Otitko taas kuvan ruoastasi? Kenties pysähdyit kuvaamaan kukannuppua, kun huomasit että taitaa se kevät olla tulossa? Räpsitkö kuvia lapsistasi tai kissastasi? Hyvä!

Kuvien ottaminen, niiden jakaminen someen ja niistä keskustelu nimittäin parantaa terveyttä, tutkijat huomasivat. Tutkimuksessa seurattiin ihmisten kuvanjakopalveluihin jakamia kuvia, kuvatekstejä ja kuvien alla käytyjä keskusteluja, sekä sitä, miten tutkimuksen osallistujat kuvaamisen ja kommentoinnin kokivat. Osallistujat julkaisivat kuvanjakopalvelussa yhden kuvan päivässä.

Kävi ilmi, että päivittäinen valokuvan ottaminen, julkaisu ja kuvasta keskusteleminen muiden kanssa paransi osallistujien hyvinvointia. Tutkijoiden ja osallistujien mukaan se johtui kolmesta syystä: läsnäolosta, yhteydestä muihin sekä muistelusta.

Läsnäolo

Monesti väitetään, että valokuvaaminen vie huomiota pois itse hetkestä. Eräs tutkimuksen osallistujista kertoi, että valokuvien ottaminen sai hänet jälleen huomaamaan asiat ympärillään. Hän koki, että masentuneena tuijottaa vaan maahan mitään näkemättä, mutta valokuvien ottaminen pakotti hänet vaihtamaan näkökulmaa ihan kirjaimellisesti.


Kuva Panos Sakalakis, ylin kuva Eaters Collective.

Yhteys

Kuvanjakopalvelussa käyttäjät kommentoivat toistensa kuvia. Tutkimuksen osallistujien mukaan tämä vuorovaikutus oli todella tärkeää. Osallistujat kertoivat, että ilman toisiltaan saamaa palautetta he tuskin olisivat jaksaneet jatkaa kovin kauaa, mutta kommenttien saaminen ja keskustelu tekivät kuvien julkaisemisesta merkityksellistä.

Muistelu

Kuviaan palveluun ladanneet kertoivat, että omien kuvien selailu sai heidät paremmalle mielelle. Kuvissa ei tarvinnut olla mitään erityistä, kenties vain herkullinen lounas, mutta sen muistaminen ilahdutti. Aika iso osa arkisista asioista jää vain unholaan, mutta jos satunnaisista pienistä jutuista ottaa valokuvan, niitä voi olla mukava katsella ja muistella myöhemmin.

Valokuvien ottaminen voi kokemusten mukaan auttaa esimerkiksi masentunutta huomaamaan positiivisia asioita ympärillään. Vaikutus on tietysti sama kaikilla, ottaakseen kuvia ei tarvitse olla masentunut. Eikä kuvien ottamista tarvitse hävetä! Napsi ihan rauhassa otoksia lapsistasi, ruoastasi, lemmikeistäsi tai luonnosta – se voi olla terveysteko! Tykkää ja kommentoi myös toisten kuvia, sillä tutkimuksen mukaan toisiin yhteydessä oleminen oli erittäin tärkeä osa kuvaamista.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia