Kuinka paljon avioliitossa saatu sukunimi merkitsee? Ajattelevatko muut sitä ”eksän nimenä” eron jälkeen, vai onko se monilla jo osa omaa identiteettiä? Entä jos siitä haluaa eroon, mihin nimeen sitten vaihtaa? Tätä mietti Avaudu tästä -lomakkeella keskustelunavauksen lähettänyt lukija nimimerkillä Pohdiskelija:

”Avioerostani on nyt viisi vuotta. Olen alkanut pohtia, että ex-mieheni sukunimi ei enää ole osa minua. Tuntuu oudolta olla osa jotain mistä olen eronnut. En missään nimessä halua jatkaa elämääni eksän nimisenä. Minulle olisi ihan ok, että lapset ovat isänsä nimellä. Lapset ovat yhtä lailla silti minun lapsiani. Postilaatikkoon mahtuu kyllä toinenkin nimi.

En kuitenkaan tiedä mikä sukunimi tuntuisi omimmalta. Tyttönimi? Nimi suvusta ? Haluaisin kuulla minkälaisia toimenpiteitä naiset ovat sukunimelleen tehneet eron jälkeen. Lähipiirissä olen huomannut, että jotku menevät jopa uudelleen naimisiin ja YHÄ pitävät eksän sukunimen. Henkilökohtaisesti en mitenkään voi ymmärtää sitä. Haluan mennä elämässä eteenpäin jättäen eksän kanssa eletyn ajan taakse.”

Oletko sinä pitänyt eksän nimen eron jälkeen, vai vaihtanut johonkin enemmän omalta tuntuvaan nimeen? Kerro meille kommenteissa!

Artikkelikuva Jon Tyson.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

33 vastausta artikkeliin “Mikä (suku)nimeksi MINULLE?”

 • Sandwich sanoo:

  Avioeron jälkeen, kun halusin luopua ex-mieheni nimestä, päädyin vaihtamaan sukuni alkuperäisen, ruotsinsukuisen nimen. Alkuperäinen sukunimeni oli vaihdettu suomalaisperäiseksi 1900-luvun alussa. Kytkös tähän sukunimeen piti todistaa, kirkonkirjoista löytyvillä tiedoilla. Se oli mielestäni oikea päätös, enkä ole enää koskaan muuttamassa sukunimeäni.

 • Mun nimi tuntuu multa. sanoo:

  Vaihdoin nimeni toiseen ex-puolison nimestä alle vuoden päästä erosta. Otin äitini sukunimen käyttöön, koska se tuntui enemmän omalta kuin ns. tyttönimeni. Lapselle jäi eksän sukunimi ja se on hyvä niin. Uudessa sukunimessäni on pitkä historia takana ja se on muutenkin kaunis.

 • Äänini sanoo:

  Pidin exän sukunimeä pitkään myös toisessa avioliitossa ihan vaan sen takia että oli helppokäyttöinen nimi – nyxän nimi on pitkä ja sisältää äät (vaikea minun kansainvälisessä elämässä). Suostuin pitkin hampain viisi vuotta häiden jälkeen ottaa nyxän nimen kun hän on vaatimalla vaatinut joko hänen tai tyttönimen, ei enää exää. Vihaan tyttönimeäni, joten nyt ollaan kaikki miehen sukunimellä. Totuin jo, vaikka jatkuva taistelu ä:n kanssa rasittaa.

 • Minä itse sanoo:

  En vaihtanut nimeäni kun menin ensimmäisen kerran naimisiin. Erosin ja nyt uudelleem naimisissa. Uudessa liitossa vaihdoin sukunimeni koska meillä on lapsi. Ensimmäisellä kerralla miehelläni oli ex joka oli pitänyt mieheni sukunimen. En halunnut missään tapauksessa olla mrs numero 2!

  • Nimetön sanoo:

   Minunkin nykyisen miehen ex piti vielä jonkin aikaa exänsä sukunimeä. Minusta se olisi ollut kyllä lähinnä huvittavaa, jos oltaisiin päästy miehen exän kanssa vaikka samoissa juhlissa herättämään hämmennystä samalla sukunimellä 😅 Hän kuitenkin vaihtoi vanhan nimensä takaisin, eikä me kyllä toisaalta olla vielä menossa (5 vuodenkaan jälkeen) naimisiin. Ja minulla on vielä oman exäni sukunimi 😄

 • Yhtä en vaihda sanoo:

  Minulle on kelvannut tyttönimeni aina vaikka olen naimisiss toista kertaa. Ajattelin jo nuorena etten vaihda koskaan nimeäni. Lapsillani on myös minun sukunimi.

 • Moppipää sanoo:

  Ihan käytännön puolesta sellaista kommentoin, että jos nyt vaihtaa nimeä ja sattuu omistamaan vanhan mallisen ajokortin, eli sellaisen, joka on voimassa about 50 vuotta, niin niitä ei enää nykyään saa. Uudet ajokortit on voimassa vaan 5 tai 10 vuotta kerrallaan ja uusiminenhan tietty maksaa.

  Sitten sellanen, että jos on lapsia, joilla myös sen eksän sukunimi, niin on valtioita, joissa eri nimeä kantava äiti ei ole laillinen huoltaja. Tämä täytyy muistaa matkustaessa. Ja kokemuksesta sanon, että ihan täällä suomessakin oletetaan monesti, etteivät erinimiset lapset ole sinun…

  • Kettukarkki sanoo:

   Mun äiti oli aina eri sukuniminen kun itse ja se tuntui lapsena hämmentävältä, kun meitä ei suoraan tunnistettu äidiksi ja tyttäreksi. Sen vuoksi olen päättänyt pitää itse ex-mieheni nimen. Olen myös todella paljon tekemissä exän kanssa. Kutsuisin että meillä on kumppanuusvamhemmuus ja ajattelen että ollaan tietyllä tavalla samaa perhettä, joten ei tarvetta päästä eroon hänen nimestä.

   Ajokorttiuudistuksen myötä myös vanhat ajokortit tulee uusia uuden lain mukaisiksi viimeistään 2033 ja yleisesti voimassaoloaikoihin vaikuttaa myöntämisaika eikä kortin uusiminen muuta asiaa.

 • Hoitsu -83 sanoo:

  Vuosi erosta ja exän nimi edelleen. Jos olisin pysynyt sinkkuna pitkään niin olisin ottanut tyttönimeni takaisin. Jos menen naimisiin uudestaan niin ehdottomasti otan uuden puolisoni nimen.