Pariskunnan erilaiset unirytmit on hankala juttu yhteensovitettavaksi.

Harvoin kahden ihmisen rytmit osuvat täydellisesti yhteen. Joskus käy niinkin, että toinen on täysi iltavirkku ja toinen täysi aamuvirkku. Koska uni on arjessa jaksamisen kannalta erittäin tärkeää, ratkaisu ei ole se, että toinen valvoo aina.

Ja kun uni on kyseessä, ongelma ei tosiaankaan ole mikään mitätön pikkuseikka. Univaje tekee kaikesta vaikeampaa ja on myös vaaraksi terveydelle.

Samasta syystä toisen unta pitäisi kunnioittaa. Johtuu erilainen nukkumisrytmi sitten biologiasta tai olosuhteiden pakosta. Monet tekevät vuorotyötä tai työskentelevät epätyypillisiin aikoihin. Läheskään kaikissa perheissä kuvio ei ole se, että aamulla noustaan samaan aikaan. Saati pirteinä ja iloisina!

Se, että herääminen on toiselle osapuolelle vaikeaa, voi myöskin olla haaste.


Kuva Kate Stone Matheson, ylin kuva Claudia Manas.

Tämä nainen kertoo siitä, että hänen pitäisi vuorotyön takia saada nukuttua, mutta mies taas ei pääse ylös aamuisin. Mies vieressä torkuttaa ja torkuttaa, kello soi ja soi. Arvaahan sen: nainen valvoo ja mies nukkuu, vaikka tarkoitus olisi toisin päin:

”En ole äiti, mutta kysyn silti, kun aika usein huomaan muistuttavani äitiä.

Miten teidän miehet herää? Siis oikeasti. Torkuttaa tunnin? Ennen kellon sointia? Keittää aamukahvit valmiiksi?

Nimittäin menee hermot, kun mies saattaa torkuttaa tunnin ennen kuin nousee ja itse herkkäunisena en todellakaan saa nukuttua samaan aikaan.

Parhaimmillaan käyn puoli kuudelta nappaamassa kahvinkeittimen päälle ja kömmin takaisin sänkyyn.

Vartti, ja kello soi, ja koitan sanoa että nouse jo. Puoli tuntia niin menee. Hermotkin menee, nouse jo, kun kahvikin on kohta jo pilalla!

Nuku siinä sitten enää, ja itsellä iltavuoro tulossa… Itse koitan herätä aina hyvin nopeasti ja hiljaa jos toinen jää nukkumaan.

Mutta ei, miehen mielestä on kiva laittaa kello vaikka tarkoituksella vähän ennemmin soimaan, kun saa sitten torkuttaa 🙄”

Nimim. Martta

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 27 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

27 vastausta artikkeliin “Mieheni torkuttaa pitkin aamua ja pilaa uneni, mitä teen?”

 • Ihan simppeli homma sanoo:

  Minä oisin itse torkuttaja, nautin siitä hitaastaa heräämisestä ja ”vielä ei tarvi nousta” – tunteesta. Mutta mun mies on pyytänyt että en sitä tekisi ja kunnioitan häntä ja ymmärrän kyllä syynkin. Joten en torkuta. Niin helppoa se on oikeesti.

 • Kerttu sanoo:

  Minä olin ennen torkuttaja, en edes tajunnut että se häiritsi miestäni. Lopetin heti kun hän sanoi, että se häiritsee häntä. Jos kunnioittaa toista, niin toisen toiveet ja mielipiteet tulee ottaa huomioon.

 • Mummo sanoo:

  Minä ilmotin että saa muuttaa asuntovaunuun ellei torkutus lopu🤬.Yritti perustella että suomalaisen miehen unen tarve on 10 minuutia vielä.Ei mee läpi,sanoin se on joko tai.
  Ei torkuta enää.

 • Vuosikymmenten univaje sanoo:

  Meillä mies herää jopa neljältä vaeltamaan ympäriinsä. Katselee telkkarista tallennuksia, istuu tietokoneella ja näpyttelee. Ja minä yritän nukkua. Äänet kuuluvat makkariin. Luulin, että pikkulapsiajan jälkeen saan nukkua yöt kunnolla, mutta kun ei. Lomapäivinä hän saattaa nukahtaa sohvalle keskellä päivää ja öisin jaksaa sitten touhuta mitä omituisimpiin aikoihin. Olisipa niin suuri talo jossa makuuhuone olisi omassa rauhassaan!

 • Päivätyö nykyään, onneksi sanoo:

  Nostaisin metelin. Muutenkin suutun jos minut herätetään kesken unien, joten mies nousee kun kello soi ja lapsetkin osaavat kunnioittaa toisten unirauhaa. Eikö se ole itsestä kiinni mihin vetää rajat?