”Meidän isi on vankilassa.

Kävellään tapaamiseen. Odota meidän vuoroa, älä juokse. Henkilötodistukset. Siitä pieneen, sielua syövään odotustilaan.

Kukaan ei katso toisiaan kovinkaan pitkään. Vartija huutaa nimen toisen perään. Jonkun pitää puhaltaa alkometriin. Häneltä tapaaminen evättiin.

”Onko tämä meidän isin uusi koti?” Turvatarkastus, metallinpaljastin. Piippaus. Väärät rintaliivit, kaarituelliset. Rintaliivit muovipussiin ja uudestaan läpi. Ei piippausta.

”Onko toi koira täällä töissä?” Ei sitä koiraa tarvitse pelätä. Se on täällä töissä.

Ei ikkunoita, kylmä. Kaikki seisoo rivissä odottamassa. Paitsi lapset. Nauravat ja juoksevat bunkkerin käytävää edes takaisin. Joku nainen itkee hiljaa. Aika paljon tyhjiä lupauksia ja odotuksia tungettu painostavaan pieneen tilaan.

nainen antaa tytölle kukan
Kuva Jude Beck, ylin kuva James Lee.

”Isii katso katso mitä mä osaan!” Hyppyjä ja pomppuja. Syliä ja naurua. Meidän isi saa pitää lapsiaan sylissä tunnin viikossa. Kahden vartijan valvoessa. Aikuiset eivät saa koskea toisiinsa.

Hiljaista puheen sorinaa. Meitä on muitakin. Nätisti puettuja lapsia, surullisia vaimoja. Rikottuja lupauksia ja odottamista. ”Isi miksi sinä olet täällä? Rosvot on vankilassa.”

”Tapaaminen on päättynyt!” Ja kaikki tapaajat samaa tietä takaisin. Lämpimään ja valoon. Vapauteen.

Me olemme ihan normaali perhe. Et ikinä uskoisi, että meidän isi on vankilassa, jos tulisimme kadulla vastaan.”

Nimim. Vankilan vanki

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “”Meidän isi on vankilassa””

 • Miettijä sanoo:

  Riippuu vähän rikoksestakin. Seksuaalirikoksia varmaan harva antaa anteeksi, vai kukaan. En veisi lapsia. Huumerikokset, jotku kattoo läpi sormien jotkut ei. Voi olla että pitäisin lapset kaukana. Talousrikokset.. Joku veropetos hmm.. Vaikka väärin on väärin, voisin viedä lapset katsomaan. Tappo.. En uskaltaisi viedä lapsia.. Täytyisi vähän katsoa harkinnanvaraisuutta rikoksessa jne. Mielenkiintoisia juttuja! Mutta toivottavasti ei silti omalle kohdalle käy..

 • Kaikkea hyvää sanoo:

  Todella ymmärrän sun tunteet! Paljon voimia ja jaksamista sulle ja lapsille, vaatii naiselta paljon jaksaa tuo aika yksin. Äläkä anna muitten kommenttien tai mielipiteitten lannistaa.

 • Henkirikoksen uhrin äiti sanoo:

  Minulta ei sääliä löydy minkäänlaisille rikollisille. En voi ymmärtää, että joku vie lapset vankilaan olkoonkin isä/äiti vankilassa. Vanhempi on tehnyt tietoisen valinnan tehdessään rikoksen. On tasan tiennyt, miten se muuttaa puolison ja lasten elämää. Ja kuitenkin on tehnyt rikoksen. Ja jos luulet, että rikoksien teko loppuu vankilasta päästessä, harhautat vaan itseäsi. Mieti jo valmiiksi, mitä teet, jos häkki heilahtaa uudemman kerran. No, onnea vaan valitsemallesi tielle. Sinä olet valinnut tiesi, mutta lapsillasi ei ole valintaan ollut oikeutta.

 • mummo sanoo:

  Rakas Vankilan Vanki!
  Hyvä kun viet lapset katsomaan. Upeaa että jaksat!Muista aina ajatella että sinun lapsistasi tulee sillä tavalla rikkaampia että (sitten myöhemmin kun ymmärtävät) ymmärtävät ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa elää. Lapsesi oppivat että isä on isä kaikesta huolimatta.

  • Merete sanoo:

   Ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa elää? Että rikollinenkin elämäntapa on ihan yhtä oikein?
   Ja näistä opeista yhteiskunta sitten maksaa kun lapset ovat isoja!

  • Voi elämä sanoo:

   Tämä on ehkä kipeinä ajatus ikinä. Ei ole vain yhtä tapas elää, eli ihan ok varastaa, huijata, tappaa… Harmillisesti välillä joutuu linnaan kun kaikki eivät ymmärrä meidän tapaa elää?

   Onkohan nimimerkki mummo ajatellut asiaa loppuun asti? Oletko ikinä ollut itse vakavan rikoksen uhri?

 • Parempi ilman pahaa isää sanoo:

  Ette ole ihan tavallinen perhe. Ikävää lasten kannalta, jos heille on normaalia että isä tai vaikka puoliso on rikollinen. Ei vankilaan ihan pienestä joudu.

  Ja kyllä, minulla on kokemusta aiheesta. Mieheni jäi kiinni rikoksista, joista sai vankeutta. Hän teki oman valintansa kun teki rikoksen. En vienyt lapsia vankilaan. Lasten ei kuulu nähdä sellaista. Emme ole missään tekemisissä. En silti koe että olisimme ”tavallinen” perhe. Historiassamme on ikäviä asioita, mitkä eivät minun maailmassani ole tavallisia eikä normaaleita asioita, vaan sellaisia joilta lapsia pitää suojella.

  • Never again sanoo:

   Ikävää, jos rikoksia normalisoidaan. Tosiaan, sinne linnaan ei ihan pienestä joudu. Itse jätin puolisoni jo ehdollisesta tuomiosta. Rikokset olivat sellaisia, joita en vaan voi hyväksyä. Kukaan ei ihan vahingossa ja toistuvasti tilaa huumeita ulkomailta ja myy niitä eteenpäin. Onneksi ei ollut hänen kanssaan lapsia.

 • Tsemppiä sanoo:

  Perheitä on monia, myös heitä jotka kertovat tarinan siitä että heidän isä tapettiin ja kuinka he käyvät haudalla. Ja heitä kenen isä tappoi itsensä. Heitä kenet äiti hylkäsi… Mikä enää on normaali perhe..
  Niin kasapäin huonoja päätöksiä jotka johtavat hankaliin elämäntilanteisiin. Toivottavasti teidän perheen isä näkee millaisen järkyttävän virheen hän teki ja millaista tuskaa aiheuttaa läheisilleen ja rikoksen uhreille. Anna hänen lukea tämä, ehkä ymmärtää mitä sinulle tarkoittaa vierailla hänen luonaan.
  Hänellä on vielä mahdollisuus elämään. Toivottavasti hän ei tuhlaa sitä.

 • Ofelia sanoo:

  En ihan ymmärtänyt kirjoituksen pointtia. Onhan se kurjaa et lapset tapaa isäänsä vain vähän (tai toisinpäin) mutta en oikein näe miten tilannetta voitaisiin muuttaakaan.

 • Uhri sanoo:

  Normaali perhe? Entäs, miltä tuntuu lapsista joiden äiti istuu linnassa taposta? Se olisi kiva tietää. Miltä tuntuu, kun äiti on ihmisen tappaja?

 • Toinen äiti sanoo:

  Voi teitä. Normaaliksi perheeksi teitä ei voi kyllä sanoa, vaikka päällepäin kadulla ei mitään näkyisikään. Olen pahoillani kaikesta tapahtuneesta. Tällä tavoin sopimusyhteiskunnassa vain otetaan vastuu omista tekemisistä ja toivottavasti kasvetaan normaaliksi perheeksi. Tsemppiä.

  • Kanssasisar sanoo:

   Yllä oleva teksti oli rohkea ja koskettava. Kiitos kirjoittajalle siitä. Arki on kai kaikilla, joillakin vain hyvin erilainen. Pahalta tuntuu se, että asiaan liittyy häpeä tai tabu joka liittyy suurimmaksi osaksi siihen miten ’muut’ ihmiset ja yhteiskunta vangit ja heidän perheensä kokemukset vastaanottaa. En ole itse vielä ’normaaliin’ perheeseen törmännytkään, liekö sellaista olemassakaan. On tärkeää muistaa että me kaikki tulemme eri lähtökohdista ja/tai kohtaamme elämässämme monenlaisia tilanteita joihin ei ole valmiita vastauksia tai toimintatapoja. Perheitä on monenlaisia ja välittämistä on se, että tuetaan pahan paikan sattuessa. Toivoisin ymmärrystä ja kunnioitusta myös ’normaalien’ perheiden jäseniltä. T. Myöskin perheenjäsen vankilassa (eikä sitäkään kukaan uskoisi).

   • Kanssasisar sanoo:

    Voisin ehkä vielä täsmentää, että normaali perheys on varmaankin sitä miten sen itse kukin missäkin tilanteessa kokee ❤️