”Tiedätkö ketään, jonka kotona olisi varattu yksi huone naisen tavaroille, ja miehellä ei olisi mitään erityistä omaa tavaraa? Tai jos on, niin ne olisi jossain kaapissa?”

Kysymyksen esitti eräs nainen pohtiessaan sitä, miksi niin monella tavallista työtä tekevällä miehellä on yhteisessä kodissa ”oma huone”, autotalli, tai vähintään iso tila olohuoneesta. Omassa huoneessa tai olohuoneessa on erilaisia laitteita: tietokoneita, kaiuttumia, peliohjaimia, näyttöjä ja johtoa. Oman tilan tarkoitus on yleensä pelaaminen tai muu harrastus, ja vasta toissijaisesti työnteko.

Toki tällainen harrastustila voi olla myös naisella. Tietenkin myös naisen harrastus voi olla pelaaminen tai muu laitteisiin liittyvä, tai kyseessä voi olla molempien yhteinen harrastus.

Silti ilmiö osoittautuu aika yleiseksi kun siihen alkaa kiinnittää huomiota. Aikuisilla miehillä on omat huoneet!

Näitä ”miesten huoneita” on ollut omassa tuttavapiirissä perheissä jo aivan opiskeluvuosilta alkaen. Lapseton pari on saattanut asua suuremmassa asunnossa siksi, että miehen laitteille saadaan tilaa. Jos omaa huonetta ei ole voitu hankkia, on monessa tapauksessa olohuone sisustettu miehen harrastuksen ehdoilla: sieltä löytyy valtavat kaiuttimet, jättimäinen telkkari, pari pelikonsolia, pöytätietokone ja ties mitä vielä!

Tässähän ei välttämättä ole mitään ongelmaa. Jos kotona on tilaa, niin voihan sinne laittaa oman huoneen vaikka vain yhdelle hamsterille. Ja jos tietokoneet ja muut laitteet olohuoneessa eivät haittaa, vaikka ne eivät olisi välttämättömiä, niin mikäs siinä sitten.

Kirjoja hyllyssä

Mutta kieltämättä tuntuu hiukan erikoiselta, että monella tutulla on kotiin järjestetty miehen harrastukselle tila tai jopa oma huone tai autotalli, mutta keneltäkään naiselta ei löydy vastaavaa. Ja jos mies saa oman huoneen, mutta nainen ei niin se 1. on EPISTÄ, 2. voi kertoa siitä, että miehen harrastuksia arvostetaan enemmän kuin naisen.

Varmasti joillain on omia pelihuoneita tai kenties liikuntaan tai vaikkapa käsitöihin varattuja tiloja. Mutta ne eivät ole lainkaan niin yleisiä kuin ”miesluolat”. Eihän meillä edes ole sanaa ”naisluola”, mutta jokainen on kuullut miesluolasta!

Usein miesluolan tarvetta perustellaan sillä, että ”koko muu koti on naisen tilaa”. Se perustunee kahdelle ajatukselle: ensiksi sille, että ennen naisen piti vastata koko kodista, ja toiseksi sille, että yhä sisustaminen ja siivoaminen nähdään enemmän naisen vastuulle kuuluvana asiana.

Naisia myös varoitellaan naistenlehdissä ja netissä että ”miestä ei saa sisustaa ulos”. Naisten väitetään ”tekevän nukkekoteja” ja heittävän kaikki miehen tavarat pois. Näin saattaa toki tapahtuakin. Syynä voi olla naisen halu jyrätä omaa näkemystään tai sitten oikeasti se, että mies on haalinut kalusteita sieltä sun täältä miettimättä kertaakaan niiden ulkonäköä tai toimivuutta.

”Kaikki omat tavarat ovat rumia romuja, jotka täytyy piilottaa näkyvistä, mutta kaikki rouvan tavarat ovat fiinejä sisustuselementtejä.”, tilittää eräskin mies.

kukkia varjossa maljakossa ikkunalla

On tietysti väärin, jos nainen heittää miehen tavarat pois, ja on myös ymmärrettävää, että kaikki eivät halua asua asunnossa, joka näyttää siltä kun asuisi hääpuvun sisällä.

On varmaan tyypillisempää, että koti on naisen sisustama, kuin että se olisi miehen sisustama. Jos nainen jyrää, tai miehellä ei ole mielipidettä, koti näyttää siltä, miltä nainen haluaa. Toki moni mies onkin siihen tyytyväinen: eivät kaikki halua pohtia verhojen väriä, oli sukupuoli sitten mikä tahansa.

Mutta jostain syystä ongelmaksi nostetaan aina se, että naisen väitetään jyräävän. Harvemmin puhutaan siitä, että monet meistä maksavat asumisestaan enemmän siksi, että miehen harrastukseen liittyvien laitteiden on mahduttava sisälle asuntoon.

Kompromissihan yhteinen koti aina on. Vain silloin, kun toista ei kerta kaikkiaan kiinnosta, voi kaikesta päättää yksin. Mutta muulloin yhteisen kodin tulisi olla molempien koti, ja siellä tulisi olla molemille tilaa toteuttaa itseään yhtä lailla.

Miten teillä on ratkaistu sisustuskiistat? Onko toinen vastuussa sisustamisesta ja toinen suostuu ehdotuksiin? Löytyykö teiltä mies- tai naisluola? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Kumman koti yhteinen koti on?”

  • Aada sanoo:

    Tuo ratkeaa sillä, että molemmilla on omat huoneet, saa nukuttuakin paljon paremmin. Suosittelen.

  • Äiti ja biltema sanoo:

    ..
    Ehhe… taas kerran törmään siihen tosiasiaan, että taidankin olla mies. Meillä aikoinaan mies siivosi, kun ei minua kiinnostanut. Ja minulla oli ne työtilat. Ja bilteman luettelo. No, myös isännällä oli omansa, kasa soittimia, mutta ne eivät olohuoneen nurkassa liikaa tilaa vieneet.
    Mutta joo, taidan kuulua johonkin marginaaliin näissä asioissa, mutta muuten olen ihan tyytyväinen naiseuteeni ja äitiyteeni vaikka en kovin kaksinen taida noin keskimäärin ollakaan.