Lapsesi katsoo liveä Ukrainasta TikTokista
TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tehty mobiilisovellus ja lasten sekä yhä enenevissä määrin aikuistenkin suosikki. TikTok ehdottaa katsottavaksi videoita sillä perustella, mitä olet katsonut tai lapsi on katsonut aiemmin. MUTTA TikTok työntää nähtäväksi tilaamatta koko ajan videoita, joita lapsi ei ole tilannut nähtäväkseen eikä halunnut katsoa. Nyt TikTok on täynnä live-lähetystä ja videota Ukrainasta ja ne videot tulevat lapsesi silmille väkisin. Nuoret saavat samat kuvat myös kaikista mahdollisista kanavista.
Mitäs nyt sitten? Lapselle ja myös nuorelle pitää puhua sodasta. Sota pelottaa aikuistakin, miksei siis lasta.
Ota selvää, missä sosiaalisen median kanavissa lapsesi on. Tee itsellesi tili samoihin kanaviin. Kun tunnet esimerkiksi TikTokin, pystyt puhumaan siitä.
Ota selvää siitä, mitä lapsesi on jo nähnyt. Kysy, oletteko puhuneet Ukrainan tilanteesta koulussa tai ystävien kesken. Osoita, että haluat kuunnella. Älä painosta lasta keskusteluun, jos hän ei halua keskustella aiheesta.
Kerro ikäkauden mukaan jälkikasvulle, mistä sodassa on kysymys. Älä kuormita lasta liian yksityiskohtaisella informaatiolla. Älä valehtele, mutta älä luo hysteriaa. Lapsen ei tarvitse tietää kaikkia yksityiskohtia. Lapsi ei ole myöskään aikuisen tukipilari, kun aikuista huolettaa, aikuisen pitää hakea tuki aikuisista.
Rajoita lapsen pääsyä traumatisoivien kuvien lähteille. TikTokin poistaminen ei ole huono ratkaisu. Kerro lapselle, ettei katso kaikkea, mitä kaverit tai sovellukset eteen työntävät. Nuorten tai jo aikuistumassa olevien lasten kanssa voi olla hyvä idea katsoa uutisia yhdessä ja keskustella sen jälkeen, mitä tunteita tämä herättää sinussa.
Puhu lapsen kanssa pakolaisuudesta ja siitä, että sodassakin on aina hyviä ihmisiä, jotka haluavat auttaa muita. Miettikää, miten te voitte auttaa.
Mikä on oma stressitasosi? Lapsesi katsoo sinulta esimerkkiä, miten käsittelet stressaavaa tilannetta. Jos uppoat itse vain seuraamaan Ukrainaa kaikista mahdollista kanavista, annat lapsellesi mallin tehdä samoin. Yritä sopia toisen vanhemman kanssa yhteineväiset pelisäännöt omista mahdollisista eripuristanne huolimatta. Pyydä, että toinenkin vanhempi avaa silmänsä lapsen somenkulutukselle.
Tarkkaile lapsen stressiä. Lapsi tai nuori, joka haluaa puhua koko ajan sodasta tai haluaa jatkuvasti etsiä lisää uutisia sodasta voi ilmaista toiminnallaan omaa ahdistustaan.
- Tämän kirjoitti Huonon Äidin perustaja, Sari Helin. Hän on työskennellyt toimittajana Balkanin kriisin aikaan Jugoslavian alueella vuosina 1994 ja 1998.
Hae ahdistukseen apua täältä:
- MIELI ry:n Kriisipuhelin Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
- Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111
maanantaista perjantaihin kello 14–20
lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20
Puhelu on sinulle täysin ilmainen eikä näy sinun puhelinlaskussasi. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Puheluita ei myöskään nauhoiteta. - Lasten ja nuorten puhelin päivystää ruotsiksi numerossa 0800 96 116
maanantaista keskiviikkoon kello 14–17
torstaisin kello 17–20
Puhelu on sinulle täysin ilmainen eikä näy sinun puhelinlaskussasi. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Puheluita ei myöskään nauhoiteta. - Lasten ja nuorten chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Lasten ja nuorten chat on auki joka päivä klo 17–20.
Lue lisää lapsen tukemisesta ja suojaamisesta uutistulvassa MLL:n sivuilta.
— Huono Äiti
Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Kiitos.