Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Separett.

Hyvää Maailman vessapäivää!

Täällä kotisuomessa suurin vessaongelma voi hyvinkin olla kuka pissasi istuimelle tai jätti pesemättä jarrutusjäljet, tai kenen vuoro tällä viikolla on pestä vessa (yleensä äidin, tuntuu reilulta…), mutta suuri osa maailmasta kokee päivittäin hieman eri mittakaavan vessahätää, sillä yli kolmasosa maailman väestöstä elää yhä ilman kunnollista sanitaatioratkaisua. Mahdollisuus käydä istunnolla ihan oikealla istuimella kaikessa rauhassa tuntuu meille itsestäänselvyydeltä, mutta joillekin se on ylellisyyttä, josta pääsee nauttimaan harvoin, jos ollenkaan.

Tänään 19.11. vietetään YK:n julistamaa Maailman vessapäivää, sillä puhdas ja toimiva käymälä vain haave 3.6 miljardille ihmiselle. Siis vähintään joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman mahdollisuutta asianmukaisiin sanitaatiotiloihin. Ongelma saattaa tuntua vaikealta samaistua, ja sen laajuutta on hankala ymmärtää länsimaisen toalettikulttuurin keskellä, mutta vessakriisi on vakava ja maailmanlaajuinen.

Elämä ilman vessaa on likaista, vaarallista ja arvotonta. Mahdollisuus sanitaatiotilojen käyttöön on yksi YK:n tunnustamista ihmisoikeuksista, ja jätteet tulee käsitellä niin, että bakteerit ja loiset eivät pääse leviämään ihmisten lähiympäristöön tai vedenlähteisiin. Jos joillakin yhteisön jäsenille ei ole turvallista saniteettiratkaisua, on kaikkien terveys uhattuna. Huono sanitaatio saastuttaa juomaveden lähteet, joet, rannat ja ruokakasvit levittäen tappavia sairauksia laajemman väestön keskuudessa. Maailmanlaajuisesti vähintään 2 miljardin ihmisen juomaveden lähde on ulosteen saastuttama. Puutteelliset sanitaatioratkaisut, huono hygienia ja saastunut vesi, sekä siitä johtuvat taudit aiheuttavat yli 700:n lapsen kuoleman päivittäin.

Maailman vessapäivän tavoitteena on tuoda esille tätä sanitaatiokriisiä, jonka olemassaolosta moni ei edes tiedä, mutta joka on päivittäistä todellisuutta 3.6 miljardille ihmiselle. Samalla kiinnitetään huomiota siihen, mitä sanitaatioratkaisujen puute merkitsee niin ihmisille kuin ympäristölle, ja pyritään vaikuttamaan poliittisiin linjauksiin joiden avulla sanitaatio-oloja voitaisiin parantaa.

Separett ja Sanima kuivuutta ja terveysongelmia vastaan

Etelä-Amerikan Perussa toimiva yhteisöllinen yritys Sanima taistelee sanitaatiokriisin etulinjoissa tarjoamalla käymäläratkaisuja vähävaraisille, ja Separett on ollut Saniman virallinen yhteistyökumppani jo vuodesta 2014 lähtien. Sanima tarjoaa palvelun, jossa ammattiteknikot vierailevat palveluun liittyneen perheen luona ja asentavat sinne erottelevan kuivakäymälän. Kerran viikossa Saniman tiimi kiertää osallistuvat perheet ja kerää käymälöiden jätesäkit mukaansa. Sanimalla on käytössään slummien läheisyydessä iso käsittelyalue, jossa kerätty jäte kompostoidaan. Maatunut lopputuote käytetään Liman karun maaperän vehreyttämiseen.

Perun pääkaupungin Liman sanotaankin olevan maailman toiseksi kuivin pääkaupunki, ja Peru on yksi ilmastonmuutoksesta eniten kärsineistä valtioista. Suurin ongelma on kasvava vesipula, joka on johtanut siihen että noin 2 miljoonaa ihmistä ei tule koskaan saamaan käyttöönsä kaupungin vesi- tai jätevesijärjestelmiä.

Yhdessä Sanima ja Separett ovat korvanneet aiemmin ainoana sanitaatioratkaisuna toimineet kuopat yksinkertaistetulla sähköttomällä versiolla Separettin Villa 9010 -kuivakäymälästä jo yli 750:ssä Perulaisessa taloudessa, ja tämän ansiosta yli 3500 ihmistä saa käyttää kunnollista käymälää.

“Separett käymälän ansiosta meillä on paljon vähemmän kärpäsiä. Kuoppakäymälä haisi kamalalta ja sitä paitsi se houkutteli monia hyönteisiä kotiimme. Kuoppa myös täyttyi nopeasti ja lasten oli vaarallista käyttää sitä. Naapurini lapsi tippui kerran jätekuoppaan – hän olisi voinut tukehtua. Tunnen itseni uuden kuivakäymälän kanssa nyt paljon rauhallisemmaksi. Kunpa minulla olisi ollut käymälä jo ollessani raskaana.” – Ana Vasquez

Tänään on siis hyvä päivä kiittää turvallista vessaa

Koska sinäkin mitä varmemmin kuulut siihen osaan maailman väestöstä, jolla on etuoikeus käyttää turvallista ja hygieenistä käymälää päivittäin, on hyvä hetki kiittää suuren työn tekevää vessa, vaikka näistä asioista:

  • se vie pois pissat ja kakat
  • se pitää ihmisten jätteet poissa vesi- ja ravintoketjuistamme
  • se antaa meillä mahdollisuuden säilyttää arvokkuutemme
  • se suojaa meitä tappavilta taudeilta, kuten koleralta…
  • …ja auttaa vähentämään aliravitsemusta…
  • …joka auttaa pitämään lapset koulussa…
  • …ja kun koulussa on wc, tyttöjen ei tarvitse jäädä kotiin kuukautisten aikana…
  • …ja sama pätee kunnollisiin wc-tiloihin töissä ja kaikissa muissa paikoissa

Ja lopuksi voimme kiittää kaikkia vessoja siitä, että ne ovat luoneet paljon työpaikkoja. Saniteettijärjestelmät tarvitsevat ihmisiä ylläpitämään niitä kellon ympäri, 365 päivää vuodessa, ikuisesti.

Faktojen ja materiaalien lähteenä Separett, World Toilet Day  ja Sanima.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia