Haluanko minä yrittää saada lapsia? Vai enkö halua?

Pitäisikö yrittää vielä yhtä lasta? Kenties useampaakin?

Onko nyt oikea hetki? Pitäisikö vielä odottaa? Onko minulla aikaa odottaa?

Nämä eivät ole helppoja kysymyksiä. Ja missä on ihmisellä kiperä tilanne, siellä on asiantuntija tarjoamassa palvelujaan.

Jep. Palveluntarjoajia on jo olemassa. Esimerkiksi Ann Davidman tarjoaa valmennusta tueksi päätöksentekoon. Hän kutsuu itseään tittelillä Motherhood Clarity Mentor, suomeksi hassutellen suunnilleen äitiysselvyysvalmentaja. Valmennukset voivat olla nettikursseja tai keskusteluapua.

Tarvitaanko tähän oikeasti apua? Ensimmäinen ajatus on, että pitääkö kaikki tosiaan ulkoistaa ja joka asiassa terapoitua, etsiä valmentajia, mentoreita ja coacheja.

Mutta kun asiaa hetken tuumii, ei se välttämättä niin huono ajatus olekaan.

Kysymys siitä, pitäisikö jonkun yrittää saada lapsia on nimittäin kovin monitahoinen, ja siihen liittyy paljon oletuksia ja odotuksia.

perhosnipsu kumipuun lehdellä

Ympäristön paine siihen, että lapsia PITÄÄ HANKKIA on yhä suuri. Lähes jokaiselta heteroparilta edelleen odotetaan sitä, että he edes yrittäisivät saada lapsia. Kyselyt, utelut, vitsit ja jopa painostaminen ovat monille tuttuja. Jo pelkästään se riittää hämmentämään ja sotkemaan ajatuksia sen suhteen, mitä MINÄ haluan.

Lisäksi parilla voi olla toisistaan eroavia toiveita. Toisen halut saattavat olla selkeämmät kuin toisen.

Lisäkuormaa tuovat monet muut kysymykset, kuten taloudellinen tilanne, oma hedelmällisyys, maailman tilanne, ekologiset kysymykset, vanhenemisen pohtiminen, työtilanne ja vaikka mikä muu.

Mediassa jauhetaan lähes päivittäin siitä, että lapsia ei synny tarpeeksi. Sekä siitä, että syntyvyyttä pitäisi rajoittaa. Sekä siitä, että joku sai viisikymppisenä lapsen. Ja siitä, että naisten pitäisi ymmärtää, että hedelmälliset vuodet hupenevat nopeasti.

Ei tosiaankaan ole ihme, jos tässä hälyssä ei tiedä mitä itse haluaa.

Perheenjäsenillä, ystävillä ja sukulaisilla on usein oma agendansa. Joku voi haluta, että et saa lapsia koska hänkään ei saa tai halua. Joku voi haluta, että et tule raskaaksi, koska hänelle seuraa siitä kustannuksia. Joku ei kestä ajatusta siitä, että ei saisi kauttasi lapsenlapsia. Joku voi pelätä, että elämänne muuttuu liikaa jos saatte lapsia – tai on pilalla jos ette saa.

Näin ollen perheen, suvun, ystävien ja tuttavien kanssa asiasta keskusteleminen voi sekoittaa päätä vain lisää.

Tällöin keskusteleminen neutraalina pysyvän ammattilaisen kanssa voi oikeasti olla toimiva ratkaisu. Sillä sehän se tärkeintä on, että mitä ITSE haluaa. Ja jokaisen ratkaisun kanssa on hyvä tietää, että teki sen harkiten ja omasta tahdostaan.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Lapsia vai ei? Nyt voi hankkia tähänkin ammattiapua!”

  • Ei ole aina naisen halusta kiinni sanoo:

    Aina sitä vaan ajatellaan, että nainen on se, joka päättää ja pihtaa. Joskus voisi pitää suunsa kiinni, kun ei tiedä, millaisia pihtaajia miehetkin ovat. Eivät halua seksiä edes huvikseen saatikka lasten hankkimiseksi. Tuhlataan naisten hedelmällisen vuodet typeriin seurustelusuhteisiin eikä tiedetä, haluaako edes asua saman katon alla kunniallisesti avioliitossa. Joillain naisilla käy flaksi, toisilla ei. Siinä ei paljon terapiat auta, jos mies pistää mällit tiukasti pussiin ja pussin roskikseen vielä pestynä, ettei niitä mällejä voi edes roskiksesta kaivaa sisuksiinsa.