Vanhemmat kokevat helposti itsensä avuttomiksi, jos heidän lastaan kiusataan.

Apua voi olla vaikea saada, viralliset tahot voivat olla haluttomia puuttumaan asiaan, tilannetta saatetaan vähätellä.

Voi olla vaikeaa edes saada lapsi avautumaan tilanteesta. Jos lapsi kertoo kiusaamisesta, vanhemman kannattaa asettaa sanansa varovasti. Väärillä sanavalinnoilla voi pahentaa tilannetta entisestään.

Älä sano lapselle näin:

”Älä välitä”

Tätä on hoettu kiusatuille lapsille vuosikausia. Neuvo on kuitenkin huono: välinpitämättömyys ei saa kiusaamista loppumaan eikä vähennä lapsen kokemaa tuskaa. Voi jopa olla, että välinpitämättömän esittäminen saa lapsen uskomaan, että kiusaajan väitteet ovat totta.

”Reipastu”

Kenenkään ei tarvitse tukahduttaa tunteitaan ja ”reipastua” vaikeassa tilanteessa.

”Älä ole noin dramaattinen”

Tilanne on lapselle todellinen, eikä ole mitään syytä vähätellä sitä, mitä hän kokee.

”Selvittäkää tilanne keskenänne”

Lapsi olisi varmasti jo ratkaissut tilanteen, mikäli hän pystyisi siihen yksinään.

”Lapset ovat julmia/ pojat on poikia”

Kiusaaminen on yleistä, mutta se ei tarkoita sitä, että se pitää hyväksyä. Älä järkeistä tai selittele kiusaajan tekemisiä. Hän toimii väärin, oli hänen sukupuolensa tai ikänsä mikä tahansa.

”Pidä puolesi”

Teoriassa puolustautuminen voi auttaa. Mutta kiusaaja on usein isompi ja/ tai vahvempi, ja hänellä on yleensä aina liittolaisia tai vähintään hiljaisia hyväksyjiä ympärillään. On kohtuuton vaatimus pystyä puolustautumaan yksin. Älä myöskään kannusta lasta väkivaltaan, vaikka uskoisitkin, että se ratkaisee tilanteen.

lapsi kädet ilmassa
Kuva j-e-w-e-l-m-i-t-ch-e-l-l, kuvituskuva.

Sano näin:

”Tämä ei ole sinun vikasi”

Kiusattu lapsi syyttää itseään. On ehdottoman tärkeää, että hän ymmärtää, että hänessä ei ole yhtään mitää vikaa. Riidassa vikaa on yleensä kaikissa osapuolissa, mutta kiusaaminen on AINA kiusaajan, ei kiusatun syy.

”Kerro aikuiselle”

Kiusaajat voivat uhkailla seurauksilla jos kiusattu kertoo asiasta aikuisille. Siitä ei missään tapauksessa pidä välittää. Kannusta lasta aina kertomaan aikuiselle, ja muista, että kouluilla on velvollisuus puuttua asiaan. Tarvittaessa tee rikosilmoitus.

”Et ole yksin”

Kerro lapselle, että kiusaaminen on valitettavasti yleistä, eikä hän todellakaan ole ainoa jota kiusataan. Kerro myös, että olet hänen tukenaan, ihan samalla tavalla kuin koulun aikuiset ja muut vanhemmatkin.

”Puhu ystäviesi kanssa”

Ystävyyssuhteet suojelevat lasta kiusatuksi tulemiselta ja kiusaamisen vaikutuksilta.

”Kuulostaa tosi kurjalta. Voitko kertoa tarkemmin, mitä oikein tapahtuu?”

Anna lapsen ymmärtää, että hänen tunteensa ovat oikeutettuja. Empatia auttaa siinä, että lapsi avautuu asiasta, ja saat tarpeellisia tietoja asian selvittämiseksi.

”Miten voin auttaa?”

Auta lasta ensin selviämään tunteistaan, ja mieti ratkaisuja tilanteeseen vasta sen jälkeen.

”Sinun ei tarvitse ratkaista tätä yksin”

Kuten todettua, jos lapsi pystyisi ratkaisemaan tilanteen omin voimin, hän olisi sen varmasti tehnyt. Kerro lapselle, että järjestätte tilanteen yhdessä muiden aikuisten ja lasten kanssa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

5 vastausta artikkeliin “Kiusataanko lastasi? ÄLÄ sano näitä asioita!”

  • Nimetön sanoo:

   Itsensä puolustaminen oli vapauttava kokemus. Kun vihdoin uskalsin haastaa kiusaajani, lakkasin olemasta uhri. Tein selväksi, etten enää anna mitään ilmaiseksi, että päiväni heidän sähköjäniksenä oli ohi. Sen jälkeen sain olla rauhassa. Ajoittain minua testattiin, mutta havaitessaan etten väistänyt, kiusaajat jatkoivat helpomman uhrin etsintää. Sillä siitä siinä mielestäni on kyse. Poloisen pelottelusta, heikommalla leikittelystä.

   Eivät kiusaajat etsi haastetta vaan sadistista ajanvietettä. Minun ohjeeni kaikille kiusatuille on, ”puolusta itseäsi”. Mitkään kampanjat, koulujen toimintamallit tai muut hyvää tarkoittavat toimet eivät koskaan onnistu kitkemään kiusaamista. Kiusaamista on niin kauan kuin on kiusatuksi alistuvia.

 • Kerran kiusattu sanoo:

  ”Älä myöskään kannusta lasta väkivaltaan, vaikka uskoisitkin, että se ratkaisee tilanteen.” Tämä väite on toki moraalisesti ja eettisesti oikein, mutta tosielämä osoitti ainakin itselleni lapsena sen (väkivallan) olevan joskus ainoa keino. ”Väkivalta lopettaa vittuilun” pätee valitettavasti ainakin vankilassa ja yläasteella 😉 En siis ole vankilassa ollut, yläasteella kylläkin.

 • mimmi sanoo:

  Valitettavan tuttuja lausahduksia nuo ensimmäiset… Yksi, mitä kuulin myös usein oli ”ne on vaan kateellisia”.