Minkä ikäisen lapsen antaisit juoda kahvia?
Vielä moni nykylasten vanhemmista on kasvanut pullamössöllä, eli kahviin muussatulla pullalla. Sitä saattoi saada välipalaksi vielä 1980-luvullakin. Moni kasarilapsi sai myös juoda kahvia jo kouluikäisenä.
Mutta entäs nyt? Kahvin sisältämän kofeiinin vaikutuksista uneen ja unen tärkeydestä tiedetään aiempaa enemmän.
Samanaikaisesti markkinoille on tullut kofeiinipitoisia energiajuomia, ja niiden myyntiä alaikäisille on jopa pitänyt rajoittaa. Silti ala-asteikäisetkin juovat energiajuomia sekä kahvia.
Jääkahvit ja frappuccinot ovat olleet trendikkäitä jo pitkään, ja makeina, kenties kermavaahdolla ja sokerikastikkeilla silattuna ne houkuttelevat sellaistakin ikäluokkaa, jolle ei tervamainen suodatinkahvi mustana uppoaisi.
Kolajuomiahan taas lapset saattavat himoita siitä lähtien kun ensimmäisen kerran niitä maistavat.
Mutta onko ihan ok antaa lapsen juoda kahvia tai kolajuomia? Energiajuomat eivät sovi lapsille, mutta mitenkäs vaikka se jääkahvi? Ei kai siitä kovin paljon haittaa voi olla?
Kuva Nathan Dumlao.
Määrä tietysti merkitsee. On eri asia juoda kahvia monta kertaa päivässä kuin kerran kuukaudessa. Eri juomien kofeiinipitoisuudessa on eroja. Kaupassa myytävässä kylmässä kahvijuomassa voi olla saman verran kofeiinia kuin kupillisessa kahvia – tai joissain tapauksissa sitä ei ilmeisesti ole lainkaan, koska purkin kyljessä ei ole asiasta merkintää. Energiajuomien kofeiinipitoisuus on usein suuri.
Kofeiini vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin. Vaikka kyseessä olisivat aikuiset, toinen saattaa kestää kofeiinia erinomaisesti ja toinen alkaa täristä jo puolikkaasta kupillisesta. Lisäksi kaikki eivät välttämättä tiedosta, mikä johtuu kofeiinista, ja mikä jostakin muusta. Varhainkin nautittu kupillinen kahvia saattaa vaikuttaa huonontavasti unenlaatuun. Tutkimuksen mukaan ne 10-16-vuotiaat lapset, jotka käyttivät säännöllisesti kofeiinia, nukkuivat vähemmän syvää unta kuin ne, jotka eivät käyttäneet kofeiinia.
Joillekin kofeiinin nauttiminen aiheuttaa unihäiriöitä. Hikoilu, sydämentykytys ja levoton olo voivat johtua kofeiinista. Joillakin kofeiini voi jopa edesauttaa paniikkikohtauksia.
Lapsi tai teini on pienempi kuin aikuinen, joten kofeiinin vaikutukset voivat olla suurempia. Kofeiini myös aiheuttaa riippuvuutta, joten tulee punnita, onko järkevää altistaa lasta sille.
Toisaalta kahvinjuonti kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Sinäkin todennäköisesti juot kahvia, ja voi olla, että pidät sitä itsellesi pelkästään positiivisena asiana. Maltillinen kofeiininkäyttö voi myös tukea terveyttä, tai ainakin olla käyttäjälle positiivinen juttu. Jos kofeiini sopii itselle, turha siitä on hirveää peikkoakaan tehdä.
Kun mietit, saako lapsesi juoda jo kahvia, mieti myös sitä, että miksi lapsi tai nuori haluaisi juoda sitä? On eri asia juoda kahvia siksi, että se on hyvää, kuin siksi, että jaksaisi suoriutua päivistään. Toki koulupäivät voivat olla pitkiä ja aamut aikaisia, mutta ensisijaisesti lapsen jaksaminen tulisi järjestyä jollain muulla tavalla kuin kahvin avulla.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
maistoin kahvia joskus 10v, oli hirveää mutta oon nyt juonu satunnaisesti jääkahvia se oli ihan hyvää (laitoin sekaan makeutusta ei ois muuten maistunu)
Maistoin ekan kerran kahvia ku olin 9v ja en tykänny. Mut nyt oon alkanu välillä juomaan kahvia kun esim muutkin mun perheessä juo kahvia
Mulle on juotettu tuttipullosta kahvia, joten en osaa sanoa juuta enkä jaata tuohon ikäkysymykseen. 🤔 Kahvi on hyvää, vaikken sitä refluksin kanssa painiskelevana enää pannullista pysty vetämäänkään. 😆
Olen 14 vuotias klo on 4:36 ja join klo 0:00 kahvia
Tarjoisi 8lk ekan kerran kahvia vasta. Pieniä kuppeja saisi juoda aina kun muukin perhe kahvia nauttii. Parempi kuin energiajuomat mutta mitä vähemmän lapselle stimulantteja tarjoaa sen parempi ne koukuttaa melko nopeasti.
Itse aloin juoda kahvia satunnaisesti varmaan yläasteella, säännöllisemmin lukiossa. Kahvi on nautinto ja vaikea kuvitella jaksavansa ruuhkavuosiarkea ilman paria kahvikupillista päivässä. Yritän pitää määrät pieninä koska vatsa ei isoja määriä kestä, välillä olen ollut ihan ilmankin. Omat lapset on vielä pieniä eivätkä koskaan ole saaneet kahvia, eivätkä tule pitkään aikaan saamaankaan, ehkä sitten yläaste-iässä satunnaisesti ja lähempänä täysikäisyyyttä säännöllisemmin halutessaan. En haluaisi opettaa lapsiani kahvikoukkuun, kokemuksesta tiedän että siitä on vaikea päästä irti. Näin myös vähän aikaa sitten aika pysäyttävän kuvan, jossa oli verrattu eri päihteitä saaneiden hämähäkkien seittejä. Kofeiini-hämähäkkien verkko oli paljon epäsymmetrisempi ja sekavampi kuin kovia huumeita käyttäneen hämähäkin…
Noo, jotkut teinit on jo isompia kuin äiti, esim. 14-vuotiaana. Kahvista ei ole samanlaisia haittoja kuin päihteistä, joten jättäisin noin 14-15-vuotiaalle itse päätettäväksi asiaksi. Itse aloin 5-vuotiaana… yleensä teinit pitävät makeasta, mutta sokerin lihottavuutta korostetaan, joten voi jäädä kahvit juomatta.
Miten lapsen 4v sappi kestää kahvin.