Monissa perheissä jossain vaiheessa koittaa se hetki kun vauva ei ole enää ihan pikkuinen ja vanhempien on mentävä töihin. Silloin on aika viedä lapsi päivähoitoon. Päiväkoti, tai muu hoitomuoto, sehän on ihan oma maailmansa.

Tiedät, että olet päiväkotilapsen vanhempi, kun:

– Olet aina hikinen sekä aamusta että iltapäivästä. Aamuisin raahaat lasta paniikilla päikkyyn että ehtisit ajoissa töihin ja iltapäivällä säntäät kiireellä päiväkodille jotta lapsesi ei olisi viimeinen joka haetaan. Sama puolijuoksu (tai välillä ihan kunnon sprinttaaminen) toistuu niin tuulessa, tuiskussa kuin kaatosateessa ja nietostenkin keskellä.

– Elokuusta toukokuuhun ei ole viikkoakaan etteikö joku perheenjäsen olisi kipeä. Monet eivät välty tältä myöskään kesä- ja heinäkuussa.

– Yhtäkkiä olet sellainen vanhempi, jonka lapsen asut koostuvat pääasiassa nuhjuisista collarihousuista ja tahraisista t-paidoista.

– Tai sitten lapsellasi on harva se päivä yllään päikyn lainavaatteita kun joku on unohtanut viedä sinne vaihtovaatteet…

– Jos saat puettua lapsesi nätisti päivähoitoon, siistiin, yhteensopivaan ja käytännölliseen asuun, olet sitä mieltä että sinun olisi pitänyt voittaa Muodin huipulle -ohjelmien kaikki tuotantokaudet.

– Vaikka olet todella tyytyväinen suomalaiseen päivähoitoon ja sen kustannuksiin, kiristelet silti hampaitasi kun maksat päivähoitomaksuja…siis onhan tämä halpaa, mutta…

– Siitä huolimatta että laskut harmittavat, olet vielä enemmän harmissasi siitä, että lastenhoidosta maksetaan työntekijöille niin vähän. Kyllä jo pelkästään minun lapseni hoitamisesta pitäisi saada huomattavasti enemmän palkkaa!

– Laskeskelet, että onko teillä ylipäätään varaa useampaan lapseen. Kuinka paljon päivähoitomaksuja menee kahdesta? Entä kolmesta?

– Olet sappi kiehuen miettynyt, kenen hampaisiin puremajäljet lapsesi käsivarressa täsmäävät.

– Sekä salaa kuikuillut, että kenenköhän päästä ne täit minun palleroiseni hiuksiin hyppäsivät…

– Olet hävennyt ilmoittaa, että MEILLÄ ON KIHOMATOJA tai MEILLÄ ON TÄITÄ vaikka ihan hyvin tiedät että ei se kerro siitä että olisit huono vanhempi tai asuisit läävässä.

– Kun puhelin soi töissä, mietit ensimmäisenä että PLIIS EI TAAS KUUMETTA/ OKSENNUSTAUTIA/ ROKKOA!!!

– Jos unohdat puhelimesi työpisteelle palaverin ajaksi vatvot hädissäsi sitä, että mitä jos ne nyt soittaa päiväkodista koska lapsella on oksennustauti tai päiväkoti on tulessa ja minä en tiedä siitä.

– Jos huomaat että päiväkodista on tullut vastaamaton puhelu, sydän alkaa hakata ja kädet täristä ja pelkäät heti että jotain kamalaa on sattunut.

– Kotonasi ja työpaikallasi on satoja lasten piirroksia ja askarteluja, mutta eihän niitä voi heittää pois…eihän?

– Yhtäkkiä on olemassa lukuisia hyvin pieniä ihmisiä jotka tietävät että olet Mikaelin äiti tai Aadan isä ja huutavat sitä innoissaan kuorossa kun lähestyt päiväkodin pihaa.

– Sen sijaan et itse erota haalariasuista pikkuväkeä toisistaan. Saatat jopa reteästi astella aivan väärän lapsen luokse jos omasi on keskittynyt leikkiin eikä huomaa tuloasi.

– Tunnet myös ison määrän aikuisia, mutta ainoastaan nimillä Linnean äiti ja Petruksen isä. Olet ehkä, siis ehkä, kuullut heidän oikean nimensä joskus, mutta olet unohtanut sen ja nyt on myöhäistä alkaa kysellä.

– Vaikka et erota lapsia toisistaan, pystyisit yhdistämään oikean lapsen oikealle vanhemmalle ilman mitään ongelmia. Miten on mahdollista että lapset näyttävät NIIN PALJON vanhemmiltaan?!

– Vanhempainillassa olet esitellyt itsesi isänä jos olet äiti tai äitinä jos olet isä tai Jukan miehenä jos olet Jukan vaimo ja Heidin vaimona jos olet Heidin mies. Sekaannuksen jälkeen koko porukka nauraa helpottuneesti, sentään se en ollut minä tällä kertaa joka sanoin väärin!

– Olet tietysti myös hokenut mielessäsi mitä sinun pitää sanoa. Olen Heidi, Linnean äiti, Jukan vaimo. Olen Heidi, Linnean äiti, Jukan vaimo. Olen Heidi, Linnean isä, Jukan vaimo. Eiku!!!

– Tunnet valtavaa syyllisyyttä aina kun hoitajat joutuvat muistuttamaan sinua lupalappujen täyttämisestä tai varavaatteiden tuomisesta päiväkodille.

– Erityisesti hermoilet vasu-keskustelua. Mitä jos ne sanovat että lapsellamme on jotain ongelmia kehityksessä? Mitä jos lapseni on kiusaaja? Mitä jos ne näkevät vuosikymmenien varhaiskasvattajan kokemuksella että olen täysin kelvoton vanhempi?!

– Pelkäät lapsesi möläyttelevän päiväkodissa vaikka oikeasti mitään syytä pelkoon ei ole. Mutta jos lapsi kertoo saunakaljasta ja ne ymmärtävät sen väärin? Jos lapsi kertoo pesusta saunassa ja ne ymmärtävät sen väärin?! APUA!

– Olet innoissasi siitä, mitä kaikkea lapsi oppii päiväkodissa.

– Ja olet tuohtunut siitä, mitä kaikkea lapsi oppii päiväkodissa…kuten kirosanoja ja sen, että sipulia ei voikaan enää syödä!

– Et pysty lukemaan mitään kohu-uutisia päiväkodeista tapahtuneista ikävistä asioista.

– Sekä jätät tietoisesti lukematta ne jutut, joissa väitetään että päivähoito pilaa lapsen.

– Mietit jo nyt, että miten paljon sitten itkettääkään kun päiväkotiura on ohi…

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia