”Meidän isi on vankilassa.

Kävellään tapaamiseen. Odota meidän vuoroa, älä juokse. Henkilötodistukset. Siitä pieneen, sielua syövään odotustilaan.

Kukaan ei katso toisiaan kovinkaan pitkään. Vartija huutaa nimen toisen perään. Jonkun pitää puhaltaa alkometriin. Häneltä tapaaminen evättiin.

”Onko tämä meidän isin uusi koti?” Turvatarkastus, metallinpaljastin. Piippaus. Väärät rintaliivit, kaarituelliset. Rintaliivit muovipussiin ja uudestaan läpi. Ei piippausta.

”Onko toi koira täällä töissä?” Ei sitä koiraa tarvitse pelätä. Se on täällä töissä.

Ei ikkunoita, kylmä. Kaikki seisoo rivissä odottamassa. Paitsi lapset. Nauravat ja juoksevat bunkkerin käytävää edes takaisin. Joku nainen itkee hiljaa. Aika paljon tyhjiä lupauksia ja odotuksia tungettu painostavaan pieneen tilaan.

nainen antaa tytölle kukan
Kuva Jude Beck, ylin kuva James Lee.

”Isii katso katso mitä mä osaan!” Hyppyjä ja pomppuja. Syliä ja naurua. Meidän isi saa pitää lapsiaan sylissä tunnin viikossa. Kahden vartijan valvoessa. Aikuiset eivät saa koskea toisiinsa.

Hiljaista puheen sorinaa. Meitä on muitakin. Nätisti puettuja lapsia, surullisia vaimoja. Rikottuja lupauksia ja odottamista. ”Isi miksi sinä olet täällä? Rosvot on vankilassa.”

”Tapaaminen on päättynyt!” Ja kaikki tapaajat samaa tietä takaisin. Lämpimään ja valoon. Vapauteen.

Me olemme ihan normaali perhe. Et ikinä uskoisi, että meidän isi on vankilassa, jos tulisimme kadulla vastaan.”

Nimim. Vankilan vanki

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “”Meidän isi on vankilassa””

 • Toinen äiti sanoo:

  Voi teitä. Normaaliksi perheeksi teitä ei voi kyllä sanoa, vaikka päällepäin kadulla ei mitään näkyisikään. Olen pahoillani kaikesta tapahtuneesta. Tällä tavoin sopimusyhteiskunnassa vain otetaan vastuu omista tekemisistä ja toivottavasti kasvetaan normaaliksi perheeksi. Tsemppiä.

  • Kanssasisar sanoo:

   Yllä oleva teksti oli rohkea ja koskettava. Kiitos kirjoittajalle siitä. Arki on kai kaikilla, joillakin vain hyvin erilainen. Pahalta tuntuu se, että asiaan liittyy häpeä tai tabu joka liittyy suurimmaksi osaksi siihen miten ’muut’ ihmiset ja yhteiskunta vangit ja heidän perheensä kokemukset vastaanottaa. En ole itse vielä ’normaaliin’ perheeseen törmännytkään, liekö sellaista olemassakaan. On tärkeää muistaa että me kaikki tulemme eri lähtökohdista ja/tai kohtaamme elämässämme monenlaisia tilanteita joihin ei ole valmiita vastauksia tai toimintatapoja. Perheitä on monenlaisia ja välittämistä on se, että tuetaan pahan paikan sattuessa. Toivoisin ymmärrystä ja kunnioitusta myös ’normaalien’ perheiden jäseniltä. T. Myöskin perheenjäsen vankilassa (eikä sitäkään kukaan uskoisi).

   • Kanssasisar sanoo:

    Voisin ehkä vielä täsmentää, että normaali perheys on varmaankin sitä miten sen itse kukin missäkin tilanteessa kokee ❤️