Mistä tietää, milloin lapsi pitää viedä lääkäriin? Kysymys on hankala siksi, että lasten ja aikuisten oireet poikkeavat toisistaan. Sekin aiheuttaa päänvaivaa, että esikoisen kanssa lastentaudit tulevat vastaan ensimmäistä kertaa, eikä kokemusta sairastelevista lapsista välttämättä ole ollenkaan.

Sairasta lasta on ikävä lähteä viemään lääkäriin, eikä kukaan halua lähteä siihen operaatioon turhan päiten. Mutta missään tapauksessa kukaan ei halua ottaa riskiä, että lapselle käy jotain vakampaa. Eikä tietenkään yksikään vanhempi halua, että lapsi kärsii jos apua on saatavilla.

Mutta mistä erottaa, vaatiiko lapsen tila lääkärin hoitoa vai ei?

Pienen, alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan kanssa tulee aina käydä lääkärissä jos vauva on kuumeinen. Sitä vanhempaa vauvaa voi hoitaa kotona, jos vauvalla on pelkästään flunssaoireita ja hän jaksaa juoda maitoa ja olla kontaktissa vanhempaan. Mikäli vauva ei lainkaan syö, on veltto ja haluton, täytyy lääkäriin lähteä. Pieni vauva kuivuu helposti jos hän ei juo. Myös jos vauvan hengittäminen ja syöminen muuttuu tukkoisuuden ja räkäisyyden takia vaikeaksi, kannattaa lääkärissä käydä.

Isomman lapsen kanssa perusperiaate on sama. Jos lapsi jaksaa kiinnostua asioista ja saa syödyksi ja juoduksi, tilannetta voi tarkkailla kotona. Mikäli lapsi on veltto ja hengittäminen muuttuu vaikeaksi, kannattaa lääkäriin lähteä.


Kuva Jodie Stallard, ylin kuva Rawpixel.

Ruokahaluttomuus on lapsen sairastaessa tavallista, mutta nesteitä pitäisi juoda. Jos lapsi ei suostu lainkaan juomaan, on parasta käydä lääkärissä.

Pitää muistaa, että lapsen kuume nousee herkästi paljon korkeammaksi kuin aikuisen, joten 39-40 astetta ei ole vakava juttu jos lapsen yleistilanne on hyvä. Monesti lapsilla kuume nousee iltaa kohden. Korkeampi iltalämpö ei siis kerro siitä, että lapsen sairaus pahenisi. Lapsi voi myös sairastaa flunssaa pitkäänkin ilman, että lääkärihoidolle on tarvetta. Jos lapsi on kuumeessa useita päiviä eivätkä oireet hellitä, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla.

Jos epäilet, että lapsellasi on muu sairaus kuin tavallinen flunssa, kuten keuhokuume, influessa tai korvatulehdus, on syytä käydä lääkärissä. Samoin silloin, jos lapsen kuumeeseen liittyy erikoisempia oireita, kuten virtsaamisvaivoja, vatsakipua, mustelmia tai voimakasta päänsärkyä.

Mikäli lapsen flunssa- ja kuumeoireisiin liittyy sekavuutta tai outoa käytöstä, vie lapsi lääkäriin. Sama koskee sitä tilannetta, jossa lapsen kuumeeseen ei löydy mitään selitystä, hänellä ei ole esimerkiksi mitään muita oireita.

Lähteet 1, 2, 3.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia