Meillä on 5 lasta. Vanhin 14v, nuorin 3v. En jaksa, kun lapset eivät halua tehdä mitä pyydän. Yks ei halua laittaa housuja, yks ei halua tyhjentää tiskikonetta, yks ei halua tehdä ruokaa. Meilkein joka kerta jos lapset tekevät kotitöitä, he jättävät ne jollain lailla kesken tai tekevät työt huonosti. Yleensä mulle ja isälle jää kotityöt ja penskoja saa olla patistamassa auttamaan joka päivä monta kertaa päivässä. Haluaisin, että lapset ois omatoimisia, mutta emme ole osannut kasvattaa heistä sellaisia. Ärsyttää, kun äiti ja isä tekee kotitöitä ja kolaa pihaa, mutta teinipoika makoilee sängyllä peiton alla puhelin kädessä. Tänään kävi näin.

Kovan patistamisen ja uhkailun jälkeen muksut alkaa hommiin. Rasittavaa vaan kun niillä on paljon vaatimuksia: haluavat katsoa lasten elokuvaa, haluavat että ostetaan puhelin, haluavat sitä, tätä ja tuota. Mutta me aikuiset emme meinaa saada apua kotitöihin. Meillä on myös karjaa, josta pitää huolehtia.

Välillä on ollut sitä, että wifi tai puhelimet ei ole käytettävissä ennen kuin kotityöhomma alkaa sujumaan, mutta kun aikuiset tarvii myös wifiä ja se pitää laittaa päälle. Yhtäkkiä vaan huomaat, että kaikki työväki on kadonnut: koululaiset ovat vetäytyneet omille puhelimilleen tai läppärille. Koululaiset myös tarvii puhelinta nykyään koulutehtävien tekoon! Niille on pakko antaa puhelin viimeistään maanantaiaamuna. 🙁 Puhelimellakaan ei voi siis kiristää.

Isovanhempia ei ole käytettävissä. Kuuntelen vihreänä kateudesta kun joku kertoo miten miehen isä on auttanut tai kun tiedän naapurin auttavan omia lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Meillä ei ole muita mahdollisia auttajia kuin minun äiti. Mutta hän on iloinen kun ei tarvitse auttaa! Vastahakoisena tulee auttamaan jos soitetaan avuksi. Jos taas perutaan, on niin hyvällä tuulella ja sanoo, että ”Ompa hyvä kun ei tarvi tulla”. On myös niin iloinen ja hyväntuulinen kun pääsee lähtemään meiltä ja voi taas mennä kämppäänsä omaan nojatuoliin viiniä juomaan ja suklaata syömään. Meidän lapsia hän ottaa kerralla 1-2, jotta ”asunto ei sotkeennu”. Hän ottaa lapsia asuntoonsa vain sen vuoksi, että saa itse olla lapsen lasten kanssa tekemisissä silloin kun hänelle sopii, mutta ei sen vuoksi, että haluaisi vapaaehtoisesti, vilpittömästi, puhtaasta sydämestä auttaa meitä aikuisia ja omaa aikuista tytärtään. Olen huomannut elämäni aikana, että meidän äiti on kova, kylmä ja rakkaudeton. Valitettavasti.

Kerran olimme mieheni kanssa hoitamassa avioliittoamme maksetulla etäavioliittoleirillä. Äidilläni eli lasteni mummilla oli sillä välin hankalaa lastemme kanssa ja lapset olivat kurittomia. Äiti oli uhannut lähteä. Sanoin, että meidän leirihän keskeytyy ja olemme maksaneet leiristä jos äiti lähtee. Äiti sanoi vain ”Ei ole minun ongelma!” Minusta hän on vastuuton ihminen ja vastuuton mummi. Hän on sanonut aiemmin, että ”haluaa elää nyt vain itselleen”. Olen käsittänyt, että hän ajattelee niin, että jos hän auttaa meitä, me käytetään häntä hänen mielestään hyväksi. Oi ei, missä ovat vapaaehtoiset varaukit ja -mummit? Täällä lapsiperhe tarvitsee teitä kipeästi!

Mullakin on käynyt mielessä, että eroan miehestä ja otan oman kämpän. Sais omaa rauhaa! Lapset ois osan aikaa isällä ja saan olla omillani ja huolehtia vain itsestäni. Mutta siinä on se huono puoli, että oikeasti tarvitsen miestäni lasten kasvattamiseen, lasten kanssa olemiseen ja kotitöiden ja vastuiden jakoon. Muutenhan kaikki rosahtaisi 100% minun niskoille kun lapset on mulla! Ja: en pystyisi niin hyvin vaikuttamaan siihen, miten mies sallii tai on sallimatta asioita meidän lasten elämään ja miten mies kasvattaa lapsia tai mitä lapset tekee isän luona. Minun on helpompi vaikuttaa lastenkasvatusasioihin kun ollaan miehen kanssa yhdessä. Ja onhan se kuitenkin ihan mukava mies: ei juo eikä ole väkivaltainen. Sitä paitsi olen huomannut, että jos joskus olen ollut reissussa yksin tai yhden lapsen kanssa, se tuntuu hirveän orvolta. On yksinäistä! Kaipaan sitä, että voin nukkua miehen vieressä ja että lapset ovat kaikki koolla

Nimimerkki: Hohhoijaa 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 29 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

29 vastausta artikkeliin “Lapset eivät auta kotitöissä ja mistään ei apua saa”

 • Nimetön sanoo:

  5 lasta on aika iso perhe. Tekemistä piisaa. Osasitko yhtään ennakoida tätä, kun perustit ison perheen?

  Aina sanotaan, että lapsia pitää opettaa työntekoon kotitöitä teettämällä.
  Itse en koskaan tehnyt kotona mitään töitä, koska äiti sanoi, että koulunkäynti ja opiskelu ovat minun työtäni. Hyvin olen aikuistuttuani osannut kotityöt hoitaa ja varsinaiset ammattiin liittyvät työt.
  Olen myös omaksunut äitini opit siinä, että lapsuus on vapautta töistä myös omalla lapsellani.

  Olisikohan tämän kasvatusviisauden taustalla vanhempien itsekäs halu teetättää kotitöitä lapsilla. Se vaan naamioidaan hurskaaseen ajatukseen työntekoon kasvattamisesta.

 • mummuvaan sanoo:

  Kirjoitelmasi lienee parodiayritys.
  Jos siinä kuitenkin on totta toinen puoli, niin muistutan, etteivät lapsesi, saati äitisi, ole sinulle maksutonta työvoimaa. Jos joku haluaa auttaa. niin sehän on hyvä, mutta kyllä sinun on itse järjestettävä työsi niin, että pystyt ne tekemään. Huolehtikaa ennen kaikkea siitä, ettei lapsia tule enää lisää.
  Mitenkähän seuraavassa sukupolvessa, onko sinun lapsillasi ”isovanhempia käytettävissä”?

 • Miina sanoo:

  Saat kaiken myötätuntoni. Ja mutsis on aika kamala tyyppi. Toivottavasti saat jostain jotain konkreettista apua. En tiedä onko mahdollista ja voi olla että olet jo niin tehnyt, mutta yritä tehdä joissain hommissa vain välttämätön minimi. Halaus täältä!

 • Parasta ennen sanoo:

  Lapsilla ja telineillä on hyvin tiedossa heidän oikeutensa. Velvollisuuksista ei hajuakaan! Näinhän me olemme lapsemme kasvattaneet! Nyt korjataan satoa

 • Äiti myös sanoo:

  ”Lapset eivät auta kotitöissä ja mistään ei saa apua” Väsyneenä kevensit sydäntäsi ja sait tosi tylyjä kommentteja! Juuri kukaan ei tukenut sinua jaksamaan. Moitittiin vaan. Asiat olisi voinut sanoa vähän viisaamminkin uupuneelle ihmiselle vaikka olisikin ollut oikeassa. Mistä äiti voi saada ymmärrystä ellei toisilta äideiltä? Ei silti tarvitse olla samaa mieltä. Supernanny-ohjelmassa tuetaan aina äitiä jaksamaan parempaan lopputulokseen. Me äidit ollaan aika armotonta sakkia.