Jos olet joskus haaveillut naimisiinmenosta, harkinnut sitä tai päätynyt naimisiin, olet aika todennäköisesti pohtinut kihlasormusta.

Suomessa kaiketi melko harvoin kositaan sormuksella, eli niin että toinen olisi hankkinut sormuksen valmiiksi ja kysymyksen esittäessään paljastaisi sormuksen sormusrasiasta. Monien mielestä olisi aivan ihanaa, jos kosija näin tekisi.

Mutta monien kosintaa harkitsevien ja kosintaa odottavien mielestä kyseessä olisi painajaismainen tilanne. Mitä jos toinen ei pidä sormuksesta? Mitä jos toinen on valinnut kamalan sormuksen?!

Ongelman voi toki kiertää sillä, että kosintatilannetta varten hankkii simppelin sormuksen, jota toinen voi käyttää vaikka matkoilla, kosimalla ilman sormusta tai kosimalla leikkimielisesti vaikka solmitulla heinänkorrella. Osa taas tietää kosinnan tulevan, ja sormus on voitu käydä valitsemassa etukäteen – tällöin tilanteesta toki puuttuu osa yllätyksestä.

Mutta osa haluaa kosia sillä oikealla kihlasormuksella, ja osa toivoo tulevansa kosituksi sellaisella.

Tällöin on otettava se riski, että kosinnan kohde inhoaa sormusta.


Kuva Austin Pacheco, ylin kuva Jeremy Bishop.

Jos näin käy, niin mitä ihmettä silloin pitää tehdä? Voiko sanoa, että hei tämä sormus on kaamea? Saako loukkaantua siitä, että kosija ei tunne makuasi ja tyyliäsi yhtään? Pitääkö keksiä hätävalheilta siitä, että sormus ei sovi, tällaista sormusta ei voi käyttää töissä, edellisessä liitossa oli samanlainen..?

Vai pitääkö pitää suu kiinni, ja keskittyä olennaisimpaan, eli tulevaan avioliittoon? Onko oltava kiitollinen siitä, että sentään saa sormuksen, ja sormuksen joka on (kaiketi) toisen rakkaudella valitsema?

Entäs jos kosija on suunnittelut sormuksen sinulle, ja se on silmiin sattuva kammotus? Auts, mikä painajainen!

Tämä oli kenties tilanne Meghanilla, kun Harry kosi häntä itse suunnittelemallaan sormuksella.

Meghan on nimittäin muokkauttanut kihlasormuksensa uusiksi, kertovat uutiset. Syytä tälle ei tiedetä, mutta spekulaatioiden mukaan syynä on se, että ”Meghan on vaikea ihminen, jolle mikään ei kelpaa”. Toinen esitetty syy on sormien turpoaminen raskauden myötä.

Ennen sormuksessa oli keltakultainen runko. Nyttemmin runkoa on ohennettu, ja siihen on istutettu pieniä timantteja. Ohuempi runko voisi viitata siihen, että sormusta on suurennettu.

Sormus oli Harryn suunnittelema, ja keltakulta valikoitui rungon materiaaliksi siksi, että Meghan käytti keltakultaa jo ennestään. Sormuksessa oli timantteja Harryn äidin, prinsessa Dianan kokoelmasta sekä Botswanasta.

Se, millainen sormus on kaunis on tietysti makuasia. Ulkopuoliset eivät myöskään voi sanoa, onko Meghan vaikea ja vaativa ihminen. Lisäksi harva meistä varmaankaan olisi täysin ok sen asian kanssa, että tuleva puoliso kosisi sormuksella, joka ei sovi omaan tyyliin.

Silti on aika ikävä ajatus, että toinen suunnittelee sinulle sormuksen, jossa on timantteja hänen edesmenneen äitinsä kokoelmasta, ja sitten menet muuttamaan sitä. Toisaalta, onko se nyt niin vakavaa, jos sormusta muokataan vähän enemmän oman tyyliseksi? Se voi olla hyvä kompromissi, jos toinen on yrittänyt parhaansa, mutta sormus ei silti ihan natsaa.

Onko sinua kosittu kammottavalla sormuksella? Mitä teit? Hermostuttaako, osaatko valita toiselle oikeanlaisen sormuksen? Onko järkevintä mennä yhdessä sormuskaupoille? Vai haluatko ehdottomasti, että kosiessa on sormus valmiina, meni syteen tai saveen? KERRO KOMMENTEISSA!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Mitä jos kosijan ostama kihlasormus onkin IHAN HIRVEÄ?”

 • yx äiti sanoo:

  Mikä ihme juttu tuo sormuksella kosiminen on? Vanhan suomalaisen tavan mukan kihlat ostetaan yhdessä, ja kihlasormus on aina sileä sormus ilman kiviä ja koristeita. Ihmetyttää tuo ulkomaisten tapojen omaksuminen.

 • ThiaC sanoo:

  Mieheni kosi keltakultasella sormuksella, jossa oli kissan pää jolla oli kruunu xD
  Valitsi sen, koska minulla on kissa, ja kauppias vakuutti että naiset pitävät vahvasta keltaisesta.
  Ensin hämmästyin, että mies polvistui ja kosi, sitten hämmästyin, että ylipäänsä niin karmea sormus oli keksitty.
  Vastasin kyllä, ja joitain viikkoja myöhemmin kävimme ostamassa jotain käyttökelpoisempaa.

 • Unelmien sormus sanoo:

  Mieheni kosi, luojan kiitos ilman sormusta! Sormuskaupoille lähdettiin kosinnan jälkeen ja siellä selvisi että jos hän olisi valinnut sormuksen olisi se nimenomaan ollut järkyttävä ja täysin erityyppinen kun mistä itse haaveilin. Koen että jos minä sormusta päivittäin kannan, on oma mieltymykseni sormuksesta hyvinkin tärkeä. Haluan kantaa sormusta ilolla ja ylpeydellä, en häpeillen hirvitystä.
  Noh meillä sormus kaupat päättyivät niin että minä valitsin oman unelma sormuksen ja sen jälkeen mies on sitä ihaillut, sekä todennut että tämä oli todellakin paras!
  Luulen että miehet eivät ajattele näitä sormus asioita ihan loppuun asti. Heidän mielestä se on vain sormus ja monen naisen mielestä se on ilo ja muistuttaa rakkaasta. Sormuksesta on jo ehkä haaveiltu hetki ja siksi ehkä myös mietitty mitä itse oikeasti haluaa.