Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Onko muut törmänneet tällaiseen ”ongelmaan”, että lasten kaverit menevät kyläillessään jääkaapille ja ruokakaapeille ja vain ottavat sieltä mitä haluavat. Kun yrität kieltää niin aletaan vain inttämään että muttakun mulla on jano/nälkä? Ei ole yksi tai kaksi lasta jotka tätä harrastaa.

Joo, annan välipalaa ja juotavaa kyllä jos pyytävät, mutta ei kaikki mitä on kaapeissa ole tarkoitettu koko kylän lapsille. Rahaa kun aivan ylimääräisiä ole, niin minusta tämä on kohtuutonta. Kyllä voisin myös tietysti kaikkien vanhempiin olla yhteydessä, mutta ei minusta ole kauhean mukavaa alkaa kaikille ”vieraileville tähdille” alkaa etsiä että keneen ottaisin yhteyttä, ja kieltämättä kynnyskin on aika iso alkaa soitella, että voisitteko opettaa lapsillenne että ei kaikkea voi vain ottaa mitä mieleen tulee. Rahat ei riitä moneen kertaan ostaa lapsille kaikkea uusiksi, tämän takia…”

Nimim. Hämmästynyt

Huono Äiti Kasviksia ja kanaa

Myös lapsille maistuvat Huono Äiti -valmisateriat kaupoissa kautta maan!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Käykö teillä lapsen kaverit ruokakaapeilla?”

 • Toinen näkökulma sanoo:

  Kaikissa perheissä perheen tavalla.

  Meillä lapsena kaikki kaverit kävi keittiöstä hakemassa mitä mieli teki jos nälkä yllätti ja omat sekä kavereiden vanhemmat ohjeistikin ottamaan jääkaapista välipalaa jos tuli nälkä.

  Nyt aikuisiällä kaveriporukassa sellainen ”ole kuin kotonasi” mentaliteetti myös, tarkoittaen sitä, että kaikki mitä kotoani löytyy saa syödä ja käyn myös kavereiden kotona jääkaapilla omin luvin.

  Uusien tuttavuuksien kohdalla tottakai katson miten heidän kotonaan tehdään ja mukaudun siihen.

  Tämä siis lähinnä huomiona siksi, että jos lapset ovat muilla tottuneet käymään jääkaapilla vapaasti tai heitä on vaikka ohjeistettu siihen voi olla vaikea ymmärtää, että joissakin paikoissa tämä ei ole suotavaa. Eli ehkä hyvä käydä keskustelu heidän kanssaan ensin siitä, että vaikka kotona ja joidenkin kavereiden luona voi käydä jääkaapilla vapaasti on teillä tietyt ruoka-ajat ja välipalaa voi pyytää jos tulee nälkä?

  Välttämättä kyseessä ei ole törkeys vaan ymmärtämättömyys ja muissa kodeissa opittu tapa?

 • Jep sanoo:

  Meillä on varaa syöttää kaikki kulmakunnan kakarat, syömme aina kaurapuuroa kun kaverit ovat kylässä. Kaapeilla ei tietenkään käydä, koska puuro valmistuu ihan kohta. Näin ei tarvitse miettiä, pitääkö nälkäisten kaverien olla nälässä, tai onko heillä kotona asiat niin huonosti, ettei siellä ole ruokaa. Meiltä ei kaurapuuro lopu, meillä aina saa mahan täyteen terveellistä ruokaa.

  • Jep sanoo:

   Ja siis ongelmat eivät näy aina päälle päin. Kavereiden kotona ei välttämättä ole lapsille lainkaan ruokaa, vaikka kulissit olisivat kunnossa ja lapsella addut päällä 24/7.

 • Jep sanoo:

  Meillä on varaa syöttää kaikille kulmakunnan kakaroille kaurapuuroa. Sitä meillä tarjotaan aina kun lapsen kaverit ovat kylässä, ja kaapilla ei käydä, koska se puuro valmistuu kohta.

 • Äiti x 3 sanoo:

  On kokemusta. Päättäväisesti olen ilmoittanut että minun kaapeille ei ole asiaa. Viesti on mennyt perille.
  Meilläkin kyllä tarjotaan esim välipalaa kun on kavereita leikkimässä, mutta jatkuvasti ei voi meillä syödä useampaa ateriaa päivässä, sitä yrittäneille on kerrottu että emme olleet nyt varautuneet vieraisiin.

 • Pääsiäiskana sanoo:

  Ei todellakaan. Usein meillä kylässä käyvät lapset yleensä uskaltavat ottaa omin nokkinensa lasin kaapista ja siihen vettä hanasta, tai keksin pöydällä olevasta purkista kehottamatta jos keittiössä ollaan, mutta siihen se jää. Yleensä ovat arkoja santsaamaan jos yhdessä syödään, ja kysyipä yksi kerran arasti kun yhdessä herkuteltiin, että saako tuota (pöydässä ollutta) colaakin ottaa. Sai tottakai!

  Eipä ole näitä luvatta ottajia meidän luokse osunut, tai jos on niin senverran vähän ovat kuitenkin ottaneet, ettei ole tullut huomattua, mutta tällaista puhetta olen kyllä muualta kuullut, joten et taida olla ongelman kanssa yksin.

  Kannattaa pysyä tiukkana, varsinkin jos rahaa ei ole pahemmin ylimääräistä, vaikka se saattaakin oman lapsesi mielestä olla noloa tai tämän kaverit inttäisivät.

 • Huh huh sanoo:

  Yrität kieltää? Mitä se tarkoittaa?
  Meillä on myös lasten kavereille sanottu esim huonosta käytöksestä, kiroilusta tms kuten omillekin. En hyväksy moista käytöstä vierailta. Jos ei puhetta usko, ei edes tiukkaa komentoa – voi pysyä kotonaan. Kyllä aikuisten pitää olla aikuisia, eikä lasten kavereita.

 • Minä vain sanoo:

  Kyllä, on kokemusta. Ei ollut kivaa kun itse pienellä vanhempainrahalla yritti saada ruokaa pöytään jotka sitten koko kylän lapset söivät.
  Aina oli kaikki hedelmät, mehut, keksit ja kaakaot ym hävinneet.
  Parhaiten jäi kuitenkin mieleen eräs lapsen kaveri; tuli keittiöö , kurkisti kattilaan ja kysyi itse että saako syödä meillä kun kotona ei ole mitään ruokaa.. vastasin että toki ja katoin hänellekin, lihapullia ja perunamuusia. Lapsi söi ehkä kaksi haarukallista, totesi että ei hän tykkää kun liikaa sipulia ja että menee kotiin syömään 🙈

 • RageMutsi sanoo:

  Lähtökohtaisesti jokaisen lapsen pitäisi syödä kotonaan tai ainakaan itse mennä kaappeja kohnaamaan. Eihän normaalit aikuisetkaan käy kylässä omin luvin kyläpaikan kaapeilla.

 • Hellu sanoo:

  Ihan oikealla asialla olet, mutta mun mielestä sun pitäisi muutenkin tietää, keitä sun lapsen kaverit ovat ja niiden vanhempien yhteystiedot.

 • Eevia sanoo:

  Yritetty on, menin ja suljin jääkaapin nenän edestä ja sanoin että kutsun pöytään kun tarjoilen välipalan.
  Jos jäävät inttämään niin sanon että voit mennä kotiidi syömään jos et malta odottaa siihen että kutsun syömään.
  Laitan sitten hedelmiä ja voileipää pöytään. Kaakaota saavat ottaa itse isommat.
  Muistutan myös käytöstavoista jos omat vanhemmat ole kertoneet, ettei toisten jääkaapille mennä ilman lupaa.

  Ihan rohkeasti sanot, eivät lapset tiedä jos ei heille kerrota mitkä on talon tavat.

 • Äitylii sanoo:

  Olen kyllä huomannut pienimuotoisena tämän ilmiön. Lapseni kaveri on usein meillä kyläilemässä ruoka-aikaan. Tarjoan hänellekin lämmintä ruokaa, muttei halua. Lapseni tulee kuitenkin hetken syömisen jälkeen kyselemään naksuja tai muuta välipalaa, kun kaveri haluaisi. Mutta tämän olen kieltänyt, koska ruokaa on tarjottu. Jos on välipala aikaan meillä, niin silloin kyllä sitäkin tarjotaan.