Saimme viestin Facebookin kautta. Siinä äiti pohtii pikavippien mainontaa ja omaa toimintaansa kasvattajana.

Menikö kasvatus pieleen, kun nuori aikuinen ottaa pikavippejä ja joutuu niiden myötä vaikeuksiin? Kuinka paljon voi syyttää pikavippien mainontaa, joka antaa ymmärtää, että on ihan ok rahoittaa elämäänsä vipeillä?

Äiti kirjoittaa:

”Täällä toinen huono äiti, joka peilaa kaikkia lasten asioita itseensä mielellä ”miten minä oikein kasvatin nuo piltit aikuisuuteen”.

Hienoja tyyppejä ovat kaikki…mutta toivoisin anonyyminä keskustelua radio- ja tv-mainonnasta. Kun on nuori, ja moni aikuinenkin, sössinyt raha-asioita.

Oma nuori kamppailee vippi- ja luottovelkojen ja vastaavien parissa, luottotiedot ovat menneet.

Miten pahaa tekee katsoa omaa rakasta, joka häpeää tilannettaan. Ja mainoksissa jatkuvasti kehotetaan ”ottamaan lainaa yllättäviin menoihin”, ja mainostetaan ”yhdistä pienet lainat yhdeksi”, joo kätevää, mutta siinä vaiheessa on luottotiedot mennyt!

Kaipaan myös ajatuksia siitä, että kuinka moni vanhempi vielä tukee ja auttaa nuorta aikuista ja jopa maksaa ne velat?

mies katsoo ikkunasta
Kuva Noah Silliman, ylin kuva Sara Kurfess.

Nuoret naiset shoppailee helposti vaatteisiin, kosmetiikkaan ym. ja miehet taitaa pelata ja haaskata esim. elektroniikkaan…

Entä jos joku tekisi LAKIALOITTEEN että alle 20-vuotiaat eivät saisi mitään vippejä eikä luottoja, koska alle 20-vuotias elää vielä hetkessä. Eivätkä he välttämättä ymmärrä, että edestään ne löytävät nuo hetken huumat… (Eikä kotona näköjään ole tarpeeksi ohjattu näihin asioihin…)”

Pikavipit eivät ole mikään pieni ongelma. Joku tietysti voi ottaa pikavipin vastuullisesti, vaikka eläinlääkäriä varten, ja maksaa sen heti seuraavasta palkasta pois. Näin toimivat lienevät pieni vähemmistö. Pikavippien korot ovat huimia, ja kun velkaa lyhentää pienissä erissä, loppusumma ehtii kasvaa suureksi.

Pahimmillaan sen kuittaamiseen tarvitaan uusi vippi, ja sen kuittaamiseksi taas uusi vippi. Kierre on valmis, ja se kierre voi viedä luottotiedot ja vaikeuttaa tulevaisuutta melko lailla.

Kauppalehden uutisessa kerrotaan, että kesäkuun lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli yhteensä 382 700 suomalaisella, ja lukema kasvaa yhä.

Mitä sinun mielestäsi asialle pitäisi tehdä? Kerro kommentissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia