Mietimme äskettäin, mitä pitää ajatella kun miettii lapselle nimeä.

Tuleeko miettiä sitä, kiusataanko lasta nimen takia? Entä onko pakko antaa suvussa kulkeva nimi siksi, että se on tapana, vaikka itse ei nimestä tykkää? Millä ihmeen tavalla päästään sopuun, jos vanhemmat ovat eri mieltä lapsen nimestä?

Tämä kirjoitus herätti myös asiakaspalvelussa työskentelevän henkilön pohtimaan. Hän lähetti meille Avaudu tästä -lomakkeen kautta keskustelunavauksen siitä, mitä mieltä asiakaspalvelijat ovat moniosaisista erikoisista nimistä:

”Älä anna lapselle kaksiosaista nimeä, äläkä ota itsekään mitään Vieremys-Kellahdus Sanla-Kiikka -nimeä.

Etenkin, jos kuvittelet, että ihmisten pitäisi saada tästä joku tolkku, kun sanot sen niin rakastavasti ja omistavasti ja aina hiton ylinopeusäänellä asiakaspalveluhenkilölle, joka ei ole koskaan kuullutkaan sinun one-in-a-million-nimeäsi!

Murusesi on just niin one in a million kuin kuvittelet, mutta suominäkökulmasta voit helpottaa kaikkea jättämällä äät ja ööt nimestä pois jo heti alkuunsa!

Ja kaksoisnimet, ei ne ketään kiinnosta. James-Peter Bond-McDougal. Voi janipetterit, I feel for you!”

Nimim. Nimiasiaa asiakaspalvelijalta


Kuva Irina Murza.

Uuden nimilain mukaan lapselle saa antaa neljä etunimeä ja kaksi sukunimeä. Lue tarkemmin täältä, miten tammikuussa voimaan tullut uusi nimilaki tarkoittaa.

Entä onko parempi antaa lapselle harvinainen vai yleinen nimi? Yksilöllisten nimien suosio on kasvanut nykyaikana, mikä johtuu ehkä siitä, että erottuvan henkilöbrändin tärkeyttä on korostettu viime vuosina niin paljon. Tässä jutussa vanhemmat pohtivat sitä, onko erikoinen vai tavallinen nimi parempi: ”Oudoin ihmettely lapseni nimestä on ollut kommentti, että hänellä on eläimen nimi. No eikä ole, ihan tavallinen nimi se on. Mitäs itse nimeät koirasi ihmisen nimellä? Mitä väliä sillä edes on?”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 19 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

19 vastausta artikkeliin “Asiakaspalvelija avautuu: Älä nimeä lastasi näin!”

 • Ivendorffien sukua sanoo:

  Sukuhistoriaa tutkiessani ihastelen mitä ihmeellisimpiä nimiä sieltä löytyykään. Eräällä 1800-luvun lopulla eläneellä esivanhemmalla (iso-iso-isosetä) oli liuta lapsia joitka olivat saaneet nimikseen mm. Ujo Sulo ja Terve Taimi, jonka nimi ei kuitenkaan ollut enne kun hän eli vain vuoden 🙁 mutta siitä katraasta yksikin 1900-alussa syntynyt Alter Ego (!) kuoli vasta 1970-luvulla.. miten tuo nimi on ees ollut mahdolinen? Että on niitä eriskummallisia nimiä ollut ennenkin!

 • Ei väliviivallista nimeä omille lapsille sanoo:

  Nimeni eka osa on tällainen yhdellä tai kahdella iillä kirjoitettava nimi, omani on kahdella ja tosi usein ihmiset kirjoittavat sen yhdellä. Edelleen ärsyttää sanoa*****viiva**** kahdella iillä. Ennen naimisiin menoa piti vielä sukunimen jälkeen lisätä, että heittomerkillä.

 • Takaketterä sanoo:

  Niin.. Toki olisi syytä käyttää tolkkua lasta nimettäessä.
  Hienoja ja erilaisia nimiä löytyy historiasta, vaikka ja kuinka paljon, jos sellaisen mielii antaa. Frodot ja Aunus- Uniikit on jo niin nähty ja kauhistuksiksi todettu, joten miksi toistaa virheitä?
  Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että lasta ei kiusata nimestään, jos hän ei ole kiusattavaa tyyppiä.
  ”Nimi ei miestä pahenna”, tai, koska joku tuosta loukkaantuu niin korjataan ”nimi ei henkilöä pahenna”.
  Turha siis syyttää kiusaamista siitä syystä, vaikka on ihmiselle luonnollista etsiä syitä itsensä tai inahmonsa ulkopuolelta.
  On tuskin mitään syytä kuitenkaan ylistää omaa ihanuuttaan tai kompensoida surkeuttaa lapsesi kustannuksella, Kirjo- Pyykki- Esipesu Salminen ei tee kenestäkään parempaa.

  T: Isä joka toivoisi tämänkin keskustelun energian kohdistuvan oikeisiin asioihin

  • Äiti, joka ei hyväksy kiusaamista missään muodossa sanoo:

   Toivoisin, että et olisi kenenkään isä. Se, että puhut kiusattavasta tyypistä kertoo, että luultavimmin tiedostamatta tai tiedostaen hyväksyt sen, että joitakuita kiusataan, koska heissä nyt vain on jokin ominaisuus, joka saa muut heitä kiusaamaan. Ja jos oma asenteesi on tuo, niin lapsesi luultavasti ovat niitä kiusaajia.

   • Takaketterä sanoo:

    Voit lukea ja ymmärtää tekstin, kuten itse tahdot ja ymmärrä se juuri noin, jos se oloasi helpottaa.

 • Äiti 74 sanoo:

  Sitä en ymmärrä, kun nimiä on vaikka ja kuinka paljon, että pitää vielä alkaa päästään keksimään mitä ihmeellisimpiä nimiä tai ihan perus nimistä väännetään jotain ihan outoa. Kannattaa hetki kuitenkin miettiä onko se sinun omasta mielestä se niin huippu nimi sitä, kun lapsi tulee koulu ikään. Kyllä itselläni oli nimi valinnoissa ensimmäinen asia se, että ei ainakaan ole niin outo, että lapsi saa hävetä. Hyvät vanhemmat, te annatte lapselle nimen, jota se joutuu kantamaan koko koulu ikänsä. Ystäväni lapsi halusi vaihtaa etu nimensä, koska siitä kiusattiin niin paljon. Kyllä joillain vanhemmilla ampuu ihan täysin yli…

 • mummeli sanoo:

  Minä ajattelin lasta nimetessäni että miten luontuu sitä nimeä huutaa kauenpana olevalle lapselle että nnnn tule syömään

 • Ei ole helppo sanoo:

  Ihmiset osaavat tehdä helpostakin vaikeaa. Annoimme lapsellemme todellakin tavallisen, perinteisen nimen – ja 9/10 kirjoittaa sen väärin, koska nimi on yhdellä i:llä eikä suomalaisittain kahdella. Korjaamme jatkuvasti joka paikassa.

  • Miia sanoo:

   Varmaan tiesitte tämän jo nimeä valitessa? Ninat ovat Niinoja ja Piat Piioja tai sit ei. Sille nyt vaan ei voi mitään.

  • helppoa sen olla pitää sanoo:

   Lasteni nimiä valitessa juuri tämä oli minulle ehdoton ei. Ei missään nimessä sellaista nimeä, jolla on useita eri kirjoitusasuja, niin että joka kerta pitää sanoa esim. Piia kahdella iillä.

   Lapsillani on harvinaiset, mutta selkeät nimet, joita ei tarvitse tavata asiakaspalvelijoille.

 • Kaksiosainen sanoo:

  Minä olen antanut lapsilleni 2 osaisen nimen väliviivalla. Ei niistä mitään ongelmaa ole tullut.

 • Milliriini sanoo:

  Mä olen karvaa vaille viiskymppinen harvinaisella etunimellä. Ei se one in a million -nimi ole, mutta harvinainen. Se on ollut aina hieman hankala, koska hyvin usein ei-tutut ihmiset kutsuvat minua väärällä nimellä ja kirjoitettuna se satavarmasti on jotain sinnepäin. Koulussa niinkin sivistyneet ihmiset kuin opettajat eivät varsinkaan yläasteella saaneet nimeä oikein. Itse en jaksanut enää korjata, kaverit siitä sitten huomauttivat opettajalle.

  No, nyt näin sähköpostien sun muiden sähköisten välineiden aikakaudella tilannehan on eskaloitunut siihen, että joudun tavaamaan nimeni joka paikassa. Alapeukku.

  Mutta, onhan siitä etuakin. Esim. töissä ei tartte joka paikkaan kirjoittaa koko nimeä, pelkkä etunimi riittää. Ei mene sekaisin kenenkään kanssa, sillä olen firman yli tuhannesta työntekijästä ainut tämän niminen.

 • Mp sanoo:

  Oliskohan homma nyt niin, että jokainen saa nimetä lapsensa kuten haluaa. Jos nimi on vaihingoittava, sitä nimeä ei saa lapselle antaa jo viranomaistenkaan puolesta. Ja mitä v*** se jollekkin elämäänsä kyllästyneelle Perus Pirkko -asiakaspalvelijalle kuuluu, kuinka kukakin omansa nimeää? Ei eletä enää aikaa jolloin kaikki oli yhtä Anttia ja Susannaa.

 • Laura sanoo:

  Vanhemmilla on vielä koko elämä aikaa pilata lapsensa elämä ja tehdä siitä helvettiä; pitääkö se aloittaa jo nimenantovaiheessa?!
  Papeilla – tai nimen julkistavalla henkilöllä – pitäisi olla joku vastuu pudistella synnytys/vauvanihanuushuumassa sekoilevia vanhempia: ootteko IHAN tosissanne? Mietipä vielä kaikki sananmuunnokset ja muutt väännösmahdollisuudet….

  Terv. Tyttö, jonka nimi ei onneksi ole Vieno Huttunen

  • Äiti 74 sanoo:

   Kyllä, ihan samaa mieltä, vaihtaakoot itselleen ne ihan ihme nimi viritykset, jos semmoisia haluaa. Nimetkää lapsenne niin, että ei tartte joutua häpeään ja kiusatuksi.

 • Nimihirviö sanoo:

  Hah! Asiakaspalvelija on hyvä ja vaihtaa alaa!

 • Mummo sanoo:

  Minusta paras tapa kokeilla sitä aioottua nimeä on joko ikkunasta tai parvekkeelta huutaa pihalle sitä nimeä. Jossain vaiheessa sitä joutuu huutamaan kuitenkin.

  • Vanhemmilla kiero huumorintaju sanoo:

   Tuo sama asia tuli mieleeni, kun katsoin tv:stä erästä visailuohjelmaa, jossa katsomon puolelta esiteltiin kisaajan perheenjäsen nimeltään Orkkuli. Siinä kahveja henkitorvestani yskiessä pohdin, että mitä reaktioita on saanut aikaan parvekkeelta huudahdus: ” Orkkuliii, syömään!”

   • Sokeri sanoo:

    Kyllä se lapsi ehtii ihan tarpeeksi saada koulun pihalla turpaansa, vaikka nimi oliskin ihan normaali.