”Hippistäkeikkaa ja hei. Olis sit niinku oikein viikon syysloma edessä, tiedä häntä itkeäkö vaikko nauraa. Lapsethan nyt kouluistaan kaipaavatkin pientä breikkiä ja taukoa aamujen aikaisille riekkumisille derivaattojensa äärellä, mutta ei mulla pätkätyöläisenä mitään varsinaisia lomia ole kertynyt.

Mutta koska pentusia ei voi passittaa mummuloiden iloksi ja riesaksi, ihan vaan koska niitä ei ole, niin eihän muita vaihtoehtoja jää kuin haalia kaikki vapaansa yhteen klimppiin sekä kitsastella muutama palkaton siihen iloisesti päälle.

Juu, emme paahda Berliinin baanoja tai ihastele Kanariansaarten rantariemuja, kuten moni lasten luokkakaveri nyt pääsee tekemään. Pieni patsastelu rantahietikolla olisi kyllä tehnyt todellakin terää, mutta ei tahtois pikavippeihin sortua, niin meidän vaihtoehto on vetää shortsit tässä inkkarikesässä ylle ja kahlata lähimmässä suonsilmässä vähän lomafiilistä hakemassa. Aijettä, silti se kirpaisee kun tietää viikon mittaan paukkuvan somessa moninaiset tuttujen lomapäivitykset niin Norjan ruskasta kuin San Fransiscon sillalta. Siis aivan ihqudaa, että pääsevät, ei sillä – mutta kyllä meikämandoliinikin lapsineen viettäisi niin mielellään sopivan sivistävää lomaviikkoa muissa maisemissa kuin vain ja ainoastaan kotiseinien sisällä.

Täytyy olla onnellinen, kiitollinen ja siunatun tyytyväinen, että on edes se koti. Saakutin kallista lystiä Etelä-Suomessa pitää kattoa pään päällä, vieläpä niin jos koittaa majoittaa lapset omiin huoneisiinsa läksyrauhaa saamaan. Vaikka kuinka arvostan hanasta tulevaa vettä ja puolilämpiminä hehkuvia pattereita, niin kyllähän sitä kotioloihin lievää eksotiikkaa joskus halajaisi. Mutta viimeiset vuodet ovat lomat kuluneet aina vain ja ainoastaan kotoillessa, tai jos vallan villiksi on heittäydytty, niin extremematkailu lauttaliikenteen turvin on vienyt tutustumaan Tallinnan tai Tukholman pääkaduille.


Ylin kuva Danielle MacInnes.

Sanomalehtien vinkit tutustumisesta lähiseudun hittikohteisiin on niin käyty läpi, sitä paitsi melkein ihan jokainen niistä vaatii penninvenytystä ja mieletöntä pähkintää, että mahtaakohan sinne saada ottaa omat eväät ja miten paljon sisäänpääsy on viime vuodesta noussutkaan. Pikkutiitiäisten kanssa kelpasi hyvinkin se lähipuisto ja ratikkareissu torille, mutta semiteinien kanssa pitäisi olla hiukkasen hehkeämpää vaihtelua arkeen. Onhan noita sisähuvipuistoja ja ostareita, joihin mieli nuorilla veisi, mutta ne ei todellakaan ole ilmaista lystiä. Siinä sitten puret huuleen, ja koitat keksiä kiertoreitin ilmaista rehellisesti se, että meillä ei kyllä kaikkiin karnevaaleihin ja elämysesityksiin rahkeet repeä.

Pelailkaa lautapelejä ja nauttikaa kodin rauhallisesta tunnelmasta, sanovat kasvattajaihmeet. No tervetuloa vaan meille näyttämään pedagogista otetta rattoisaan pelailuun ja chillailuun kylkikyljessä. Kunhan on aamupalasodasta selvitty, ja sisaruksiaan näyttävästi uhkailtu, niin ei puhettakaan että kukaan olisi kiinnostunut pelailuun perheenjäsenten kanssa. Vaikka uhkailisi, kiristäisi tai vetoaisi mihin, niin kädelle saa puhua ja vähempää ei just nyt vois olla motii.

Motii löytyy vain oman puhelimen kanssa seukkaamiseen, ja sieltä avautuvaan ihmeelliseen maailmaan. Paitsi että phone on kuulemma vanha, nahkea ja aivan totaalisen out. Pitäisi saada uudempaa, toimivampaa ja parempaa mallia kehiin. No voi kuule rakkaani, siitä sitten vaan pulloja poimimaan tien pientareilta, taivaasta ei tule tippumaan mitään just ny.

Lomaviikko tulee siis olemaan pitkä, takkuinen ja täynnä vääntöä. No, yritämme nauttia niistä yhteisistä hetkistä, jos vaikka kerrankin päädymme ruokapöytään samaan aikaan. Koitamme retkeillä ja reippailla ekologisesti jalkapelillä ja ihailla tähtiä iltaisin. Otamme ryhmähalin ja nautimme täysin siemauksin rakkaiden seurasta. Uskokoon ken tahtoo. Riemuitaan lomasta, me kaikki arjen sankarittaret ja meidän suloinen jälkikasvumme.”

Nimim. Pätkätyöläinen

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Kaikilla ei ole varaa syyslomaan”

 • Kaikille mahdollisuus sanoo:

  https://www.lomajarjestot.fi/yhteystiedot2/

  Kannattaa hakea tuettuja lomia!! Ilmeisimmin niitä ei oikeasti vähävaraiset edes hae kovin paljon sillä hyvin toimeentuleva tuttavaperhe lomaili juurikin tuetulla lomalla!

 • Mama sanoo:

  Minulla on valituinen työ, ollut jo kauan. Miehelläni on valituinen työ, ollut paljon kauemmin. Meillä ei siltikään käydä lomilla ulkomailla, laivalla, sisä-tai ulkohuvipuistoissa, ei edes kylpylässä. Kyllä se ajoittain harmittaa, lapsia harmittaa varmasti enemmän. Mutta meiltä on pitkä matka näihin kaikkiin paikkoihin ja iso perhe. Lapset harrastavat ja se Suomessa maksaa paljon. Myös lukio, jossa esikoinen jo on, maksaa yllättävän paljon. Mutta olen tyytyväinen, että saamme koulun ja harrastukset kustannettua. Se parantaa lasten elämänlaatua arjessa. Meidän vanhempien on aika harrastaa ja matkustaa sitten, kun lapset ovat lentäneet pesästä. Oma valintamme on monta lasta.

 • Makaroonisössö sanoo:

  Jep! Odotin puolen kuun lisiä kuin kuuta nousevaa tänään. No ei kuu noussut!! Lokakuussa ei vaan makseta lisiä puolessa kuussa… sinnittelyä on ollut yh:n arki muutenkin, mutta kyllä henkinen voima loppui tänään. Syysloma, kotona kaksi teiniä ja tilillä karvan vajaa 5 euroa. Kaappi tyhjä, dieseltankki tyhjä ja ennenkaikkea takki tyhjä. Lapsilisään on 11 päivää. Viikon ainoot vapaat ke ja to. Lapset haaveili Särkänniemen jostain kummitusviikosta. No, ainoo kummitus on tällä viikolla tämä äiti, joka laahustaa siipi maassa kodin ja työn väliä. Kotoillen mennään. Ja kaurapuurodieettihän tekee hyvää mahalle :'(

 • Hippu sanoo:

  Ei todellakaan ole kaikilla mahdollisuutta tai edes halua mihinkään etelänlomailuun! Kirjoituksesta paistaa, että nykyään tuntuu olevan joku standardi, että lomilla pitäisi päästä jonnekin kauas etelään tms reissuun. Jos olette lueskelleet uutisia viimeaikoina, niin ilmastonmuutosta pukkaa, eikä tämä pallo tule edes kestämään tätä nykyistä lentoreissailutahtia 😮 Joten itse nostan hattua kaikille niille, jotka pysyvät kotona tai harrastavat lähimatkailua 😊

 • Elämäänsä tyytyväinen sanoo:

  En kyllä ymmärrä mitä urputuksen aihetta kotona vietetyssä lomassa on. Ollaan miehen ja kolmen teinin kanssa kotoiltu jo monta lomaa tyytyväisenä. Teinit ei edes halua lähteä matkoille, vaikka siihen meillä taloudellisesti mahdollisuus olisikin. Lomalla saa kerrankin löysäillä kotona ilman aikataulupaineita ja tulee ne koti- ja pihatyötkin tehtyä siinä sivussa, mitä ei arjen kiireessä ennätä. Opetelkaa hyvät ihmiset nauttimaan elämästänne ja toisistanne. ❤️

 • Working mom sanoo:

  Olen opiskellut korkeakoulututkinnon (kiitos Suomi ilmaisesta opiskelusta!) kasvattanut samalla lapsen ja opiskelujenjälkeen tehnyt uraa. Välillä päivät toimistolla on pitkiä ja arki raskasta, kun ei ihan oikeasti ehdi edes hemmetti kauppaan. Me aiotaan lähteä marraskuussa loskan keskellä viikon all inclusive reissuun lasten kanssa. Pitäisikö minun nyt jotenkin hävetä sitä että meillä nyt vaan sattuu olemaan rahaa siihen? Me ei siis saada päivittää somea että meillä on kivaa kun kerrankin voidaan istua perheen kesken rauhassa toistemme seurasta ja auringosta nauttien ettei jollekkin tule paha mieli, niinkö?

 • Anni sanoo:

  Kuntosali, kokkaaminen, kuppikakkubuffetti, keilaaminen, kauhuleffailta… Kyllä kivaa keksii kohtuubudjetilla.

 • Kotilomailija sanoo:

  Tähän kirjoittajan ”mutku kaikki muutki menee syyslomalla ulkomaille” hokemaan on olemassa sama pätevä vastaus kuin lapsillekin: eipäs mene! Kehotan kirjoittajaa keskittymään niihin hyviin asioihin, joita hänellä on ennemmin kuin vertailemaan itseään muihin. Kyllä TODELLAKIN voi tehdä kivoja juttuja myös ilman kahdenkympin sisäänpääsymaksuja. Ja toki, lomalla saa myös mennä hermot ja voidaan vähän tapella. Relax!

 • Ihmeissään sanoo:

  Nyt meni vähän yli hilseen. Kenellä muka on syysloma ellei kesälomista ole säästänyt jos sellaisia on edes kertynyt tarpeeksi. Miksi teini-ikäisten kanssa pitäisi olla syyslomalla samaan aikaan? Ja sekin on jo aika hyvin että olette laivalle päässeet. Ei olisi mitään mahdollisuutta monella edes siihen.

 • Mummu sanoo:

  Joo ei ole todellakaan kaikilla mahdollisuutta lomailla etelässä eikä paljon muuallakaan.Se jos mikä aiheuttaa eriarvoisuutta lasten kesken.Opettajatkin tekee AINA saman mokan kaikkien lomien jälkeen kun kyselevät mitä kukin on tehnyt.
  Mitäs jos ”parempiosaisetkin”pitäisivät kotiloman penskojensa kanssa pienellä budjetilla ja hyggeilisivät perheen kesken ilman luxusta edes joskus.

  • Mamma sanoo:

   Olen elänyt hyggeaikoja pienellä budjetilla. Olen elänyt syyslomamatkoja isolla budjetilla.
   Viime vuonna Etelä-Ranskassa – tänä vuonna Pohjanmaalla.

   Matkustamiseni ei kuulu muille kuin ainoastaan ilmastomielessä, ja vietän vastedeskin lomamme niin kuin se perheelleni sopii. Kotona tai reissussa – riippumatta siitä, mitä joku muu tekee tai ei tee.

   Btw. Olin jossain kohtaa elämääni yh. Tein silti lapsen kanssa joka vuosi yhden reissun lämpöön, yhden kaupunkiin ja yhden laivamatkan. Olen vähän huithapeli, mutta kai osasin suunnitella menot ja tulot.