”Meidän isi on vankilassa.

Kävellään tapaamiseen. Odota meidän vuoroa, älä juokse. Henkilötodistukset. Siitä pieneen, sielua syövään odotustilaan.

Kukaan ei katso toisiaan kovinkaan pitkään. Vartija huutaa nimen toisen perään. Jonkun pitää puhaltaa alkometriin. Häneltä tapaaminen evättiin.

”Onko tämä meidän isin uusi koti?” Turvatarkastus, metallinpaljastin. Piippaus. Väärät rintaliivit, kaarituelliset. Rintaliivit muovipussiin ja uudestaan läpi. Ei piippausta.

”Onko toi koira täällä töissä?” Ei sitä koiraa tarvitse pelätä. Se on täällä töissä.

Ei ikkunoita, kylmä. Kaikki seisoo rivissä odottamassa. Paitsi lapset. Nauravat ja juoksevat bunkkerin käytävää edes takaisin. Joku nainen itkee hiljaa. Aika paljon tyhjiä lupauksia ja odotuksia tungettu painostavaan pieneen tilaan.

nainen antaa tytölle kukan
Kuva Jude Beck, ylin kuva James Lee.

”Isii katso katso mitä mä osaan!” Hyppyjä ja pomppuja. Syliä ja naurua. Meidän isi saa pitää lapsiaan sylissä tunnin viikossa. Kahden vartijan valvoessa. Aikuiset eivät saa koskea toisiinsa.

Hiljaista puheen sorinaa. Meitä on muitakin. Nätisti puettuja lapsia, surullisia vaimoja. Rikottuja lupauksia ja odottamista. ”Isi miksi sinä olet täällä? Rosvot on vankilassa.”

”Tapaaminen on päättynyt!” Ja kaikki tapaajat samaa tietä takaisin. Lämpimään ja valoon. Vapauteen.

Me olemme ihan normaali perhe. Et ikinä uskoisi, että meidän isi on vankilassa, jos tulisimme kadulla vastaan.”

Nimim. Vankilan vanki

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “”Meidän isi on vankilassa””

 • Vangin lapsi on aina syytön sanoo:

  Itse olen elänyt tuon ajan lapsuudessa. Isä oli vankilassa ja käytiin siellä tapaamisissa. Karua oli. Jätti jälkensä. Ei niinkään se itse isän vankilassa olo vaan kaikki sen ympärillä oleva. Asiasta kiusaaminen, tuen puute, taloudellinen tilanne.

 • Juulia sanoo:

  Itse olen myös lapsena vieraillut Konnunsuon vankilassa sekä ollut viikonloppuja yötä Sulkavalla 90-luvulla. Oli mielestäni avovankila ja saimme tehdä myös retkiä lähialueilla. Samaa mieltä kuin muut, että teoistaan pitää vastata ja kannattaa miettiä ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta. Sitä en muista mitä kerroin kavereilleni missä isä on.

 • Bjlkj sanoo:

  Sitä saa mitä tilaa 🤷🏼‍♀️

 • Piu sanoo:

  Meillä myös isäpuoli oli vankilassa hetken kun lapsi oli jotain 3v. Ei mitään ongelmaa, vääristä teoista pitääkin joutua vastuuseen.

 • Nöpö sanoo:

  Miksi joku haluaa kasvattaa lapsensa vankilakundin kanssa?

 • Kuolevainen sanoo:

  Mekin olemme olleet se perhe jossa isi on vankilassa. Siitä selvittiin, nyt isi kotona. Voimia ja kaikkea hyvää teille!

 • Mummi sanoo:

  Surullista, että isän tekemiset vaikuttavat lapsiin, jotka ovat viattomia. Isä taisi ottaa tämänkin riskin.

 • Ent. Linnaleski sanoo:

  Been there, done that. Voimia.

 • Just saying sanoo:

  Hmmm… jokin ei stemmaa, aika paljon laitonta saa tehdä Suomessa ennen kuin joutuu telkien taakse.

  • Mummeli sanoo:

   Luulen kyllä ett riippuu siitä mitä tekee Vi sitä ensimmäiset humalat juotuaan mennä auton rattiin ja ajaa jonkun kuoliaaksi. En usko että siitä ensikertalainenkaan ilman linnaa selviää.

 • Jeks sanoo:

  Näin sen kuuluu olla, kun isä on tehnyt rikoksen, mistä on vankeuteen määrätty. Omia valintoja ja niiden mukaan eletään.

  • Vanhempi vankilassa sanoo:

   Me olemme myös olleet se perhe vuosia, lopulta kaikki päättyi kuolemaan. Vieressä olevat huokasivat helpotuksesta, mutta lapsi on surullinen ja menetti isänsä.

   Isä tai äiti joka on vankilassa mutta lapsi on tähän syytön..