”Kaksi kuukautta etäkoulua takana ja nyt se sitten tapahtui, koulut avautuivat ja lähiopetus jatkuu. Some jakautuu kahtia, toiset vanhemmat melkein jopa juhlivat koulun alkua kun taas toinen puoli on kauhuissaan ja kieltäytyy laittamasta lapsiaan kouluun.

Oma pää on ihan pyörällä. Kumpaan minä kuuluun? Olenko huono äiti jos päästän lapseni kouluun? Hallitus kuitenkin näin määräsi ja lupasi sen olevan turvallista. Vai olenko huono äiti jos en päästäkään heitä kouluun? Näin uhosi moni tekevänsä, vedoten lastensa terveyden suojelemiseen.

Kyllä minäkin haluan lapsiani suojella! Voinko tehdä sen näin? Entä lasten oikeudet? Sosiaaliset suhteet? Oppivelvollisuus? Mitä sanoo omatunto? Mitä jos se korona tulee? Mitä jos ei tulekaan? Riittääkö käsienpesu ja turvavälit? Jos lapset ei tuo sitä koulusta niin kannanko sen kuitenkin kaupasta? Kuollaanko me nyt kaikki?

Huolestuminen ja paniikki nousevat ihan uusiin mittakaavoihin. Osaako sitä enään ajatella selkeästi? Onko korona virus vai joka kulman takana vaaniva viikatemies? Ei saa vähätellä mutta koska ylitämme liioittelun rajan? Miljoona kysymystä vilisee mielessä, eikä yhtään vastausta. Päätän kysyä lapsilta. Pakkaan Reput. Ja tunnen itseni huonoksi äidiksi.”

Nimim. Hulluks tullu

Kuva United Nations COVID-19 Response.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Koulut avautuivat – kuollaanko me nyt kaikki?”

 • hmm sanoo:

  Koulun käynti korona aikaan on jokaisen vanhemman päätös. Jos lähipiirissä ei ole ketään riskiryhmään kuuluvaa niin on aika turvallista päästää lapsi kouluun. Toki tartunta voi tulla, mutta luultavammin sairastetaan lievänä tai oireettomana. Jos lähipiirissä taas on riskiryhmäläisiä niin ei kannata laittaa lasta kouluun muuta kuin siinä tilanteessa, että ei ole muita vaihtoehtoja. Nämä on jokaisen päätettävissä eikä kukaan ole toista pahempi teki minkä päätöksen tahansa.

 • Huoh sanoo:

  Aika käsittämätöntä, että olet voinut välttyä uutisoinnilta – joka puolellahan on sanottu selvästi, että kuolleet ovat lähes 100-prosenttisesti yli 70-vuotiaita. Yli 50-v. on jonkunlainen riski, mutta pieni. Älkää nyt hyvät ihmiset skitsahtako! Tartuntoja on pääasiassa alle 70-vuotiailla, mutta kuoleman riskissä ovat yli 70-vuotiaat. Se siitä.

 • Marru sanoo:

  Minäkin tunnen itseni huonoksi äidiksi, kun en päästä lapsia kouluun näkemään kavereita. Lähes puoleen vuoteen eivät näe kavereita livenä. Onko oikein? Kuka tietää. Itse kuitenkin siivoan toisten eritteitä pinnoilta ja vessoista. Pidän lapset ”lomalla” mummolassa eivätkä näe minuakaan muutamaan viikkoon. Teen kuitenkin omatuntoni mukaan, niinkuin tähänkin asti. Luotan siihen, että osaan itse pitää parempaa huolta hygieniasta ja torjua taudin tartuntavaarat paremmin, kuin lapseni. Aika näyttää, onko parempi katsoa, kuin katua. Tsemppiä kaikille ratkaisuihin, jotka eivät ole helppoja. Vähemmän on kuitenkin riskejä molemmin puolin, kun osa jättäytyvät kotiin. Tällöin myös ne lapset, jotka joutuvat altistukselle joko koulussa tai kotiympäristössä, saavat vähemmän mahdollisia tartuntakontakteja, kuin jos kaikki olisivat kouluissa ja kotona, kaupassa ja kulkureiteillä.

 • Ei tartte panikoida sanoo:

  Kyllä me kuollaan kaikki, jonain päivänä, johonkin. Suurimmalla todennäköisyydellä kuitenkin johonkin muuhun kuin koronaan.