”Paljon on puhetta uusperheiden kamaluudesta ja ihanuudesta. Esillä on lasten tapaamiset eron jälkeen ja etävanhemman osallistuminen tai osallistumattomuus lasten elämään. Myös vastuunjaosta ja velvollisuuksien sekä oikeuksien suhteista puhutaan.

Eron jälkeen muodostuu hyviä ja huonoja uusia suhteita sekä toimivia ja toimimattomia uusperheitä. Yleensä lapsi jää äidilleen ja isän osuus lapsen elämään on tarkastelun kohteena. Entäpä kun isän koti on lapselle ainoa pakopaikka ja oma äiti on lähes hirviö?

Vuosi toisensa jälkeen lapsi kohtaa äidiltään petettyjä lupauksia. Äiti ei usko, että yksi ostamatta jätetty lelu tai herkku tarkoittaa yhtään mitään, onhan hän äiti. Tuo rooli oikeuttaa hänet mielestään toimimaan täysin itsekeskeisistä lähtökohdista, sillä kukaan lapsi ei voi hänen mielestään vihata omaa äitiään. Äitiys antaa oikeutuksen toimia ilman seuraamuksia.

On totta, että lapsen lojaalius omaa vanhempaa kohtaan lähes loppumaton, mutta millä hinnalla? Tässä kyseisessä kohtalossa lapsi on eriarvoistettu äidin uusperheessä täysin, jopa niinä aikoina, kun lapsi asuu äitinsä luona.

Samat säännöt eivät koske tätä lasta, kun perheen muita lapsia. Poikkeuksetta syy riitaan on tässä lapsessa. Perheen lomamatkat eivät koske tätä lasta. Ei myöskään perhejuhliin osallistuminen. Kaiken voi ajoittaa siten, että kyseinen lapsi ei ole paikalla.

Toki valokuvien fiilistelyyn täytyy sitten jälkikäteen osallistua. Onhan se hienoa, kun on porukalla tehty ja koettu – ainiin vaikka eihän tämä koskekaan kaikkia.

Vuosien myötä syntynyt ulkopuolisuuden tunne ja sisälle kertynyt paha olo ei voi olla näkymättä lapsen elämässä. Käytöksessä, kiinnostuksessa ja suhtautumisessa muuhun maailmaan. Mutta eihän tämä ole äidin vika, joka on vuosia ruokkinut hyvää hyvyyttään tämän lapsen ja tarjosi hänelle parhaan mahdollisen elinympäristön?

Kiittämätöntä nurinaa seuraa, jos äiti ei kelpaa sellaisenaan kun hän on. Toisille biologinen rooli näyttäisi antavan oikeutuksen ylimieliseen piittaamattomaan käytökseen. Moni kysyisi, millainen vanhempi tekee lapselleen näin, mutta kyseinen äiti tuskin tunnistaa käytöstään.

On surullista seurata, kuinka lapsi murretaan henkisellä väkivallalla sen ihmisen toimesta, jolla pitäisi olla suurin vastuu lapsen hyvinvoinnista.”

Nimim. Huolestunut sivustakatsoja

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Lapsen biologinen äiti on lähes hirviö”

 • Nimetön sanoo:

  Lapsuusystäväni koki samaa. Jäi erossa äidille, isä katosi maisemista.

  Ystäväni oli viikonloput ja lomat mummolassa, jotta äiti voi viettää vapaa-aikaa.
  Pian äiti meni uuteen liittoon ja sai kaksi lasta. Nyt ystäväni kelpasi viikonloppuina ja lomilla lapsenpiiaksi.
  Uudet lapset saivat äidiltä huomiota ja kehuja, ystäväni oli kuin palveluskuntaa. Isäpuoli ei häntä sietänyt silmissään.
  Hän muutti 18-vuotiaana kotoa, kukaan ei perään kysellyt. Nyt vanhana ja vakavasti sairaana äiti muisti taas hänet ja pyysi, että hän tulisi auttamaan. Menisittekö te?

 • Nimetön sanoo:

  Tämän vuoksi lapsia ei ikinä pitäisi hankkia kuin yhden kumppanin kanssa. Olen aina ihmetellyt kun joka suhteeseen pitää saada se rakkauslapsi. Tosin yleensä kai sentään vanhempi yrittää olla tasapuolinen?

 • Nimetön sanoo:

  Kuulostaa kamalalta äidiltä. Jokainen äiti tekee myös virheitä, mutta kaikilla lapsilla tulee olla oikeus oikeudenmukaiseen kohteluun.

 • Sivusta seuraaja sanoo:

  Tiedän yhden 15 vuotiaan lapsen, joka nyt hakee huomiota liikkumalla kyseenalaisissa porukoissa ja on tällä hetkellä toista kertaa sijoituksessa sen takia, että ei halua kotiin.
  Tämä lapsi on joutunut koko elämänsä kasvamaan juuri jutun mukaisesti, paitsi niin että on asunut äitinsä luona.
  Nyt saa äiti siis takaisin sen mitä on lapselleen antanut koko aiemman elämän ajan.