Hermot menee joka asiasta, kaikki itkettää, joka paikkaa turvottaa, tisseihin sattuu – tuttuja oireita monelle ennen kuukautisia. ”Tavallinen” ja ”normaali” oireilu ennen kuukautisia on PMS eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä. PMS-oireita on eri vaikeusastetta, ja oireet vaihtelevat samallakin naisella. Mutta jos tuntuu, että pelkkä PMS ei riitä selittämään kuukautisia edeltäviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, kyseessä voi olla PMDD.

PMDD on kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö. Sen oireet ovat samanlaisia kuin PMS-oireet, mutta voimakkaampia. Oireet ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä. Varsinkin psyykkiset oireet, kuten ahdistuneisuus ja masentuneisuus, voivat olla niin voimakkaita, että niistä kärsivä tai lähipiiri ja lääkäritkin saattavat pitää niitä mielenterveyden häiriönä.

PMDD:stä kärsivä voi kokea hyvin voimakasta masennusta ja hänellä voi olla itsetuhoisia ajatuksia. Myös raivo, voimakas ärsyynytyminen ja ahdistus ovat tyypillisiä oireita. Toisin kuin mielialahäiriössä, kuten masennuksessa, PMDD:n oireet toistuvat syklisesti ja ovat siis välillä poissa.

PMDD-oireet alkavat 4-10 päivää ennen kuukautisten alkua. Toisilla oireet loppuvat heti kuukautisten alettua, toisilla parin päivän kuluessa siitä kun kuukautiset alkavat. Oireyhtymästä kärsivät kuvaavat, että kuukautisten alettua he tuntevat itsensä yhtäkkiä taas omaksi itsekseen.

Oireet ovat hyvin raskaita sekä niistä kärsivälle henkilölle itselleen että tämän lähipiirille. Se helpottaa, että niiden päättymispäivä on tiedossa, toisin kuin esimerksi masennusta sairastaessa.

Tärkein tapa erottaa PMDD mielialaoireilusta onkin oireiden syklisyys. Ne ilmaantuvat ennen kuukautisia ja poistuvat kuukautisten alettua. Jos epäilee PMDD:tä, kannattaa pitää oirepäiväkirjaa. Jo se voi helpottaa, että ololleen saa selvän syyn.


Kuva Kinga Cichewicz, ylin kuva Jurica Koletic.

PMDD-oireita voi myös hoitaa. Niitä voivat helpottaa samat keinot kuin PMS-oireitakin: liikunta, lepo, terveellinen ruoka sekä stressin, alkoholin ja kofeiinin välttäminen. Itsehoito ei välttämättä riitä, jolloin voidaan kokeilla lääkitystä. SSRI-lääkkeistä näyttäisi olevan apua. Myös hormonilääkitys voi auttaa.

On myös tärkeää, että itse tiedostaa että ei ole ”tullut hulluksi” ja että oireet ovat oikeasti olemassa olevia ja lääketieteellisesti tunnustettuja, eivät siis mitään ”naisten oikkuja”. Myös lähipiirin on hyvä tietää, että kyseessä on oireyhtymä eikä se, että käyttäytyisi huvikseen ikävästi.

Lieviä kuukautisia edeltäviä oireita on jopa 80-95 %:lla hedelmällisessä iässä olevista naisista ja vaikeista PMS-oireista kärsii enintään 20-25 %. PMDD:n esiintyvyys on 3-8 %. PMS-oireita ei ole silloin, jos munasolua ei irtoa, ennen murrosikää, vaihdevuosien tai munasarjojen poiston jälkeen eikä raskauden aikana. Munasarjahormonien pitoisuudet ovat sekä PMS:ta kärsivillä naisilla että muilla naisilla samanlaiset, joten oireet johtuvat siitä, kuinka herkkä näille hormoneille on.

Jos epäilet kärsiväsi PMDD-oireista, eikä itsehoito tunnu riittävän, hae apua. Helposti ajatellaan, että ”naistenvaivoista” pitäisi vain kärsiä, mutta näin ei tietenkään ole. Rohkeasti vain lääkäriin, ja tarvittaessa toiselle lääkärille jos ensimmäinen ei ota vakavasti.

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Masennusta ja raivareita ennen menkkoja?Sinulla voi olla PMDD”