Tiedäthän kuvion? Heteropari on menossa naimisiin, ja kavereiden pitäisi järjestää polttarit.

Sulhanen kaapataan töistä ja viedään suoraan lentokentälle. Otetaan lento Damiin jossa hurvitellaan pitkä viikonloppu, rahasta viis!

Morsian viedään tanssitunnille ja sitten saunomaan jonkun kotiin, tilataan pizzat ja juodaan siideriä. Jos oikein irrotellaan, niin morsiamelle ostetaan kahden euron muovinen tiara ja lähdetään vielä yökerhoon. Jälkikäteen käydään tarkkaan kulut läpi, että kuka maksoi mitäkin.

Jep, tämä on kärjistys. On monenlaisia polttareita, eikä niiden sisältö tai hinta riipu sukupuolesta. Mutta yleinen linja on se, että miehillä on pitkät sekoilupolttarit, joiden aikaan kukaan ei ole köyhä eikä kipeä ja naisilla lyhyemmät, halvemmat ja noh…vaisummat.

Se, kuinka paljon polttareissa on menoa ja meininkiä tietysti riippuu juhlakalusta ja ystäväpiiristä. Harvemmin mies on polttareissaan esimerkiksi raskaana, kun taas nainen saattaa hyvinkin olla. Toiset taas sukupuolesta riippumatta haluavat kreisibailausta ja toiset haluavat rauhallista yhdessäoloa.

Tyypillisesti kuitenkin miehet ”ovat anteliaita” ja valmiita tuhlaamaan ystävän polttareihin kun taas naiset ”ovat pihimpiä”.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Taustalla on paljon tekijöitä, jotka paljastavat arkista epätasa-arvoa.

Miehet voivat tuhlata polttareihin ja olla pitkän viikonlopun poissa. Naiset eivät monestikaan voi, vaikka haluaisivat…


Kuva Rawpixel, ylin kuva Fernanda Prado.

Esimerkiksi nämä tekijät vaikuttavat siihen, millaisia polttareita naiset viettävät:

– Naisilla on monesti pienempi palkka kuin miehillä.

– Naimisiin menevän naisen ystävät ovat usein siinä iässä, että he ovat kotona hoitamassa lapsia. Tuet ovat pienempiä kuin palkat.

– Monet naiset kokevat syyllisyyttä itseensä ja hurvitteluun käyttämästään rahasta ja käyttävät sen ennemmin perheen parhaaksi.

– Joillakin naisilla ei ole lainkaan omaa rahaa, vaan kaikki menee perheen pyörittämiseen. Samassa perheessä voi olla kaksi elintasoa.

– Naisilla menee rahaa polttareiden lisäksi häihin. Juhla-asu kaikkine asusteineen, meikki ja kampaus voivat tulla tosi kalliiksi.

– Naiset eivät välttämättä voi olla kovin pitkään poissa kotoa, esimerkiksi imetyksen tai lastenhoidon takia. Kovin pieniä lapsia ei edes voi jättää hoitoon kuin hetkeksi.

– Kreisibailauksenkin jälkeen nainen saattaa joutua kotona täyteen arjenpyöritysvastuuseen.

– Naisten juhlimiseen suhtaudutaan negatiivisemmin kuin miesten.

– Naiset saattavat kantaa huolta siitä, että onko kaikilla varmasti varaa. Tarjoamista saattaa sekä tarjoaja että kohde pitää nolona, kun taas miesten kesken siihen saatetaan suhtautua rennommin.

– Naiset eivät ehkä kehtaa sanoa, mitä haluaisivat tehdä. Vaativaa morsianta kutsutaan bridezillaksi, kun taas mies joka sanoo haluavansa ”pitkän viikonlopun Damissa” on totta kai ansainnut irtiottonsa ennen kuin saa pallon jalkaan!

Jokainen saa toki viettää sellaiset polttarit kuin haluaa, tai olla vaikka viettämättä. Mutta ehkä me naiset voitaisiin ottaa miehistä mallia siinä, että jos on ainutkertainen juhla ystävien kanssa tiedossa, otamme sellaisen asenteen että meillä on tähän oikeus. Hurvitteluun voi joskus varojensa rajoissa tuhlata ja lapsi pärjää kyllä jonkun toisen kanssa.

Millaisia kokemuksia sinulla on polttareiden järjestämisestä? Oletko huomannut sukupuolieroja? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Miksi naisten polttarit ovat niin ankeita?”

 • Hellu sanoo:

  Valitettavasti tämä on totta. Lisäksi useimmiten nainen ostaa vielä häälahjan, vaatettaa lapset tai hommaa heille hoitajan häitä varten jne.

  Meillä mies kyllä ymmärtää, että minulla on pienempi palkka, kun ”olen”enemmän kotona, ja tämä on yhteinen päätös, joten kumpikin pääsee rahallisesti menemään, kun tasataan rahoja. Monessa perheessä näin ei ole.

 • Max sanoo:

  Aivan hirveän äidin teksti.
  Ensimmäinen lukemani bloki ja melkein oksennan.
  Ei jatkoon, ainakaan yleisesti luettavaksi. Äidit ja morsiamet lukekoon jos se saa uskomaan yksisarvisen ja auttaa ahdistukseen.

 • balanssi sanoo:

  ha ha! Naisten bileet on niin nähty (kuultu).

  Olen useamman kerran kuunnellut näitä selvittelyjä, kun tasataan kuluja tyyliin: ”mä toin omat tofut, niin kai mä maksan vähemmän” ”mä en juonut alkoholia, niin multa puolet pois maksusta”

 • Stella sanoo:

  Me järkättiin 1,5v sitten polttarit morsiamelle, olin pääpiruna järjestämässä toisen kaason ominaisuudessa. Porukka ei ollut iso, alle 10 henkeä. Viikonlopun etsiminen tuotti oman haasteen, mutta se selvitettiin. Morsian toki ryöstettiin hänen tietämättään, ajomatkoja kertyi jonkin verran, useampi sata kilometriä, meillä oli porukalle varattuna koskenlasku välikahveineen kaikkineen ja yöksi iso mökki saaristosta meren rannalta. Mihinkään kaupungin bileisiin ei lähdetty, eikä morsianta sen kummemmin puettu. Oli ikimuistoinen elämys kaikille, koskenlasku oli hieno ja todella kivaa puuhaa, onneksi sääkin suosi. Illalla saunomista, meressä uimista, hyvää ruokaa ja juomaa ja ennen kaikkea kivaa yhdessä oloa. Ei ollut ihan minibudjetin polttarit, mutta ei mitkään ökykalliitkaan ja kaikki sai hyviä muistoja matkaan 🙂

 • Ei kiitos sanoo:

  Me emme halua polttareita. Kumpikaan meistä ei halua ja tämä on ilmoitettu myös meidän ystäville ja kaasoille ja bestmanille. Kerkeämme juhlimaan elämässä muutenkin. Menemme naimisiin. Ei meidän elämä lopu siihen vaan siitä se kunnolla alkaa.

 • Ei jaksa enää järjestää mitään ystäville... sanoo:

  Naiset nyt vaan on…vaikeudet alkaa jo siinä, kun raivataan kalenterista tilaa!🙄 Kuukausi menee siihen, että löytyy se viikonloppu… Vaikka kuinka olisi varattu se yksi viikonloppu puolivuotta etukäteen niin johan, yksi joutuukin olemaan töissä, kun ei ole uskaltanut ajoissa pyytää vapaaksi tai suostuulin paikkaamaan jonkun saikin. Joku on kipeä ( jolle ei tietenkään voi mitään). Yhdellä on lapset kipeänä (ja lasten isä ei voi missään nimessä jäädä kipeiden lasten kanssa ja äiti on ihan surkea, jos jättää kipeät lapset muun (lue:isä) hoidettavakai). Ja siinä, kun etsitään sitä sopivaan viikonloppua, joku aloittaa että ei sitten sitä ja tätä: mä en tykkää, mikä on budjetti jne…

  Tässä pitäis se perheen toisenkin puoliskonkon tultava hieman vastaan, varsinkin jos hääpari on yhteinen ystäväpariskunta. Suurella todennäköisyydellä, se mies lähtee sulhasen polttareihin. Niin antaisi sen naisenkin mennä aivan rauhassa. Eikä olla suumutrussa: aina sä meet (Kerran 10-vuodessa).

  No vihdoin ja viimein, kun naiset sinne paikanpäälle saadaan paikalle…Yksi on raskaana, yhden pitääkin seuraavana päivänä töihin, yksi on aloittanut juuri kaksi viikkoa sitten ihme dieetin ja kaksi on jo käynyt suihkussa ja meikannut🙄 Se on hyvä siinä vaiheessa, jos suunniteltiin saunaan menoa ja maailman parantamista… ja yhden puoliso soittelee ja viestittelen kokoaika: Koska tutut, mitä teette, mikset vastaa settiä? Oot ihana, mulla on ikävä. Olisitpa täällä mun kainalossa (näitä ei kuulu silloin kun nainen on kotona)…

  No eipä mulla sitten muuta…

 • Hurjastelija sanoo:

  Itse jätin yhdet polttarit välistä, koska ne kuulosti jo niiiiiiiiiiiiin tylsiltä.. vaikka yritettiin ehdottaa vähän enempi menoa, vipinää ja vilskettä , niin ei..
  kaveri kyllä harmitteli mulle, että oli ollut aika tylsät polttarit, kun ei ollut mitään vipinää ja vilskettä. En raaskinut sanoa että mun ja parin muun ideoita ei huomioitu ollenkaan.

 • Sanna sanoo:

  jotenkin tuntuu että polttarit on ennemmin vastine häille.. Morsian on monesti häiden keskipiste. Mies ei pahemmin edes erotu juhlavieraista tai voihan niissä vaatteissa olla jotain pikkuyksityskohtia ,mutta kyllä lapsille joutuu kertomaan et hei toi joka tossa oottaa morsianta on sit se sulhanen.. niin että miksi ihmeessä on keksitty juhla joissa myös sulhaset saavat olla keskipisteenä ja saavat monesti myös sitten miehen näköiset juhlat. Tää on se yksi syy miksi en halunnut häitä eli tajusin että joudun juhlan keskipisteeksi.. tunne ahdisti olisin myös ottanut rennot kaverijuhlat ja koristellut miehen sitten häihin joulukuuseksi mut päädyttiin sitten menemään salaa naimisiin (ilman polttareita) lasten pyöriessä alttarin ja meidän ympäri..

 • Naimaton nainen sanoo:

  Mitäpä jos polttaritkin olisi osittain osa hääkassaa..? Näin ainakin itse ajattelin tehdä: annan kaasolle x-määrän (ehkä jotain 200 ja 400 välillä) rahaa käytettäväksi polttareihin ja loput maksaa kukin osallistuja.
  En vaan yksinkertasesti halua omien polttareiden suunnitteluun sitä tilannetta, kun mikään ei käy ja mitään ei voi tehdä, kun kaikki on niin kallista. ”Ja mä en sit kyl maksa tosta, kun en pääse mukaan kuin alkuun”. ” Mä en kyl voi (=jaksa/viitsi) lähtee yöksi minnekään” jne jne.
  Tottakai ulkomaille matkustaminen on aina kallista, mutta pitääkö sitä ajatella polttareina ja pakollisena kuluna? Eikö se voi olla vaan hauskaa, hyvien kavereiden kanssa vietettyä aikaa… Tässä ehkä se perustavanlaatuinen ero miesten ja naisten välillä tässä asiassa.