Tyttöjen kasvattaminen ei ole sen vaikeampaa kuin poikienkaan. Tytöt eivät ole kieroja, manipuloivia, draamailevia tai mitään muutakaan sellaista ikävää, mitä tyttöyteen ja naiseuteen usein liitetään.

Tytöt ovat ihan yhtä suoria, rehellisiä ja helppoja kuin pojatkin – tai pojat ovat ihan yhtä kieroja, epärehellisiä ja vaikeita kuin tytötkin. Se, onko ihminen miten suora tai reipas, ei liity hänen sukupuoleensa.

Mutta tyttöjen kasvattamisessa on omat haasteensa. Yhteiskunnassamme on nimittäin jotain, mikä johtaa siihen, että hyvin monilla tytöillä ja naisilla on itsetunto-ongelmia, henkistä pahoinvointia ja masennusta. Tyttöjen kasvattamisen iso haaste onkin se, että miten saisi sen iloisen ja positiivisen ja itseensä uskovan tyttölapsen kasvamaan iloiseksi ja positiiviseksi, itseensä uskovaksi aikuiseksi?

Äidin toiminta on siinä ensiarvoisen tärkeää.

Ja ei, tästä ei tarvitse ottaa taas lisää paineita kasvattaa ”oikein” ja ”oikeanlaisilla” metodeilla. Äidin merkitys on olla ennen kaikkea esimerkki.

Usein sanotaan, että lapsille kaverit ovat se tärkein vaikutuksia antava taho. Mutta äiti on tyttärille sekä esikuva että tuki ja turva. Siksi sillä, miten äiti puhuu ja miten hän toimii, on iso merkitys.

Mieti siis miten puhut tyttäriesi kuullen:

– Juoruiletko ja puhutko pahaa muista (naisista)? Arvosteletko heidän käytöstään? Entä heidän käytöstään mitä seksuaalisuuden toteuttamiseen ja pukeutumiseen tulee? Vähätteletkö muiden naisten saavutuksia tai ulkonäköä? Väitätkö, että heidän saavutuksensa johtuu vain heidän ulkonäöstään? Jos puhut tällä tavalla lapsillesi, he oppivat ajattelemaan näin ja arvostelemaan toisiaan näin. Jos taas puhut muista (naisista) arvostaen, kannustaen ja ihaillen, myös tyttäresi oppii näkemään muut siten.

– Naisilla on tapana pehmentää pyyntöjään. Naiset myös ilmaisevat epävarmuutta puhuessaan: En tiedä, mutta ehkä… Tämä johtuu tietenkin siitä, että naisen suoria pyyntöjä tai vaatimuksia pidetään helposti aggressiivisina. Mutta jos esität omat näkemyksesi epäillen, kukaan ei ota sinua todesta. Puhu siis tyttäriesi edessä varmasti ja tietoisena siitä, että sinulla on oikeus mielipiteeseesi ja sen esittämiseen. Näin tytär oppii mallista ilmaisemaan itseään suoraan ja seisomaan sanomistensa takana.


Kuva Caleb Woods, ylin kuva Jeremy McKnight.

– Arvosteletko ulkonäköäsi? Puristeletko vatsamakkaroitasi? Oletko koko ajan laihiksella? Opetat täydellisen tyttösi arvostelemaan itseään. Puhu itsestäsi ja muiden kehoista kauniisti ja arvostaen. Jos sinun täytyy terveydellisistä syistä laihduttaa, tee se, mutta painota lapsellesi hyvinvointia ja terveellisten elämäntapojen tärkeyttä, älä ulkonäköä. Jos elät elämää, jossa laihdutat koko ajan, kannattaa miettiä perusteellisemmin mikä siihen on syynä, jotta et siirrä tapalaihduttamistasi lapsellesi.

– Mieti myös miten toimit. Saat olla ”naisellinen” ja tykätä ”naisellisista” asioista, esimerkkiä antaakseen äidin ei tarvitse alkaa metsästää ja nikkaroida. Mutta tyttärien on hyvä nähdä äidistä aktiivisia puolia, kuten liikunnan harrastamista tai kodin korjaushommien tekemistä. Jos et pidä miehisinä pidetyistä asioista, ei tyttären edessä tarvitse esittää, mutta älä opeta hänelle avuttomuutta. Se, että hankkii paikalle paremmin osaavan henkilön ei ole avuttomuutta, mutta se, että selittää lapselle kuinka ”naiset eivät osaa tällaisia juttuja”, on.

– Näytä tyttärellesi esimerkkiä liikunnan harrastamisesta. Harrasta hyvillä mielin sellaista lajia, josta pidät. Älä puhu pakosta, vaan kerro miten paljon lajistasi pidät ja kuinka hyvä olo sinulle tulee. Tue tyttäresi liikuntaharrastusta. Liikunnan harrastaminen tukee myönteistä minäkuvaa ja opettaa taitoja, joita tarvitaan elämässä pärjäämiseen, kuten sitkeyttä.

– Tue tyttäresi harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, olivat ne mitä tahansa. Et ehkä halua, että tyttäresi tykkää ”tyttöjen jutuista” ja pelkäät, että hänestä ei kasva pärjäävää naista pinkin härsellyksen keskellä. Ehkä et tykkää siitä, että tytärtä kiinnostaa jalkapallo tai tietokonepelit? Mutta ainoa tapa, millä tyttö kasvaa itseensä luottavaksi aikuiseksi, on se, että hänen annetaan olla kiinnostunut niistä asioista, joista hän aidosti tykkää. Ei ole olemassa poikien tai tyttöjen juttuja, eivätkä eri mielenkiinnnon kohteet ole toista huonompia.

– Anna lapsen kokeilla ja tehdä asioita ja epäonnistua niissä. Kerro hänelle usein omista epäonnistumisistasi. Tyttöjä ja naisia vaivaa usein tarve olla täydellinen sekä virheiden pelko. Opeta tyttärellesi, että virheet kuuluvat elämään ja oppimiseen. Vain sillä, että uskaltaa tehdä virheitä, voi elää täyttä elämää.

– Ystävyyssuhteet voivat olla hankalia. Niissä voi esiintyä syrjintää ja kiusaamista. Usein tytöt opetetaan mukautumaan siihen, ja tukahduttamaan omat negatiiviset tunteensa. Sen sijaan kannusta tyttäriäsi puhumaan tunteistaan suoraan. Kerro itse, miltä sinusta tuntuu ja miten pyrit ratkaisemaan konflikteja.

Entäs isä?

– Isän merkitys tyttärelle on myöskin suuri. Isän kannattaa näyttää esimerkkiä varsinkin siinä, miten hän kohtelee naisia, puhuu heille ja heistä. Tytär on toki isän silmissä upea ja kaunis, mutta on tärkeää, että isät kehuvat tyttöjä näiden taidoista ja persoonasta, eivätkä pelkästä ulkonäöstä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Mieti, miten puhut äiti! Näin kasvatat onnellisen tytön”

  • Nimetön sanoo:

    Sille, jolla on vahva tuki kotona, some on vaan tyhmien hömppää.

  • Nimetön sanoo:

    Jos äidillä on asiat kunnossa, hyvä itsetunto, itsenäinen elämä, toimivat ihmissuhteet, hän antaa tyttärelle hyvän mallin.
    Jos äiti on epävarma ja läheisriippuvainen ja antaa kohdella itseään huonosti, tyttärelle siirtyy samat ongelmat. Tyttärelle pitäisi silloin löytyä joku muu malliksi, ehkä opettaja tai harrastuksen vetäjä.

  • KahdenÄiti sanoo:

    ”Yhteiskunnassamme on nimittäin jotain, mikä johtaa siihen, että hyvin monilla tytöillä ja naisilla on itsetunto-ongelmia, henkistä pahoinvointia ja masennusta.”

    Se on SOME. Some on yleisin suurin syy kaikelle mitä nykyään tapahtuu. Some on täynnä kaikkea p*skaa.

    • mummuvaan sanoo:

      Niinpä. Ei se äitivanhan vatsamakkaroiden puristelu vaikuta tyttöön yhtä voimakkaan negatiivisesti kuin somen suoltama jatkuva takapuolen kasvatus- ja huulten venytyspropaganda. Poistin juuri äsken minulle tyrkytetyn mainoskampanjan, jossa lapsen vammaisuus. kasvojen tuliluomi ja äidin kuolema korjattiin hetkessä uudella kampauksella ja vahvalla meikillä. Eikö tällaista mielipuolisuutta saa millään kitketyksi?

  • Nimetön sanoo:

    Yksi asia jäi.

    Näytä esimerkkinä lapsillesi se että huonolla käytöksellä on rajat ja rajojen toistuvasta rikkomisesta on seurauksia.