Jonkun aikaa sitten piti olla paljon tavaraa. Se oli joko vaurauden merkki tai varautumista pahimpaan. Me mummolan pestyjen leipäpussien ja margariinirasioiden ja vanhempiemme hankkimien mikroaaltouunien, leipäkoneiden ja jalkakylpylaitteiden keskellä kasvaneet olemme ihan sekaisin tavaramäärästä. Sitten tuli Marie Kondo.

Hän on mullistanut käsityksemme siitä, mitä pitää säilöä ja mitä ei. KonMari siivous- ja raivaustekniikka on villinnyt maailmaa ja tyhjentänyt vaatehuoneita. Netflixissä pyörivä ohjelma Marie Kondosta raivaamassa koteja on kasvattanut ilmiötä entisestään.

Mutta onks pakko raivaa jos ei tahdo? Onko siitä ylimääräisestä ryönästä muka jotain haittaa?

Väitetään, että on.

Rojun hamstraamisesta voi seurata seuraavaa:

Roina tyhmentää

Tutkimusten mukaan ryönä vaivaa meitä, ja tekee keskittymisestä hankalampaa. Työmuistin käyttäminen häiriintyy, kun aivomme keskittyvät roinaiseen ympäristöön mieleenpainamisen sijaan. Tosin toisen tutkimuksen mukaan tämä ei koske työpöytää, vaan sotkuinen työpöytä kertoo siitä, että henkilö kykenee luovaan ajatteluun.

Roina stressaa

Tutkimuksen mukaan stressitasot ovat korkeammat silloin, kun joutuu olemaan rojun kyllästämässä ympäristössä. Roinakoti voi saada aikaan sen, että ihminen on jatkuvasti stressaantuneessa tilassa.

Roina voi rassata suhdetta

Ei pelkästään siksi, että se aiheuttaa riitoja. Sotkuisessa ympäristössä ihmisen on vaikeampi tulkita toisen tunteita, ilmeisesti siksi että roju vie huomiota.

Roina aiheuttaa unettomuutta

Tutkimusten mukaan ihmiset nukkuvat huonommin jos makuuhuone on täynnä rojua.

Roina lihottaa

Sotkuisessa ympäristössä ihminen syö enemmän kuin siistissä. Siistissä kodissa asuvat voivat fyysisesti paremmin. Hamstraajat ovat jopa 77% todennäköisemmin lihavia kuin muut.

Roina tekee tyytymättömäksi

Siisteissä kodeissa asuvat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin roinan keskellä elelijät.

Ehkä pieni raivaus olisi siis paikallaan? Se, mikä määrä on liikaa rojua ja mikä on sopivasti tavaraa, on tietysti jokaisen itsensä päätettävissä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.