tunnin aamuisin, ja molemmat työskentelemme ns. 8-16. Välillä turhauttaa ihan mielettömästi.
  Asiaa pahentaa se että minulle riittäisi herätys 30minuuttia ennen töihin lähtöä, hän vaatii aamutoimiin n 1.5h. Eli hänen kellonsa soi ensimmäistä kertaa 2.5h ennen kuin omani! Mikä taas tarkoittaa, että minä nukun yössä jopa 2h vähemmän syvää katkotonta unta kuin voisin ja haluaisin.

  Asiasta on keskusteltu, asiallisesti ja väsyneenä vähemmän asiallisestikin. Vaimoni mielestä hänellä on oikeus ihanan rauhalliseen aamuherätykseen. Minä olen pikkuhiljaa sopeutunut, ja nykyään saatan torkuttaa itsekin. Entisestä reippaasta heräämisestä on tullut tunnin prosessi, enkä edes nauti siitä.

 • Äiti86 sanoo:

  Tiedän tunteesi. Mieheni on samanlainen torkuttaja. Meillä on myös lapsia. Vuorotyössä olen ja sillon kun olen viikolla vapaalla, ja lapsetkin nukkuisi vähän pidempäänkin ni heräävät siihen torkkuttamiseen. Meillä ei oo ainakaan puheet auttanut…. Mut mä nousen sitte keittää kahvit ja sohvalle nukkuu/jatkaa unia… Ja lapset viekkuun kattoo lasten ohjelmia…. Et en tiiä mikä ois ratkaisu ongelmaan mutta et ole yksin sen kanssa.

 • Yksinäinen torkuttaja sanoo:

  Miten olis asiallinen keskustelu aiheesta niin että esität perustelut? Jos se ei onnistu tai mies ei välitä puolisostaan tuon vertaa, niin ei kovin hääviltä suhteelta kuulosta.

 • Älä paapo sanoo:

  Noo, jos et ole äiti, älä käyttäydy kuin sellainen :). Tässä mahdollistat miehelle sen, että hän pikkulapsen tapaan vaatii itselleen kaiken hyvän. Hän passuuttaa itseään sinulla pakottaen SINUT huolehtimaan hänen heräilyistään. Kyllä aikunen raavas äijä pitää yhdellä kellonsoitolla päästä ylös. Ehkä hänen pitää nukkua sohvalla, jos ei pysty siihen itsenäisesti?? Kysy häneltä, missä on kumppanin huomioiminen ja missä on ritarillisuus. Hänen pitäisi antaa rakkaansa nukkua rauhassa.