”Ennen matkaa sovimme, että tällä kerralla emme tappele. Että jos alkaa keittää yli, rauhoitumme. Emme provosoidu emmekä haasta riitaa. Ajatus oli hyvä, mutta eihän se toiminut. Mutta mehän sovittiin ettei tapella, anoin kun mies rähjäsi.

Hän löysi joka matkalla kiukuttelemisen syyn. Joko hän oli itse katsonut juna-aikataulun väärin, tai sitten hän luuli että minä olin katsonut valuutan väärin ja tipannut kymmenillä euroilla. Se, että halusin käyttää puoli tuntia viikon matkan aikana shoppailuun, sai aikaan raivarit. Kerran hän raivosi minulle, koska hänellä oli kakkahätä keskellä Nizzaa, eikä hän tiennyt minne suunnata vessaan.

Mies toivoi matkoilta oikeastaan vain seksiä. Minusta aika meni hukkaan pelkästään hotellihuoneessa luuhatessa. Panolomalle olisi ennemmin kannattanut lähteä Vantaalle kuin Roomaan. Kun taas teimme matkalla asioita, mies valitti rahanmenoa. Opin hyvin nopeasti, että hienoista hotelleista tai elämyslomista ei kannattanut maksaa. Niissä tuli riitelylle turhan kova tuntihinta.

Tajuan kyllä, että loman ja matkustamisen odotukset ja stressi purkautuvat helposti riitelynä. Sitä paitsi olen itsekin saattanut aloittaa riitoja. Mutta jatkuvana ilmiönä lomariitely on hyvin rasittava toimintatapa. Myöhemmin jätin mieheni ja yksi monista eroon vaikuttaneista syistä oli se, että meillä ei ikinä voinut olla matkalla kivaa yhdessä.”

Stressi, paineet, ristiriitaiset tai liian suuret odotukset ja vieras kulttuuri – siinäpä syitä lomariitelyn yleisyydelle. Tietenkään ei ole realistista odottaa, että matkallakaan parisuhde olisi pelkkää auvoa. Mutta alkaa siinä huumori loppua, kun kerta toisensa jälkeen istuu paratiisirannalla, erämökissä tai viiden tähden hotellissa kyyneleet poskilla ja huutamassa naama punaisena. Harvinaista ja kalliisti maksettua yhteistä aikaa, ja tähän se sitten käytetään!


Kuva Francesca Hotchin.

Lomariitely on monille tuttu ilmiö, eikä satunnaista riitaa tarvitse sen kummemmin säikähtää. Mutta jos yhteiset matkanne aina sujuvat tapellessa, jotain on pielessä. Väsymys, stressi, nälkä, jano ja kuumuus aiheuttavat kiukustumista, ja niitä ei matkalla voi välttää. Mutta jatkuva, kontrolloimaton kiukuttelu joka pilaa sekä oman että toisen loman, johtuu kyllä jostain muusta.

Jos vedät raivareita, koska et löydä lempijogurttiasi espanjalaisen hotellin all inclusive -aamiaiselta tai koska sinuun iskee kakkahepuli, ehkä turvallisuudentunteessasi on vajetta. Ei puolisossasi tai lomassasi. Jos menetät hermosi koko ajan siitä, kuinka paljon asiat maksavat tai kuinka paljon taksikuski huijasi, taidat pelätä jotain ihan muuta kuin sitä, että rahaa meni pikkuisen enemmän kuin piti.

Jos olet matkaraivoaja, mieti onko se tosiaan sen arvoista? Kannattiko lentää maapallon toiselle puolelle tappelemaan? Tai vaikka olisitte päiväretkellä lähikaupungissa, ei sinnekään kannattanut tappelemaan mennä. Mieti myös, että mikä sinua oikeasti pännii? Tuskin se on se asia, mistä riitelette.

Ennen lomaa on hyvä pohtia, että mitä oikeasti haluatte. Jos olette lopen uupuneita, menkää lähelle halpaan hotelliin makaamaan ja olemaan yhdessä sen sijaan, että säntäisitte suorittamaan läpi Pariisin jokaikistä nähtävyyttä 48 tunnin aikana. Puhukaa realistisesti molempien odotuksista ennen matkaa. Ihan oikeasti, puhukaa niistä. Ja kumpikin sitten joustaa! Se, että vaimo saa käydä shoppailemassa, on ihan yhtä arvokasta kuin se, että mies saa käydä jossain ihme suolamuseossa (tai toisin päin).

Ennen kaikkea: sopikaa, että omaa eikä toisen matkaa pilata riitelyllä. Ja pitäkää siitä sopimuksesta kiinni. Oikeasti. Eikä aikuistenkaan ollessa kyseessä ole yhtään huono idea pakata mukaan paria pillimehua ja välipalakeksiä akuuteimman känkkäränkän taltuttamiseksi…

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Oletko sinäkin lomariitelijä? Näin lopetat!”

 • Mummeli sanoo:

  Mun mies nillittää siitä kun kaikki on nii kallista(ruoka) mutta itse haluaa lähteä lomalle vähän väliä ja ostelee työkaluja,ne kun on halpoja🙄ja niitä ei ole koskaan tarpeeksi.Minä kuljen omia polkuja niin ei tule riitaa

 • Matkaevästä sanoo:

  Suklaapatukka ja rusinapussi ovat pelastaneet monta retkeä perheessämme. Kumpikaan (50+v) ei ole oma itsensä kun sokeriarvot laskee, ja vaikka nälkää ei olisikaan, miettiskelyhetki onnistuu, jos suu on tukittu suklaalla.

  • jep sanoo:

   Juurikin näin. Meillä on aina ostettuna pidemmille automatkoille evästä ja lomapaikassa aina on jotain pientä naposteltavaa mukana. Riitoja ei yleisesti lomareissuissa tule, mutta nälkäkiukkua kyllä, jos ei muista syödä tarpeeksi.

 • Maija sanoo:

  Lomalannistus alkaa pari päivää ennen lähtöä. ”Voisin jäädä kotiin, kentällä on kamalaa, lentokoneessa on kamalaa, ei huvittaisi lähteä, kaikki maksaa, väsyttää, kamalat aikataulut, pitää herätä aikaisin, pitää matkustaa yöllä…”. Ehkä ensi kerralla nostan laukkuni autoon ja sanon moro. Huomautukseksi, se on aina mies joka ensimmäisenä sanoo ”voitais lähteä reissuun, on halpoja lentolippuja…”

 • Tuttua sanoo:

  Mun ex ei ollut lomaraivoaja, vaan lomamököttäjä. Aina oli naama väärinpäin reissussa. Vaikkapa juuri siksi, että oli väärää jogurttia.Tämä ei ole pääsyy miksi on ex, mutta vaikutti kyllä osaltaan. Itsekin mietin monesti, että miksi pitää aina pilata kaikki reissut ja tällä on liian kova tuntihinta.

 • Kaukokaipuu sanoo:

  Kirjoituksesi aiheutti minussa mielettömän reaktion, aivan kuin omat ajatukseni! Silti ensimmäistä kertaa näen jonkun muun sanovan asian näin suoraan. Nyt myös ahdistaa ja isosti, koska tajusin, että en usko meidän pystyvän enää matkustamaan sovussa.
  Kiitos kirjoituksesta ❤️