Suomessa nimilaki muuttui tämän vuoden alusta.

Aiemmin tärkeä säädös oli esimerkiksi se, että tytölle ei saa antaa pojan nimeä eikä pojalle tytön. Tästä on nyt joustettu niin, että ”etunimeksi voi valita myös sellaisen nimen, joka ei vastaa perinteistä kotimaista nimikäytäntöä, mutta joka on kuitenkin vakiintuneesti Suomessa käytössä”, kertoo Väestörekisterikeskus. Esimerkkinä tästä on Maria, jota on miehillä nykyään toisena nimenä jonkin verran, esim. Jesus Maria.

Edelleenkin etunimen tulee olla hyvän tavan mukainen eikä se saa olla sukunimi.

Monin paikoin maailmalla lapsen nimeäminen on vapaampaa kuin Suomessa. Toisaalta se on monin paikoin myös tiukempaa. Esimerkiksi näin:

Sukupuolineutraalius, mitä se on?

Muun muassa Tanskassa, Portugalissa ja Islannissa tytöt nimetään tyttöjen nimillä ja pojat poikien nimillä. Oikeutta sukupuolineutraalin nimen antamiseen voi joutua hakemaan oikeusteitse, kuten tekivät islantilaisen Blaerin vanhemmat. Oikeudessa päätettiin, että Blaer käy nimeksi tytölle.

Valtion viralliset nimet

Ainakin Portugalissa, Norjassa, Tanskassa, Unkarissa, Saudi Arabiassa ja Islannissa vanhempien tulee valita lapselle nimi etukäteen hyväksyttyjen nimien listalta. Poikkeuksia tehdään, mutta ei paljoa.

kiharatukkainen tyttö
Kuva Edward Cisneros, ylin kuva Echo Grid.

Tittelit

Useissa maissa on kielletty antamasta etunimeksi titteliä. Tämän kieltävät muun muassa Uusi Seelanti ja Saudi Arabia.

Oikeat kirjaimet

Kiinassa lapsen nimi pitää kirjoittaa kiinalaisin kirjaimin, ja Islannissa lapsen nimessä ei voi olla sellaisia kirjaimia, joita islantilaiset aakkoset eivät sisällä. Esimerkiksi C on poissuljettu.

Maassa maan tavalla

Monissa maissa nimelle ei hyväksytä ”vierasperäistä” kirjoitusasua. Esimerkiksi Portugalissa lapselle ei voi antaa nimeksi Philip, mutta Filipe käy. Marokossa taas Sarah ei kelpaa, mutta Sara kyllä.

Sukunimi ei ole etunimi

Suomessa ja Norjassa ei saa antaa etunimeksi sukunimeä (vaikka meillä on toki poikkeuksia, esimerkiksi Kari ja Tapio voivat olla sekä etunimiä että sukunimiä). Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa monet sukunimet ovat ihan tyypillisiä etunimiä.

Uskonto

Monissa maissa lasten nimeämisellä on myös uskonnollisia rajoitteita. Espanjassa ja Sveitsissä ei hyväksytä lapsen nimeksi Juudasta. Australiassa Bishop (piispa) ei käy nimeksi, eikä myöskään Saint (pyhimys).

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia